corEtan akAsHah

Monday, November 11, 2019

Kursus PPK MICE
November 11, 2019 2 Comments
Kursus Program Peningkatan Kemahiran

Meeting Incentice Convention & Exhibition (MICE) @ PSMZA

Acara wajib, bukti ya dah complete PPK. 
Penerimaan sijil PPK dari Puan Gee Hassan. 
Senyum-senyum juga, mata mana mata 

Nak 'throwback' tugasan kumpulan MICE pada hari terakhir kursus. 
Ini adalah satu perkara 'unsangkarable' yang berjaya terhasil dalam 4 hari.
Bermula dengan site visit, discussion dan jadilah mock-up event gitu.

Salah satu kriteria penilaian peserta dimana tugasannya adalah untuk melakukan 
simulasi penganjuran event dan telah memilih untuk menganjurkan 
"Majlis Pelancaran Produk Madu Kelulut - Bee 🐝 with You" - 
produk inkubator PSMZA 

Layan aje lah ... Sporting je semua melayankan event adhock.
Biasalah sinonim poli pon dengan event ad hock. hahah
apapun 
Syabas kepada semua ahli kumpulan

Setiap orang punya kelebihan masing-masing dan telah dipergunakan sepenuhnya.

Nia Ilyani, Akashah Kassim, Lynn Nadzari, Leen Hassan, Najiha Kamdi, Rina Ilyana Zainal, Amizah Bt Mohamed, Salina Sipellizan, Rahimi Shahimi, Faizul Norudin, Junainah Johari, Helen Lau, Effa Izzati, Asyraf, Kayzie Rahman, Nurul Izzah,

dan tidak lupa kepada penceramah kursus 3 hari

Gee Hassan
Reading Time:

Thursday, November 07, 2019

Aplikasi secret message
November 07, 2019 5 Comments
Nama appsnya kubool.
Fungsi dia orang bole hantar message kat kita tanpa dedahkan identiti.

Apps ni boleh install dalam hp juga dari playstore rujuk link bawah ni.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kubool.app

Tapi kasha pakai web aje. malas pula nak penuh apps banyak dalam hp.

Nak cuba bagi secret message kat Kasha?
Pergi url address dibawah. 👇
https://gdpd.xyz/akashahkassim

Seronok baca mesej dari orang yang kita tak tahu pon. (amboi kat blog jangan buat gitu ya.hehe)
Macam ala-ala terima kad raya pula.

Nanti boleh share response kat status whatsapp secara rawak dan kalau rajin boleh jawab. Nak share ke story fb pon boleh juga.

Begitulah rupa response yang diterima. Response ni kekal 3 hari je. Jadi kita screenshot simpan.
Sebenarnya kasha dah jawab setiap respons dalam status whatsapp dengan klik share respon bagi setiap mesej yg diterima. maka penuhlah status whatsapp dan story FB semalam.
Sesekali main benda ni boleh hiburkan hati.
Terima Kasih kepada Hamidah Haron sebab share benda ni.

"senyum tak sudah. Banyak pujian tinggi melangit ni. Risau pula jatuh tersembam nanti"

Apapun terima kasih atas kesudian kalian yang sporting memberi respons.

Ok jumpa lagi next entry
Reading Time:

Monday, November 04, 2019

3 PENYERI 2019
November 04, 2019 5 Comments
Alhamdulillah ...
Penutup 2019 bakal berakhir dengan kelahiran 2 lagi 'baby' melengkapkan kepada 3 hasil karya seorang akashah kassim. Ketiga-tiganya masih buku berbentuk antologi iaitu gabungan kisah-kisah penulis yang disatukan dalam 1 buku.
Asyik fikir macam mana nak susun 3 buku ni. Sebenarnya nak tukar header facebook. Akhirnya berjaya dan beginilah rupa bentuknya.
Feeling-feeling sangat kan? 
Untuk seorang Akashah, tak apalah klu tak dapat jalan jauh-jauh sebab ada 3 penyeri ni menghiburkan hati. 
Ini buku pertama
Hasil Seminar Penulisan Mega Bonda Nor 2018.
Menulis 1 bab dalam buku ini berjudul
 'Sabar Tahap Tinggi'
Alhamdulillah rezeki Allah beri
 antara MPH weekly bestsellers.
Tangga ke 10 terlaris.
Tak apalah ke 10, tapi buku ini tetap nombor 1 dalam hati
Rasa apa? 
Manis sangat. Istimewa betul.
Terima kasih atas sokongan semua pembaca dan pembeli buku ini.
Terbitan Galeri Ilmu
Buku ini merupakan 
SIRI BERCAKAP DENGAN CERMIN
jadi ada 9 beradik macam dalam gambar diatas
Buku kedua Kashah
Hasil menghadiri Bengkel Suntingan Karya Bonda Nor 31 Ogos yang lalu
Buku kali ini, semua penulis menghasilkan karya dengan memegang topi 'editor'.
 Agak tebal berbanding buku 'seadanya kuterima'.
Ada kisah dan tips dikongsi bersama. 
Menarik dan boleh jadi panduan bersama.
Ya. Memang kata-kata ini nampak seperti mudah membuai emosi kita. 
Tapi dengan kata-katalah buat penguat semangat seseorang dalam hidup.
Kali ini tajuk yang kasha tulis ialah
'Kilauan Tekad'
Relakslah!
Benda boleh setel, buat apa nak menyerah
Tunggu tau! Pelancaran akan berlangsung pada
16 NOVEMBER 2019
dalam Seminar Melentur Hati Profesional
Terbitan Galeri Ilmu
Jom tengok video promosi sikit, 11 hari je lagi tu.
dup dap dup dap.
Pelancaran bersama 3 beradik buku bertemakan
Inspirasi Dai'
Ada 3 tangan comel pada setiap cover buku bersiri ini.
RELAKSLAH : RM27
CHAIYOK : RM25
CHECK IT OUT : RM20

Ini penulisan magik nampaknya.
26 Oktober berbengkel Penulisan di Kuantan,
dalam masa 1 hari kena hantar draf idea kepada penyelaras
dan ada lagi berbaki 4 hari untuk siapkan karya.
Satu hasil karya bertemakan Bahagia Tanpa Syarat,
agaknya apalah kisah yang kasha bawa agaknya.
Memang sangat dekat dan dah sebati dalam diri.
 Masih dalam proses suntingan lagi sebenarnya
 dibawah penyelaras, encik bomba Tn Zulkifli Che Noh.
Berbeza dengan 2 buku sebelum ini,
 buku ini merupakan projek swaterbit bawah Bonda Nor Resources.
Pelancaran akan berlangsung pada
 30 November 
dalam Seminar Penulisan Mega Bonda Nor 2019 
buku ini pon ada adik beradik juga lagi 2 
cuma tak reveal lagi cover buku dia
dengar kata cover ni yang pertama siap berbanding 2 buku seterusnya

Alhamdulillah. Ada penawar dan penyeri
 tahun 2019 menutupi kisah 2018 pada setiap kesakitan yang kita tanggung.
Tapi harap penawar yang sebenar akan muncul satu hari nanti
Doakan yang baik-baik buat diri kita.
Reading Time:

Tuesday, October 22, 2019

Kursus Renang
October 22, 20190 Comments
Sebelum ni Kasha ada share pasal aktiviti renang di Kolam Akuatik MPK, Kuantan.Tak baca lagi? rujuk sini.  
Jadi, dah setahun berlalu baru nak laksana kursus renang mengikut teknik yang betul.
Kursus kompetensi renang. Belah kiri tu coach Alias, jurulatih renang. Yang belah kanan tu sebenarnya dah layak jadi jurulatih dah. tinggal takde sijil je.

Eh, bukan Kasha dah pandai berenang ke?
Dulu mula-mula kerja, ada je kursus asas renang dengan Wet Station. 4 hari siap ada test lagi. Tapi tulah lama tak buat, lupa. heheh Kemahiran macam ni, selalu cepat lupa cara. Lebih- lebih lagi bila dah lama tak praktis. Ye la rumah takde kolam renang. Setakat gaya bebas atas katil je tak ke mana. hahah \(,")/. Snorkeling kat pulau pon pakai life jacket. Diving pakai Portable Float Device, PFD. 

Belajar kat mana?
Kompleks Akuatik Majlis Perbandaran Kuantan
ada coach yang boleh ajar kita berenang. (sebenarnya boleh request coach perempuan dan sesinya adalah pada pagi isnin)
4jam = RM80
Sijil   = RM10
video kursus renang 2 hari
Hari pertama buat sesi pagi, jadi kolam renang tu kami 10 orang yang punya.
Hari kedua terpaksa buat waktu petang sebab pagi ada jaga exam. Jadi meriah lebih la kolam tu. Masa tu lebih pada menyelamat.
Video ambil atas darat je lah sebab takde kamera air. Kalau tak dalam air pon jadi under water photography. heh?bila nak ada ni.
Anyway kat sini tak boleh ambil gambar pon. tapi coach ada tanya ok x kalau rakam gambar. Semua kata ok, so dia on je.
Dapat sijil, jangan sampai lupa berenang lagi
letak susun sijil renang kat sini. 
4 jam latihan berenang - asas renang dan latihan asas menyelamat.
2 jam pada 22 Oktober, 2 jam pada 24 Oktober, sebenarnya macam lebih je duduk berendam dan 'kecebur' dalam kolam tu. Selesai kursus KUDAP untuk 10 orang. 
Ok sekian sahaja perkongsian kursus renang yang sekian lama paperwork lulus tapi kali ini baru berjaya nak laksana. itupun terpaksa menyelit dalam sibuk isi markah Penilaian berterusan.
Reading Time:

Sunday, October 20, 2019

Blogger dashboard baru
October 20, 2019 2 Comments
Bismillah ...
Lama dah tinggal blog tak berposting bila sibuk dengan kerja-kerja duniawi yang tak pernah habis. 
Tup tup
Tengok dashboard blog dah bertukar rupa.
Bagi yang tak tau, sebenarnya dashboard ialah platform pengguna blogger untuk mengurus posting dan setting blog masing-masing.
  1. Boleh tengok posting terbaru berapa view. Ni kes malas nak promote. Gitu laa ... 
  2. Status terkini viewer masuk blog kita ikut hari, minggu, bulan dan selama blog ni hidup. (hai semua jenguk je, tak komen pon. Ok bye!)
  3. Post paling popular pon boleh tengok. (nampaknya pengalaman interview jadi PPPT paling banyak viewer. Selamat datang bakal pensyarah Politeknik)

Ahaa itulah dia rupabentuk dashboard baru tu.
Dalam 1 minggu, ada 429 view. Walaupun blog bukanlah sepopular blogger ternama Malaysia, ada juga orang sesat masuk.
Cuma bezanya blog ni 429 view 7 hari, blogger hebat 429 dalam 7jam,  atau 7 minit.

Harap-harap kehadiran tersebut memberi manfaat kepada pembaca bukan sebaliknya. Sebab cara penilaian kita berbeza.

Apapun chill aje lah korang. Tak payah nak serius sangat. Penat weh!!
Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.