Google+ Followers

Setahun dah dia mati!

Ha terkejut tak baca tajuk? Ini ialah gaya tajuk harian metro.. Kita tiru dia... Dia yang ajar wat gitu.. Sesekali boleh la cuba.. Tak lama lagi waktu patut renew lesen.. Dok borak2 kosong ngan kak lin, kata eh rasa tak lama lagi kena renew lesen ni.. Dah nak sampai waktu tua ni. Haha..(peringatan sila abaikan muka pada berat kurang 20kg yang lalu,gambar ic kot tu tahun 2010.sebelum masuk keje poli.masa tu sempat keje kilang jadi kerani)

Kita pon dengan gaya penuh keyakinan buka purse.. Belek punya belek jumpa lesen..Sekali check punya check, wei dah setahun wei dia mati.. Gelak besar kat diri sendiri.. Masa tu lokasi kasha kat Jusco tebrau.. Nasib la dah sampai pintu keluar..kalau tak mau orang cakap tak betul pompuan ni..

Ye la sekarang ni kasha selalu bagi ucapan birthday  gini:
"happy birthday dengan ucapan jangan lupa renew lesen"
Penyudahnya kita pulak yang tak renew..haha tak boleh percaya kenapa jadi pelupa gitu. Bayangkan dari bulan 5 tahun lepas sampai bawa tahun ni.. Lesen mati oii.. Siap gi ke hulu hilir psr gdg -pontian, gi Melaka dan merayau serata Johor Bahru.. Nasib2 la jpj polis takde mintak lesen.. Selalu jer jumpa roadblock..

Keluar pi Giant jap tadi ngan ngah ibu sha.. Menumpang la jawabnya.. Selama ni tak tau lesen mati, larung je bawa kete.. Bila dah tau kecut perut kita..Da lama sebenarnya nak bawa mereka gi urut kat sini..memang berasa dan berbaloi.akhirnya Berjaya juga. Alhamdulillah.

Lepas urut, masuk la pasaraya giant.jalan punya jalan tetiba nampak..eh eh pejabat pos bukak lah? Hari Sabtu buka.. Ambil peluang terus renew 2 tahun, dengan harapan.. Tamat 2019 lah.. Rupanya sangkaan ku tak benar belaka..
2018 aje ok.. Rupanya die kira dari lesen kita tamat tempoh.. Eleh nak ngelat sikit pon tak boleh eh..haish.. Biarkan 62 itu melayang selepas telah melayang2 massage berjemaah tadi...

Ha tu da.. Alamat kenang-kenangan mawi world lagi.lupa plak suruh dia ubah.. Biarlah die confuse sendiri.alamat tu dah tak wujud dah.. Rumah dah roboh..😝😝

Jalan lagi.. Nampak pulak tempat repair phone 45minit katanya.. Haha skrin tepon kita da crack melaung-laung mintak ganti..haha bakal ada yang melayang.. Smbil tunggu siap, gi makan sebab perut dah menyanyi-nyanyi mintak diisi.. Ngah belanja makan..untunglah..

Itu je la nak citr..moral dari cite ni:
Rajin2 la belek lesen ya masa hari jadi, jangan asik belek timeline dan wasap je tgk ada orang wish tak? Haha wish tua wei..tua..

Yang kedua..hp tu cuba pegang elok2..kalau ada keje simpan dalam beg dulu.. Beli skrin protector mahal sikit takpe dari kena crack ..sape nak jawab.. Itu je la..
Makin tua makin banyak membebel.
Share:

Ulasan Antalogi cerpen BLUR


Lama rasanya tak membaca melalui cetakan buku, Dah lali rasanya membaca diatas cahaya skrin..
Siap delivery ke opis dgn free gift bookmark.. Oleh salah sorang penulis buku ustazah Rohamiah Muda.. Terima kasih

Cerpen1-Malang yang berbau
Satu cerita realiti dalam mencari kerjaya..
Keterujaan remaja dalam mendapatkan sumber pendapatan..
Kecundang dek alasan kewangan
Dah keje seminggu, takkan nak berhenti tak bergaji?
Atau
Suatu pengunduran demi mempertahankan agama
Boleh kerja sini, tapi buka tudung lah?
Cuma hidang arak je, bukan minum pon?
Namun segalanya ada pilihan
Mungkin kita sedikit terlewat
Tapi penting untuk mencari keredhaan..
-karya bonda Nor-
Kasha memang pernah dulu banyak yang terlewat dari kawan seperjuangan,
Lewat dapat kerja, cari kerja kena buka tudung.. Dapat kerja yang boleh bertudung, dan dapat masa untuk solat tapi gaji kecik.. Tapi kalau kita percaya ada rezeki bagi setiap hambaNya, insyaAllah..sesungguhnya Allah ada bersifat arrahman dan arrahim pada hambanya

Cerpen2- Maafkan sahaja
Penceritaan kisah dibuli waktu orientasi,
Budaya ragging yang dibawa semasa zaman universiti,
Gahnya senior dan tertindasnya junior?
Samada terus berdendam atau leraikan sahaja perasaan kesumat itu,
Siapa yang tenang dan siapa yang menang?
Nyatanya kita yang menentukannya
-Karya Rohamiah Muda-
Kes ragging ini, rasanya dekat dengan semua orang. 
Yang bezanya dibuli atau membuli
Tak nak ceritalah, takut naik balik rasa dendam tu karang..
biarkan ia terkubur.

Cerpen3- Jutawan Segera
Pengkisahan pelaburan MLM
Entahlah kenapa aktiviti pelaburan ini
Semakin hari tak pernah mati penipuannya
Ada yang menipu dan ada yang tertipu
Contoh kes penipuan banyak dah disebar
Tapi tetap ada ceritanya beza cuma pada nama skim..
Karya Ida Hani Ali

Eh, ni lain. Tak tipu banyak dah yang berjaya.tengok ni kami dah muncul dalam akhbar utama, majalah pon ada.. Huu da cukup kuat nak bercerita bagi meyakinkan. Tak cukup itu, siap pujuk dengan ayat agama pon ada. Dunia dunia...

Baru baca 3, nak tido lah..😴 nanti sambung

 Cerpen4- Jejak Berliku
Jika kau terkandas sekali
Bukan beerti gagal selamanya
Setiap insan telah ditentukan rezeki oleh pencipta
Cuma masanya berbeza
Jangan terus mengalah, mengalah erti berserah, berserah beerti pasrah..
-karya Muhd Haniff Hasyim-

Pernah terkandas ketika SPM, bermacam gred dalam sijil tu pastinya tak seindah yang diimpikan.. Ramai yang mengimpikan ke universiti awam tapi kasha dapat tawaran ke politeknik dalam bidang pelancongan, alahmdulillah dapat sambung degree ke UiTM.. Pernah ditegur belajar pelancongan pon sampai masuk universiti?menambah hutang aje.. Biar apa pon bidang, jangan perkecilkan orang lain. Lps setahun lebih kerja kilang, pasaraya dan berniaga online, dapat juga kerja tetap. Dan dalam bidang yang sama menyambung Master.. Itu pon tak lewat sikit grad berbanding yang lain. Memang ada hikmahnya.. Alhamdulillah.

Cerpen 5:Prasangka yang terkoyak
Menilai manusia mengikut pandangan sendiri
Hanya dengan satu perlakuan
Kerjaya cikgu tadika yang nampak mudah 
Hakikatnya hanya mereka yang melalui
Karya Azian Mohamed Isa

Orang kata kalau bergaul dengan kanak-kanak
Nanti kita nampak lagi muda?ye ke?
Penggunaan perkataan ibrah dari awal ayat sampai kesudah tak dapat nak teka apa maksudnya..nanti la kasha check kamus dewan.

Cerpen 6: Ujian Zibalah
Cerita interntional ragging lah ni
Tapi caranya berbeza
Satu titik tolak pada penguasaan bahasa
Pengenalan pada bahasa syurga
Bahasa arab yang kaya tatabahasanya
Karya Abdul Muiez Ruslee

dari kecil belajar bahasa arab ni
sekolah agama Johor, dari tadika, drjah 1 hingga 6 tambah lagi darjah khas
tapi tak juga fasih bahasa arab
yang masuk kepala sampai sekarang
siap berlagu lagi
ra'sun kepala, jum ju matun tengkorak, saubun baju
(sebab masa belajar tu siap menyanyi lagi)

Cerpen7: Aku bukan chaperon itu
Bila kerjaya cuba disalahguna
Andai tiada yang cuba berusaha menjayakannya
Nyata syaitan durjana bakal tumpas jua
Teruskan niat keranaNya
Mencari jalan kebenaran menuju kejayaan
Karya Ezatul Marini

Yeah, banyak betul sukukata baru kasha nak kena buat kajian ni
Kali ini chaperon pulak..hehe
usher rupanya ye maksudnya
Macam dapat agak kot.. (agakan tersasar jauh nampaknya setelah gi tanya en google translate)
Jgn jadikan kuasa sebagai landasan pemuas nafsu kita




Share:

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

akaSHa. Powered by Blogger.