Skip to main content

Posts

Nota penenang jiwa

2018 Tahun perubahan.. yang penuh dengan jiwa kacau Banyak yang kena fikir sejarah berulang Masa tulis ni, kasha dah pon berada di negeri Pahang.. Terkenang balik zaman kena pindah pahang (keratong 9) selepas Berbelas tahun sekolah dan membesar (berjaya besarnya haha) dok johor..masa tu baru nak masuk tingkatan 4.. Yup masih rasa yang sama..(rasa kena buang negeri) cuma beza nya masa dok keratong tu, depan rumah hutan.. biawak berkeliaran macam dah biasa aje.. Ular masuk rumah pon ada.. Macam2 saiz ..macam2 cerita kat sana.. Tak tahu nak cakap camana tapi yang pastinya banyak cerita hitam kat sana.. 3-4 tahun baru dapat balik Johor.  Dan tak disangka-sangka, peristiwa sama berulang lagi. Bezanya kali ni, takde la hutan depan rumah, tapi DIY (hahah)..abeslahπŸ˜‚πŸ˜‚.. Dan bezanya jugak  jauhlah dari family..   Yang paling ketara , terkilan dan terasa terpaksa tinggalkan rumah baru yang baru 6 bulan duduk..bersusah payah betulkan kerosakan.. Baru wei nak rasa dok rumah sendiri.. Ibu tu pon s…

Bangkit

#EzRepost @bonda_nor with @repostigapp
Memberontak, membentak, berpencak tanpa otak, itu bukan lagi aku. Berjuang dengan cara perang, hingga mampu menawan menang, itu juga bukan lagi aku.
Angkuh sudah lama terhakis. Ego juga sudah lama kukikis hingga segunung yang pernah ada barangkali tidak lagi berbaki walau pun secebis.
Maka tak perlu kau hairan mengapa semudah ini aku tunduk dan enggan melawan.
Tak perlu kau tanya mengapa aku sudi untuk diam-diam melangkah pergi meninggalkan apa yang aku kasihi sepenuh hati. .
Sungguh aku telah lama mendefinisikan kehilangan sebagai satu pengorbanan. Aku sudah belajar melepaskan apa yang aku sayang di bawah nama pengertian. .
Dan kerana takrif itu kini berbeza, Maka jangan kau hairan andai aku masih mampu tersenyum bahagia.
Kerana bagiku kini bahagia itu bukan cuma ada pada memiliki, Tapi lebih penting lagi ada pada melindungi apa-apa yang aku kasihi. .
Bahagia itu bukan cuma ada pada kebersamaan, Bahkan juga ada pada perpisahan yang berintikan p…

Semendung berita

28. 11.17
Petang kat ruang keje
Baru pinjam buku teks dayah, tujuannya nak update nota sbjek yg baru first time ajo... Jeling2 nampak k zetty bawa surat dari admin..biasa rasa nervous tetap ada jika ada keje2 baru atau berita2 dr atas...
Sambung balik keje bila nampak kak zetty belok menghala ke bilik kp... Tetiba..xsampai 5 minit...
Ada suara dr belakang.. Hah!
Kak ton panggil kashah ngan anim masuk bilik.. Serius... Sepi...
Berdebar...tapi masuk jugak
K zetty da berdiri..kton da dduk.. Kasha n anim da sampai.. Ada surat berkepala jpp atas meja kak ton...
"tengok ni" Tak sempat tarik nafas.. Yg lagi laju cuma tarik kertas...
Baca sekali imbas
nama kita woi
Baca tajuk
Arahan pertukaran...
Baca lagi first paragraph...
Heh! Knp eh..kelu ...
Sebab apa nak bagitau nama kita dua ni memang da disebut2 'kena' pindah dari first batch aritu...
..  speechless
Nk kluar tp masuk balik..snap..huh
Sebab apa surat tu belom minit.. Kluar dari bilik..
Amik balik buku teks day…

Be strong Comic

Jumpa komik ni.. Mcm kena dengan keadaan.. 

Throwback 2 : cari nasi briyani

Breakfast @nasi briyani yong peng.. Bersama host tetap bila cerita bab makan, dayah! Layan aje dia.. Spontan aje ayat dia.. Ini lah sesi hiburan hati bila berjalan.. Sebab tu lah, power bank wajib ada untuk bekalan nak buat benda2 gini banyak makan bateri...  masa ni, ada trip ke KL.. kali ni betul2 ikut trip aje.. sebab ini trip hujung bulan.. sabo aje lah.. ini lah barisan pesertanya.. bersama tour guide, En Firdaus (dua dari sebelah belah kanan)

Throwback jalan2 Tg Piai

Waktu ini family masih duduk kat pontian..
Jadi iza kuasa dua hujung minggu dah diajak tidur sana dan jalan2 kat tempat research kasha masa master.huhu yg itu tak boleh nak ingat balik.. Seram..
Video ini dihasilkan oleh iza ahmad..gigih dia edit kat viva video apps tu sampai tengah malam.. Ingat lagi.. Kalau tak silap time tu dia kena saman sebab no plate tak lepas jpj..yang itu kesian.tak pasal2..
Kasha jadi tour guide aje.. And sumbangan suara part akhir.haha kenal?😝😝

Lepas tu minggu yg lain, tambah aktiviti berbasikal area tambak , pontian.. Layankan aje..  berpeluh gak lah main basikal kat situ.. walaupon malam patutnya sejuk nak lak tepi laut yg tak boleh blah bila pulang basikla, sebela kedai coffee haha.ice latte satu!!



AMADEUS COURSE

Ha duduk depan Cikgu,  kalau tak paham jugak tak tahu le.. .  Hai cikgu..  Nama cikgu Lee Soo li.. (eh betul ke ni eja?)  Dah lama rasanya amik lesen gds amadeus ni.. Tahun 2013.. Tetiba nak kena mengajar pulak.. Sebenarnya sebelum ni,  mengajar sistem sabre@ dulunya dipanggil abacus.   Hampir 4 tahun dah tinggalkan sistem penempahan tiket  AMADEUS ni..   Mari lah kita mengulangkaji dan recall balik mana2 step yang penting.. Dengan harapan mudah ajar student nanti..  Eleh berkerut2 kak wan nani dok depan pc.  Ramai cikgu nak mengajar dia.  Ni paparan skrin 5 entri wajib untuk sebuah reservation.  Ok dah tu..  Sebenarnya berbeza sikit dengan masa ambil lesen dulu sebab sistem ni hanya untuk training aje.. Dia guna web based berbanding dulu install software dalam pc..  Live tapi tak direct ke IATA sana..  So kalau booking tak cancel,  tak menjadi masalah.
Updated hari kedua alhamdulillah..Nampaknya dah boleh jalan smooth 5 mandatory item dalam reservation. Dan juga tambahan special requ…