Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2009

renungan bersama

Saje nak mnulis ni...da lama tak menulis..nape dalam hidup ni kadang2 kita tak boleh terima kenyataan..walaupun kadang2 perkara tu da jelas di depan mata...mungkin sebab kita tak nak dikecewakan..ataupon kita tak nak berputus ase...hai tak tau la..dalam hidup ni kadang2 kita menang...kadang2 kita kalah...
kita juga selalu menyalah ertikan satu2 pandangan tu..tak selami lagi dah mula memikirkan yang negative..haha aduhai..ni namanye terlebih berfikir..tak baik sebenarnye...kene ubah persepektif minda tu..kecik sgt..kadang2 kita tak nak beri peluang kat org lain tok bagi pandangan...ye la kalu dah anggap diri tu hebat...astagfirullah..mana la kita hamba Allah ni nak hebat sangat hidup kat bumi Allah ni..
urm entahla maybe next time kena ubah prinsip tu kot..haha susah ke nak ubah prinsip..insya Allah boleh kalu ada kemahuan...at least niat dah ada..kalu ada usaha boleh punye...
ish tak mo la citer yang sedih2 ni..kita bukan nyer nak bersedih just sebab benda yang kita cipta sendiri reka..j…

Memilih...

Rase terpanggil nak buka topik ni...
dalam hidup ni apa pon kene pilih takde la sume nak amik jer..
ye la kadang2 ade org yang pengaruh kita wat sesuatu keputusan tu...
tapi ade kala kita wat keputusan tu sendiri...
senang ke wat pilihan..hahah..
memilih antara baik da buruk
antara realiti dan fantasi
antara kenyataan dengan kepalsuan...
haha..tak tau la

Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Andainya hadirnya cinta sekadar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir. Kecewa bercinta bukan bermakna dunia sudah berakhir.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya... Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...

So what!

bismillah...
tajuk jer havock sebenarnye takde la sangat,huhu iye la dalam hidup ni kite x payah nak sombong2 sebab satu hari nanti kite akan tahu berade di tempat org yang lain tu..
just hari ni nak kongsi satu rangkap yat ni...

usah terlalu mengharapkan sesuatu yang mungkin tak tercapai dek tangan tapi hargailah apa yang berada dalam genggaman. jangan terlalu mengagumipelangi kerana ia sekadar ilusi, sebaliknya kagumilah diri sendiri kerana ia tentu lebih beerti.. urm dalam maksud rangkap ayat kat atas ni.. bukan la nak jadi cikgu bahase melayu tok tafsirkannya tapi memang patot di dalami..tak kisah lah dalam hidup ni kadang2 kita terlalu sangat berharap bende yang mustahil..urm tak kisah kalu bercita2 tinggi tapi jangan sampai jadi mat jenin..n jangan sampai satu hari nanti kita menyesal dengan keputusan yang kita sendiri wat... kadang2 kita tak sedari apa kelebihan yang kita ade sebab kita asyik tgk apa yang ade pade org lain...kita nak lebih dari org tu..hai sudah la asyik nak cari …

pujangga berkata

Kecantikan diri bukan diukur dgn kulit putih melepak..
disolek bedak kompak jenama terkenal..
pipi & bibir yang merah..
alis mata yang lentik..
fesyen baju moden & terkini..
inilah yang biasa digambarkan dlm tv @ internet..
hakikatnya BINTANG yang SEBENAR memiliki keanggunan SEJATI..
cantik akhlahnya..
lembut tutur katanya & baik budi pekerti..
bila keanggunan ditampilkan dgn cara yang betul akan terserlahlan pesona yang sebenar dalam diri kita..

wanita dipandang cantik pada wajah,
dikata penyejuk hati andai berbicara indah,
tapi kecantikan sebenar adalah terletak pada hati
hati yang memancarkan keindahan
dan hati juga yang menjernihkan wajah tampaknya indah


kenapa UJIAN datang MENDUGA???
indah tersusun madah saudara,
memang betul apa yang dikata
Allah datangkan kesusahan kepada kita,
bukan saja-saja,
tetapi ada hikmah belaka..
bersabar tempuhi segala derita sengsara
untuk menggapai kejayaan di hari muka

ujian tanda ingatan
perlu ditangani dengan kesabaran
usah jatuh dan putus harapan
kerana hidup …

psikologist..jadi ke?

smentara ade line free lagi ni...just nak share something..

sume orang pernah lalui saat camni kan..
confuse dgn diri sendiri..mungkin dalam masa yang sama kekeliruan tu bole menyebabkan kita wat decision yang salah...terikut2 dengan perasaan...aduhai cakap pasal perasaan la pulak...ni yang payah ni..sebab silap2 haribulan jadi perasan..

urm kita abaikan je pasal tu..berbalik pada tajuk confuse pada diri sendiri tadi..macam mana kita boleh tak kenal diri kite sendiri..org kata tak kenal maka tak cinte..so maknenya kite tak cinte kan diri kite ke?alahai kuar bab cinte la plak kan...ni lagi satu topik sensitif..malas nak citer panjang..kite skip pasal tu..heheh ( kalu artis die ckp no comment)

apa-apa pon kalu dari psikologinyer, kita takkan tahu apa kekuatan dan kelemahan yg ade pada diri kite, tp kite bole cungkil bakat yang ada pade diri kite,,..kadang2 org lain akan perasan sebenarnya kita ade kebolehan tu, so pandai-pandailah ringankan mulut bertanya..ha ni pon satu kena pilih sape yan…

study week!

urm akhirnye tibe gak study week! pejam celik pejam celik sem 5 da nak abis siot..pergh that means u will face big responsible kasha! uikk wake up2...byk main je sem ni..aduhai pe nak jadi..

just nak ingatkan diri sendiri:-
- jangan main2. byk tugas menanti tu wei..
- jangan asyik nak mengamuk jer ( sabar sikit kasha...istigfar byk2)..jangan sampai ulang bende yang same cam dulu...
- sedar diri (haha bile la nak sedar diri, ish3 pe la...).yg ni susah sikit..kena letak cermin paling besar pon, belom tentu sedar...hehe...u still in ur dream land...huhu...
- jangan asyik nak down je...kuat semangat sikit kasha! insya Allah u can do it, biar la apa org nak kata asalkan cite2 tu mesti dikejar..aduhai tu lagi satu bala tu..eh silap challenge...

papepon be urself kasha...jgn lupe Allah...tu yang penting...

huhu rase cam ape lak tulis untuk diri sendiri..tp ok pe..
urm tu je la kot...

sudut seloka

urm dalam mengexplore2 bende alah dlm internet terjumpe lak seloka dahulu kala..
entah la terase cam best jer..haha pesal la bole tersangkut lak ngan pantun ni..no comment...
dalam nak release tension ni layan gak nak berpantun ni..erm layan je la...geli pon ade gak..layan je la kasha..

apa diharap padi seberang
entah berbuah entahkan tidak
entah dimakan pipit melayang
apa diharap kasihnya orang
entah berbalas entahkan tidak
entahkan sayang sudah menghilang

dari jauh ternampak bayangan
bila dekat sudah menghilang
apa kah kasih bertambah sayang
tertunggu dikau bila nak datang

puas ku tunggu puas ku nanti
menunggu di risik menunggu ditanya
akan ku susul menyelam hati
terubat jua rasa kerinduan nya

Sepat dikail dalam paya
dapat saekor ikan puyu
rindu hati ku jua tidak terkira
menanggung rindu menehan sendu

burung pipit terbang melayang
terbang hingga di pohon sena
tersimpul kasih terjerat sayang
kedatangan mu penawar duka

ramai orang mengail tenggiri
dapat saekor cantik …

Penghujung Sem 5

Assalammualaikum...
urm saje je letak pic kat sebelah ni, mcm best jer...pe la macam bese hujung2 sem ni banyak la assignment, test dan presentation menanti...
tapi rase cam down pon ade gak atas sebab2 tertentu..biarlah aku je yang tahu...






Video ni pulak sebenrnye time kgo tapi da di adaptkan untuk asignment kitorang untuk teamwork..huhu dorang tak tau pon...biarlah..rahsie...ni just part of the role play..nak letak byk2 tak larat la nak upload...nak mengedit benda alah ni lah buat aku demam 3 hari..aduhai...entahler resultnye takde la hebat sangat...tapi bole la bagi amatur macam aku ni...urm tapi comment dr lecturer lak wat down...sebab ada part dalam video cakap tak kuat...yang ade muzik ok ler...



Ni video time eksen2 cari target untuk proghram...huhu...macam pe tah ....