corEtan akAsHah

Thursday, September 12, 2019

Tak suka? scroll down je
September 12, 2019 2 Comments
Tak semua yang kita buat orang suka
Kadang disindir-sindir, dijaja merata
Tak suka tak apa
Scroll down je 

Tak semua yang kita post kena mengena
Dengan diri kita
Ada masa suka-suka merekacipta
Berdasar apa-apa sahaja
Tak suka tak apa
Scroll down je

Tak semestinya mengayat
kena berjela-jela dan berbunga-bunga
Straight forward aje
Tak suka tak apa
Scroll down je

Tak semestinya bergelar penulis
Sentiasa bertindak sebagai penglipurlara
Asyik berbahasa melere-leret jadinya
Tak suka tak apa
Scroll down je

Tak semestinya menulis biasa-biasa
Tanpa ada mesejnya
Dikurniakan idea dari Yang Esa
InsyaAllah guna sebaiknya
Alhamdulillah semoga istiqamah

Tak suka tak apa
Kita santai-santai aje
Bahagia kita yang pilih
Nak terlalu fikir apa orang kata
Atau biar serah segalanya pada Pencipta
Allah kan ada

(akashah, 2019)
Reading Time:

Sunday, September 08, 2019

Posting pembaca Seadanya Kuterima
September 08, 20190 Comments
Bismillahirrahmanirrahim

Sekali lagi entri dibawah #kashabuku. 

Siapa yang biasa jengah blog Kasha ni boleh perasan, entri yang ada ni kasha kategorikan kepada beberapa bahagian. Jadi pergi sahaja ke tab berkaitan untuk yang berminat membaca entri mengikut kategori-kategori tertentu seperti dibawah. Jadi #kashabuku boleh klik kat tab Ulat Buku
Jadi kali ini Kasha nak kongsi beberapa gambar menarik untuk karya Kasha. Ala-ala testimoni punya gambar lah. Seronok rasanya bila ada pembaca yang post mengenai buku kita kan? Lebih-lebih lagi apabila gambar cantik dikepilkan bersama. Perasaan teruja tu akan berganda-ganda.

Sejenis yang pantang tengok gambar cantik, bila dah terjumpa tu. Sekejap-sekejap itu juga kita guna snipping tool buat modal menulis di blog yang lama menyepi ni. 

Kredit kepada Kak Norlaily Ibrahim - kenalan semasa Kashah kerja sementara di Bahagaian Pencen Putrajaya.

Alhamdulillah, ada tulisan-tulisan kita yang boleh dijadikan pegangan bila berhadapan ujian. 

Yang ini memang special delivery kat beliau. 

Kredit kepada En Shahrul Azman - satu tempat kerja. Suka tengok gambar tempat dia pose kan buku tu. hehe

Quote dari naskah 'Seadanya Kuterima' dikepil bersama Masjid Sultanah Zahirah, Kuala Terengganu

Buku 'Seadanya Kuterima' posing cantik atas basikal


Agak- agak terjumpa lagi lain kali, insyaAllah Kashah update lagi sebagai koleksi peribadi. Atau ada sesiapa yang terjumpa, boleh emailkan terus ke alamat email kashah akashahkassim@gmail.com


Reading Time:

Friday, August 09, 2019

Feeling Ahli Sains @ 10 Gram Cafe, Kuantan
August 09, 2019 2 Comments
hasil order kat kedai.


Petang semalam selespas habis kerja, hajat hati nak buat balancing tayar tapi bila hajat lidah nak rasa coffee kat cafe hipster ni ha. Jadi hakak ketepikan tujuan sebenar tadi. hahah. tiba-tiba steering kete elok je membelok ke arah Air Putih. 
Alamat dia kat bawah ni, tapi kalau da ada waze tak pandang dah alamat tu. Taip je elok-elok kat apps tu 10 Gram cafe
10 GRAM
B-2, Jalan Air Putih, Kampung Air Puteh, 25300 Kuantan, Pahang
Waktu Operasi 8.30am - 11.00pm
Kafe berkonsep semi-self service. 
BAYAR dulu baru makan. Dia bagi kita menu, bawa SENDIRI order ke kaunter dan tungu di meja untuk order yang dipesan sampai. Sambil tu tengok la dekorasi kedainya. Hipster katanya.
banyak lah hiasa dinding dia boleh buat port bergambar selain seekor rusa buatan di muka pintu
Menu kedai ni ada western dan eastern. tapi tak tahu lah signature kedai ni apa sebab kat menu dia takde thumb signature atau chef choice ke. Cuma yang menarik air ala-ala ahli saintis dalam balang-balang silinder yang biasa jumpa dalam makmal kimia.
air ala-ala makmal ni harga dia harga makan gaji RM18

hah dia susun tu.. dari kiri (eh kalau tengok video dari kanan susu, cokelat, ketulan ais coffee, soda, hazelnut, kelapa. Bagi berangan konon-konon ahli sains. masuk sana sini..sudahnya pahit. haha
ketulan ais coffe + susu = latte
ketulan ais coffee + susu + cokelat = mocha
tapi dicadangkan letak coffee + susu je la + hazelnut ala2 picagari tu nak bagi manis sikit
soda dan kelapa pada kasha rasa pelik. tapi dah terletak sikit. tunggu dia turun. minum yang atas je

Kes nampak orang post.kasha pon sibuk nak rasa gak.
bole #sayasudah.

Reading Time:

Sunday, August 04, 2019

Bukannya Kuat Sangat Kita Ni
August 04, 2019 2 Comments
Bukannya kuat sangat kita ni. Kita sedih, kita kecewa, kita marah, kita menangis. Biasa! Sebab kita manusia biasa.
.

Tapi apa yang boleh menghalang kita daripada terus bangun setiap hari, mandi, makan, solat, bekerja dan meneruskan segala rutin harian seperti biasa?
.

Tak ada pilihan! Kita akur saja menyeret luka yang masih berdarah menjejes ke tanah. Kita pura-pura tidak nampak parut semalam yang sudah kering lukanya tetapi ngilunya masih terasa.
.

Kita ketap bibir kuat-kuat sambil cuba melangkah lagi penuh semangat.
.

Bukan sebab kita hebat. Tapi sebab kita ada iman. Sebab kita penuh percaya bahawa kematian bukanlah penamat segala kedukaan. Kita tahu bahawa sebaik sahaja mati, kita bahkan mungkin berdepan dengan sesuatu yang lebih dahsyat daripada ini.
.
Dengan amalan kita, dengan dosa-dosa kita selama hidup di dunia, kita pun tahu apa yang mungkin menanti di alam sana. Ngeri!
.

Sebab tu kita terus bertahan hari ini. Bukan sebab kita kuat, bukan sebab kita tabah dan bukan sebab kita hebat. Tapi sebab iman. Sebab rasa percaya pada Tuhan. Pada pembalasan!
.
Justeru hari ini, kita bangkit dan berjuang lagi. Mencari-cari apa yang boleh kita sumbatkan ke dalam lohong dosa itu agar tidak lagi berbau. Mencari-cari bunga pahala paling harum di dunia untuk menjadi tiket masuk kita ke sana. Ke syurga. Selagi bernyawa, kita terus mahu perjuangkannya! .

#BondaNor

Copy paste dari facebook Bonda Nor
Reading Time:

Sunday, July 21, 2019

Kenapa saya pilih menulis di blog?
July 21, 2019 3 Comments
Memilih untuk menulis di blog sejak tahun 2009 dan sehingga kini masih selesa menulis disini.
10 tahun
Jika saya berani menulis disini, bermakna ia boleh di akses oleh sesiapa sahaja di dunia ini. Bukan satu rahsia lagi.
Sebagai manusia biasa,
ada masa mood tak menentu.
Waktu happy,
mestilah cerita yang indah-indah sahaja.
Waktu sedih,
Ekspresi sedih turut tergambar dalam penulisan ini
Waktu kecewa,
Ada perkara yang kita bataskan
Bimbang ada yang terasa
Sesekali berkongsi gambar yang tak dimuat naik di media sosial. Sejenis akashah yang suka tangkap gambar tapi ramai yang berteka-teki mana agaknya gambar-gambar tu pergi.

Sebab apa?
Menulis ini bekalan pahala, salah tulis boleh mengundang dosa.
Macam mana nak jadikan tulisan kita mencambah pahala? Semudah kita buat orang tersenyum bahagia dengan kata-kata kita. Atau berkongsi tips-tips menarik untuk kegunaan bersama.

Kalau tentera ada senjata berperang,
Penulis senjatanya tulisan dan ayat-ayatnya
Bukan cuma menulis dihujung pena (sebab tulisan tak cantik), media sosial, blog dan buku menjadi medan suara seorang penulis.
Ada tak tu rupa/gaya penulis. Takde ke?

Takde siapa paksa!
Memang dari keinginan diri.
Jadi kenapa nak takut?
Bila ada yang cuba menggunakan senjata penulis sebagai senjata untuk mengadu domba?
Terpulang!!

Saya menulis
Anda membaca
Bacaan kita serupa tapi
Mungkin interpretasi kita berbeza
Semuanya terpulang kepada anda

Jaga hati sendiri
Nak sakit hati? Atau
Nak senyum sendiri?
Terpulang
Sebab hati milik masing-masing
Ni muka tak tahu nak cakap apa dah?

Jadi terpulang kepada yang membaca
Terpulang kepada yang menulis
Ya memilih menulis di alam maya memang pilihan saya. Tak pernah rasa menyesal atau perlu berpura-pura.

Saya tulis ikut apa yang saya rasa
Ya tak semuanya indah belaka
Sebab saya bukan maksum
Sentiasa terjaga.. Selalu ada khilafnya.

Lama sangat blog ni menyepi, sebab asyik menulis di Instagram.
Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.