Skip to main content

Posts

Kipas kete wat hal lagi

Pernah dengar tak ayat ni
kipas susah mati Tapi kete kita bukan masalah tu
Masalah kipas tak nak hidup Temperature naik
Dah kali kedua tau jadi
Sebelum ni hantar proton siap tow lagi sebab temperature dah naik
tak berani dah nak bawa dengan berasap2 tu

Kali ni pulak
Bila aircond hidup kipas jalan
Bila matikan aircond kipas mati Temperature naik
Jadi kita bawa je la kete dengan aircond Die stabil sikit tp xlama
Sambil tu balik rumah dulu
fikir2 nak rujuk masalah ni kat proton ke bengkel biasa
Ikut pengalaman pertama aritu,  da takde waranty.. So kita try bengkel biasa aje lah
bawa bengkel lagi manja dia.. tak nak bergerak langsung kipasnya
nak kena ketuk2 sikit baru bergerak

Bersedialah kasha
Ada yang bakal dikorbankan untuk kete
Cuma jumlahnya tak tau berapa
Dalam nangis ke ketawa
Kerana terpaksa aku relakan jua
Haha sabar je lah
Katanya, kena tukar motor fans esoknya kata dia tukar suis fans skali
300+ 180 =480
babai
Kete pertama ni lain macam Asal tinggal jr macam-macam sakitnya.…

CV grafik versi Kasha plak

Baru-baru ni viral kat facebook tunjuk CV grafik..siap buat bisness lagi.. dengan bayaran sekian..sekian, anda boleh dapatkan grafik CV yang menarik..haa cenggitu iklan dia.. tercetus dari situ lah,dok buat CV cenggini.. dekat separuh hari jugak lah mengerjakan dia.. baru dapat siap macam hasil dibawah.

hello adik2.. keje belum dapat.. buat CV da nak keluar modal ke upah orang.. gi buka komputer ke desktop sana.. buka power point pi edit sana.. tak payah nak anta upah sana-sini.. membazir..
 "sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada TuhanNya" itu belum cerita nak print, tambang intebiu ke? so pernah dengar DIY? Do it yourself ..meh hakak nak ajar sikit. ceh tutorial orang sebut.

step 1: setting kan page power point kepada A4.  Resume kan selalu buat dalam saiz a4.. bila dah create new blank presentation,  pilih tab DESIGN (kat belah kiri dalam gambar) ..lepastu cari SLIDE SIZE.. kemudian p…

Setahun dah dia mati!

Ha terkejut tak baca tajuk? Ini ialah gaya tajuk harian metro.. Kita tiru dia... Dia yang ajar wat gitu.. Sesekali boleh la cuba.. Tak lama lagi waktu patut renew lesen.. Dok borak2 kosong ngan kak lin, kata eh rasa tak lama lagi kena renew lesen ni.. Dah nak sampai waktu tua ni. Haha..(peringatan sila abaikan muka pada berat kurang 20kg yang lalu,gambar ic kot tu tahun 2010.sebelum masuk keje poli.masa tu sempat keje kilang jadi kerani)

Kita pon dengan gaya penuh keyakinan buka purse.. Belek punya belek jumpa lesen..Sekali check punya check, wei dah setahun wei dia mati.. Gelak besar kat diri sendiri.. Masa tu lokasi kasha kat Jusco tebrau.. Nasib la dah sampai pintu keluar..kalau tak mau orang cakap tak betul pompuan ni..

Ye la sekarang ni kasha selalu bagi ucapan birthday  gini:
"happy birthday dengan ucapan jangan lupa renew lesen"
Penyudahnya kita pulak yang tak renew..haha tak boleh percaya kenapa jadi pelupa gitu. Bayangkan dari bulan 5 tahun lepas sampai bawa tahun …

Ulasan Antalogi cerpen BLUR

Lama rasanya tak membaca melalui cetakan buku, Dah lali rasanya membaca diatas cahaya skrin.. Siap delivery ke opis dgn free gift bookmark.. Oleh salah sorang penulis buku ustazah Rohamiah Muda.. Terima kasih
Cerpen1-Malang yang berbau Satu cerita realiti dalam mencari kerjaya..
Keterujaan remaja dalam mendapatkan sumber pendapatan..
Kecundang dek alasan kewangan
Dah keje seminggu, takkan nak berhenti tak bergaji?
Atau
Suatu pengunduran demi mempertahankan agama
Boleh kerja sini, tapi buka tudung lah?
Cuma hidang arak je, bukan minum pon?
Namun segalanya ada pilihan
Mungkin kita sedikit terlewat
Tapi penting untuk mencari keredhaan.. -karya bonda Nor- Kasha memang pernah dulu banyak yang terlewat dari kawan seperjuangan,
Lewat dapat kerja, cari kerja kena buka tudung.. Dapat kerja yang boleh bertudung, dan dapat masa untuk solat tapi gaji kecik.. Tapi kalau kita percaya ada rezeki bagi setiap hambaNya, insyaAllah..sesungguhnya Allah ada bersifat arrahman dan arrahim pada hambanya
Cerpen2-…

Ilmu ikhlas

Melepaskan sesuatu tapi masih ralat......ikhlaskah?
Berbuat amal untuk disanjung....ikhlaskah?
Meminta maaf tapi nada menyindir...ikhlaskah?
Redho tapi terselit dendam.....ikhlaskah?
Sesungguhnya ilmu ikhlas itu paling susah sebenarnya.... rumusan buku ilmu ikhlas
Teringin jugak nak baca

Bulan April dah datang

Alhamdulillah masih ada usianya lagi pada bulan April atau Rejab ini.. yang pastinya empat bulan dah bergerak untuk suku pertama tahun 2017.. Banyak juga cerita telah tercipta.. Nak cakap ada yang bersejarah .. Nak bercerita ni bukan apa cuma nak meluah rasa.. Cuma bermetafora
Bayangkan kalau kita baru belajar buat teh ais.. Letak uncang kopi.. Mesti lah cikgu tegur kan? Dan apa kaitannya kita nak cakap cikgu tu CEREWET sebab tu lah tak KURUS.. Nampak tak?di mana hubungkait antara teh, cerewet dan kurus? Hmmm
(cerita ini masih metafora, xde kena mengena dgn sy yg gemok) cuma mintak fikir, sebab kita sebagai student yg kononnya kurus belum tentu lagi jadi model akan datang atau takkan gemok. Hmmm...
Lesson learned: bila belajar, jangan tengok siapa yang menyampaikan tapi kaji dan cari apa yang disampaikan Sesungguhnya yang berlaku
Disekeliling kita banyak mengajar kita mengenai makna RESPECT
Contoh yang pernah kawan kasha bagi
Kalau kita ni peminat sesuatu kumpulan penyanyi, biarkan…

Kenapa senyum?

Gambar bukan time pergi opis
Ramai yang tertanya-tanya
Kenapa hari ini kasha asyik dok tersengih2 aje seawal pagiπŸ˜ŠπŸ˜‚πŸ˜„πŸ˜…πŸ˜€

Tuang air senyum,  jawab soalan orang pon senyum jugak,  jalan2 senyum jugak..  Selalu jarang le nak nampak senyum meleret. Muncung + masam aje lebih..  (eh ye ke cenggitu? πŸ˜›)  tak sangka ada juga yang melihat kan? Ada jugak yang ambil berat.

Tambah lagi sangkaan si kawan, 
"wah tengah fall in 😍  love ke? "
Haha part fall tu dah selalu jadi,  yang 😍tu belum beralamat lagi ye.. insyaAllah suatu hari nanti😍😍😍

Biasalah jawapan stereotaip
"senyum itu sedekah, nak bagi duit kat semua orang tak berapa nak ada"
Itu ajelah balasannya kat empunya diri yang menegur.

Bila duduk diam,  teringat balik.kenapa eh? Baru teringat..
Mungkin sebab malam tadi dapat jumpa arwah ayah buat pertama kali setelah dia telah pergi menghadap Ilahi sejak 2 September yang lalu. Selalunya, dengar cuma ibu dan adik beradik je mimpi. Kali ini,  diri sendiri pulak r…