Google+ Followers

Milo Breakfast Day 2018

Minggu ini kasha tak pergi memana pon. last week dah turun KL jumpa ibu dan layankan open house rumah kakyung. Tetiba boleh pulak dia bawa keluar DUA weight scale (ini betul2 suruh sedar diri ni). adeh ni yang lemah ni. dah menghadap makanan je sepanjang bulan raya ni.. memang melampau2 la jadinya.. #murungsekejap. (depan scale aje murung, depan makanan tak ingat dunia) nama je banyak alergik, tapi dalam dunia ni baaanyaaak lagi makanan boleh dimakan.
mukadimah post je tu

Milo Breakfast Day 2018
tak sah tak lompat
gambar kenangan selepas lari. sebelum lari macam tak amik gambar sebab nebes. hahah.
ni kira event tahunan milo (hanim kata ini yang ketiga), dulu kat pasir gudang ada je.. tapi kasha pergi hantar iza, ija dan kak ton je. dah drop diorang kasha balik. pastu diorang pm lagi bila nak balik, kasha pon pickup pula. haha malas join gitu la gayanya. kali ini kasha terjebak nak join saje2 bila fikir macam takde apa nak buat kan hujung minggu ni.. First experience setelah ada kesedaran kesihatan kononnya. Tq lah anim ajak.
Register?
sebenarnya kasha tak terlibat dalam proses pendaftaran online ni sebab ex-student dup jph pis, si aida ni ha yang tolong buat. amik baju kat kolej widad tu pon dia. pagi2 tadi pon dia gak pickup kasha. haha carpooling senang tak susah cari parking. masa tu lah baru dapat bajunya.. ketat sikit.. penampakan lemak merata2. kalau bagi kat kasha agaknya mendapatlah penuh. Dengar citer ramai yang tak sempat sebab dah penuh. sebab suka gak keje tangguh2 ni.
kejap je event nya. start dalam pukul 7. habis lari dapat goodies.. makanan, air milo..pastu kalau nak main permainan pon ada.. dalam pukul 10 selesai eventnya..

MEDAL
bila join event macam ni, medal dia tu memang selalu win selain baju.. baju pon cantik
biasanya memang win lah medal milo run.. dulu tengok je iza n ija dapat. sekarang kita plak dapat. apa lagi snap sikit. cantik dan comel kan? (ha.. tepuk)
nampak jari tu dah bercop.. done claim. 
Tempat tumpang tanya
Banyak je checkpoint “TANYA SAYA” Kat padang tu. Crew2 yang setia berdiri sepanjang event. Memang fit betul diorang. Tujuan dia nak meleraikan kekusutan dalam jiwa pasal event ni lah. Tapi hakak okay je boleh jawab bila orang tanya kita.segan agaknya nak gi kat crew yang cantik comel berdiri tu. haha maybe next time nak apply post crew tanya saya lah. tapi tak se fit diorang. tak sempat orang tanya dah pengsan.

Media infografik
yang ini buat modal kelas VIS
haha bajet milo run ni besar boleh buat semua benda promosi dia besar2.. peta, signage arah itinerari sume besar2. termasuk lah photo booth

makanan & minuman

  • air milo macam biasa tak pernah mengecewakan
  • cereal nestle pon terbaik
  • part bihun.. keras dan ada rasa basi dah. mungkin buat dalam kuantiti banyak.. gitu la gayanya kot. ada pilihan sandwich laku sangat..sampai2 dah abes.


terglamour tanpa sengaja
sampai rumah dah penat. jadi baring2 tertidur. bangun2 tidur tengok shira wasap.. macam kenal je? haha dia anta satu gambar yang dah post ke facebook. alamak! siapa pulak? rupanya shira kata kat fb Kuantan.. kita mintak url, dia soh bagi id fb.. memang taklah..cukuplah gambar aje.. takyah mention..
ceh terpampang muka ketat disitu. haha. tup2 dalam group plak gambar tersebar..adeh





Bila ko nak larikan diri tak boleh

jadi apa yang boleh larikan kaki aje
Next milo run @JB 
Lepastu kat putrajaya
Selamat berlari
Share:

Ada banyak pon tak pernah cukup

Gambar Hiasan Jarum tajaan orang bakal menjauh.. tq
Pagi2 ada pin tudung atas meja opis. Haha bukan main besar dan hijaucuma part nak pakai atas kepala ni tengah fikir2..
Dalam fikir2..eh snap sikit ar gambar pin ni
lepas snap terfikir nak letak ayat apa?
termenung sekejap, padahal asalnya nak letak kat insta je
bila dah start buka power point.. post sikit kat entri ni..
amik kau ayat coretan kuar versi english pulak.
kadang-kadang kita plak confuse
orang yang pindah plak bg hadiah kat kita? 

Item yang beli sikit ke banyak ke, tak pernah jadi cukup
cakap pasal pin ni, ada 1 item lagi bila pakai tudung
namanya kerongsang. masalahnya beli lah banyak mana pon..
mesti last2 tinggal 1 aje..ko rasa pening tak?
sama tak kes ngan korang? pompuan je paham benda2 ni.hahah
Baru-baru ini nak sambut raya, ada offer kat bazar raya kerongsang tudung 
RM10 10 biji PERCUMA 10 biji kerongsang.
maknanya jatuh rm0.50 la sebiji..eh, apesal murah sangat?
berulang kali juga lah mengulang ke bazar sebab adik beradik pon nak jugak.
benda ini.
apa lagi petik jangan tak petik. meriah memetik kerongsang. 
Kalau tak cukup gak tak taulah. kepala 1 aje pon.
Share:

Acara Penuh Makanan Semeja @Ghalit Steak Hub

You know you are a writer
When
Instead of counting sheep get to sleep
You go over plot ideas

Sepatutnya kena tidur sebab esok masih hari bekerja. Ini lah masalahnya,  pintu da tutup,  lampu dah tutup. Berguling atas katil, tepi katil, bawah katil, tutup kipas, buka kipas..  Tapi tak boleh tidur.  Apa nak buat?  Pegang HP buka blog and start writing.. 
Sikit je mukadimah post kali ini

Jom ke topik asal entri ini
Penat nak sebut jamuan perpis... 
Sebabnya tiada kata tu bila semuanya boleh berhubung dihujung jari. 
Siapa sangka kita hadir jamuan yang sama,  
orang yang sama, 
cuma tempat sahaja berbeza  buat kali kedua? 
Dari PIS ke PMKu. . ✈ Poli Tawau. 
En Zul & Kak Ceilla
Meraikan dengan makanan yang penuh semeja.. Kita datang sini, tup tup mereka pula yang pergi sinun..✈. Eh Tibee.. Nampak ceria kan yang dirai? (tapi dalam hati kita tak tau lah kan?) Dan semoga sukses dan ceria bahagia ditempat baru.  .#belon 🎈🎈🎈wei nape kasha tak wefie ngan diorang?segan kononnya dengan yang lain tu.  Eh tak sebenarnya nak wefie ngan belon aje.
Doa mereka dah makbul untuk pindah. hmm Doa kita nak pindah balik JHB bila pula agak2 ye? Cer sambil baca sambil doakan ye.  semoga yang baik2 cepat2 didekatkan 
#harapan .tak boleh ke?  Alah zaman sekarang ni,  sedangkan kerajaan pon berubah-ubah. . Tak mustahil kan? 
Ghalit Steak Hub
Cafe hipster masakan western dalam dulang. Ha tu set combo dia lah. Ada je set biasa.  Tapi sebabkan makan berjemaah ni..  Makan berdulang lah.  Ada macam2 dalam 1 set.  Xboleh makan ayam,  kita makan kambing..  Ada spagety,  fries,  sosej,  mash potato, meatball..  Berasa lah makanan dia..
Hah spagetty tu ada ayam,  mendapat la gatal lepas abes makan. Haha..  Nasib badan.
Jalan Kubang Buaya, Taman Mayfair(Green) (1.17 km), 25250 Kuantan

Lokasi tempat ni buka je waze dan search ghalit steak hub kuantan..  Jangan acah2  tau,  takut nanti terlepas simpang kenalah tawaf dulu.  Pi usha menu-menu lain kat fb dia
elok terpampang gambar 1 group kat situ
Ok la maybe lepas post entri ni dah boleh tidur. 
Sebab mata ni dah mula kelat. 
Kalau tak dapat pndah JB seawalnya.mana tau bole mimpi pindah JB. . Boleh lah dari takde. . 😂😂. 
Ok.. Dah update gambar selfie dan wefie
Baru berkesempatan nak upload.. 
muka kita lagi over sbb colour tudung tu dah overtake yang lain2
Diorang tanya
So apa perasaan sekarang kasha? 
Alamak kena intebiu plak
"Takde perasaan" walaupon nampak terlebih senyum aje dalam gambar wefie tu kan? 
Hakikatnya kan...
First time diorang pindah dulu
Kasha ok lagi nota serah tugas cuma wat multimedia.. Walaupon ada benda terkial2 lagi nak sediakan.. Benda nak kena explore je.   
Bila second time pindah ni
Lain macam sikit tugas nak kena amik alih  walaupon kali ni takde nota serah tugas tu.  Sebab macam samar2 je kan. 
Uihai.. Yang part dok sini pon belum cukup redha
Nak di"redhakan"  amik alih tugas buat kali kedua ni.  Gaya Nervous lain macam. Sebab kasha ni bukan jenis sedetail diorang.  Cuma bila fikir balik,  benda cenggini tetap akan jadi jugak satu hari nanti.  Bezanya Cepat atau lambat.. Tapi kes kali ni lain macam cepatnya.. DaLam menangis ke ketawa mahupon nervous.  Hadap je lah. kali ini,  banyak lagi lah nak kena explore..nak letak 1 hashtag ni #bahagiamuderitaku. Namanya hashtag terlampau
😑😑😑😑
#harapan


Share:

Pantun pembuka majlis

Gambar last bertugas kat unit exam PIS dengan yati
Bismillah..  Hari ini ada orang atas ni request nak pantun2 ucapan.. Nama dia yatie..  Baru berpindah ke Poli Kota Kinabalu. Dapat jawatan SU,  kena buat teks ucapan. Yatie yatie lama dah tak sembang ngan ko eh. Anyway dia ada wasap kasha petang tadi. Dia kata nak selongkar blog dan FB kasha kot kot ada pantun ke? Kasha rasa tak pernah kot buat pantun yang formal2 ni..  Semuanya pantun jiwang. Haha.  Penat la dia selongkar tu.  Memang takde..  So, kasha belanja sikit lah pantun formal bagi pembuka majlis. Khas untuk SU kita. 

Kain sutera cantik disulam
Molek dipakai jangan disimpan
Pemanis kata ucapan salam
Salam sejahtera saya ucapkan

Intan bertahta diatas dulang
Elok dihias buat sambutan
selamat pagi selamat datang
Jemput duduk kami alukan

Bunga manggar buat merai
Selamat datang lagu dendangan
Datanglah tuan kami hargai
Seluas dewan buat sambutan

Assalammualaikum salam pembuka
Salam dihulur penuh senyuman
Barisan audience sudah pon menanti
Kami pon bersedia majlis dimulakan

Datang bersama pakai sedondon
Terserlah indah nampak berseri
Doa pengiring hajat dipohon
Semoga mendapat restu ilahi

Kalau bermain tepi perigi
Sambil-sambil memancing ikan
Jikalau tuan sudah sedia merasmi
Kami pula menanti disini mengalu-alukan


Resam bunga mudahlah layu
Jangan dijemur diatas meja
Kalaulah mata dah mula kuyu
Silakan tuan membasuh muka

(coretan akashah, 2018)
Share:

berhari lebaran di klinik dan hospital

ibu nak balik belum sempat jumpa doc, sebab teringat ada orang nak datang beraya kat rumah.alahai..
DEMAM RAYA
Dia akan jadi satu rutin. namanya DEMAM RAYA. cuma kali ini dia datang awal. demam dah mula seawal malam raya..jenuh gak kehulu-hilir cari barang raya dengan keadaan demam tu. semuanya kena setelkan sebaik sampai di bumi johor.cuma dah ringan sikit sebab ngah dah setelkan part daging, dan ayam. balik2 dah penuh lah peti ais. kali ini alim ada teman walaupon dia baru baik dari bertongkat. membantu jugalah. kasha tak payah drive.Lagipon kali ini kita tak bawa pon veve balik jb.
Kesian die kena tinggal menumpang  kat rumah orang dalam seminggu lebih.. Entah apa khabar.. Harap x merajuk macam selalu bila kena tinggal. Kenapa tinggalkan/ kita tak nak menjadi penyumbang kesesakan jalan waktu raya. 
Tapi tapi tapi
Bukan kasha nak cite pasal kasha demam
Macam biasalah, itu cuma mukadimah enri kali ini. ok jom kita patah balik part topik post kali ini.

berhari lebaran di klinik dan hospital
 asalnya cuma nak buat routine medical checkup setiap 3bulan sambil ambil ubat yang dah abes. tapi sebabkan ibu tak boleh tidur, sakit jantung.. doctor terus buat checkup untuk jantung secara manual sebab kat klinik kesihatan tu ada mesin tu je lah kan? so result dia , doc soh refer HSI untuk checkup kat sana pula. terus buat surat, naik ambulance ke sana. terus berjurai air mata dah ibu time tu depan2 doc. takut kena tahan wad waktu raya. rasanya dah 2x ibu kena tahan wad time raya tahun2 sebelum ni.
(1)dalam ambulance baru dan laju, amik gambo sebab smua dok call tanya, padahal bateri hp tinggal 30% (2) kat HSI lepas doc kata bole balik (tak kena tahan wad, cuma kat emergency je.
Masa nak naik ambulance tu, sempat lagi tanya kenapa tak boleh pegi naik kete sendiri? dia kata sakit jantung ni, bahaya.apa2 jadi nanti susah. ibu lagi kuat plak nangis dalam ambulance. Ini kalau dibiarkan mau naik semua bacaan ni kang. kena la slow talk tenangkan supaya benda tu tak jadi. baru lah ibu slow2 diam. tapi boleh paham dalam hati tetap risau. dan betullah masa kat HSI katanya salur jantung ada sikit tersumbat dan bacaan darah tinggi tu naik. 
Tapi bagus juga naik ambulance, dia terus bawa masuk ke emergency.. kalau sendiri kita nak kena tungu giliran.leceh le sikit.
doc HSI ada bagi surat result checkup untuk follow up kat klinik masai. so baru pk2 sempat lagi kita patah balik gi klinik. Sampai klinik, rupanya surat tu tak abes cetak.. termenung sekejap.. patah balik pergi HSI.. minta dia cetak baru.. tapi disebabkan dah petang, sambung followup esoknya je lah.
Balik dari HSI pergi singgah giant bagi ibu makan.  Kasha ngan alim tengok je lah sebab puasa.haha sibuk2 ni tak terasa lapo.  Lepas makan bawa gi urut pulak.  So gitu gini.  Sampai rumah dah petang. Bergelimpangan kepenatan depan ruang tamu. Tau2 dah azan.. Tak sempat masak.. So minum aje ngan kuih raya.  Pastu lepas magrib layan d lazat house. Huhu. 
buat follow-up seawal pagi. dengan harapan cepat siap lah.  setel jumpa doc, amik ubat dan kena setup next appointment untuk ujian darah dan routine checkup. dia setting hari rabu dedua. kita request hari ahad. sebab hari rabu keje kan? kenapa tak transfer aje rekod ke Kuantan, KL ke pontian? hmm panjang citenya.. jangan tanya kenapa.. nnnti macam2 statement keluar. orang takkan faham situasinya. 
Bagus plak puasa juga masa ni..  Memang tak rasa langsung lapo. 
TAK NAK BALIK KL @ PONTIAN
lepas dapat balik tu. ibu kata nak duduk pasir gudang je. pastu nangis2 tak nak gi umah ngah ke kakyung. lama gak tu nangis kang sakit datang balik plak..  diam aje lah sekejap. lama lepas tu dia request nak raya jumpa adik beradik ibu ngan cucu baru lahir.lepas tu nak g kL ke pontian pon dah  boleh..
tinggal 3 beradik je yang masih ada. dari 12 orang adik beradik
sakit2 pon nak raya. Yelah 4 hari beraya duduk tunggu orang datang je. 2hari dah raya kat klinik dan hospital. ceria sekejap sehari suntuk. PASIR GUDANG-BATU PAHAT-SEGAMAT-PONTIAN-PASIR GUDANG. muka ada senyum lebih sebab suka jumpa adik beradik kan. last2 dah penat tidur kat rumah ngah kat pontian.
yang baru lahir sebelah kiri. Maya tu dah 4bulan.
Lepas tu rehat lah sehari lagi ka pasir gudang. tapi masa tu dah demam panas. Esoknya kita plan nak lalu highway terus je ke kl tp sibuk la nak jugak tengok rumah kat kuantan. sampai kuantan terus gi klinik lagi. pastu singgah rumah tak masuk pon.adeh..dah penat sangat tapi nk ke kl terus..sekali penat katanya.
Hari beraya ni pon puasa.. Last day puasa 6. So siang beraya tengok orang makan.  Malam baru raya makan2 tapi dah kenyang berbuka.. Makannya tetap sikit gak
Nilah jawapannya kenapa amik cuti lama
cuma nak cakap ingat kita suka2 ke nak cuti lama? .lepas demam 2 hari, terus puasa..raya tu takde la beria sangat..banyak tau tanggungjawab nak kena setel walaupon BUJANG.. so dont judge cuti orang by STATUS kita.. tu diskriminasi namanya. buka lah rekod cuti 6 tahun keje kasha, cuti tahun tak pernah habis.. banyak masuk GCR. sebab apa rumah dekat. Bila jauh lah baru dapat gunakan cuti walaupon BUKAN HAK.
p/s mood cuti x hilang lagi.. haha kasi up sikit mood dengan menulis entri ni. mana tahu boleh hiburkan hati.
ANYWAY, sekarang kasha dapat ALERGIK baru. namanya 
ALERGIK dengan ucapan TAHNIAH!!!
sebab sebenarnya TAKZIAH..bukan tahniah..  
orang lain yang patut terima ucapan tahniah tu, bukan kasha.
tolong salurkan ucapan itu kepada yang lebih layak menerimanya
TERIMA KASIH

Saje nak share ni. Haha selamat hari raya

Share:

Bukan kad raya @ kad jemputan

Bukan kad raya , Bukan kad jemputan
Cuma something sweet untuk tatapan
Ada tulisan penuh ucapan.. 
bila dapat pindah tempat yang kita nak, seronok kan?

Hmm bila mereka dapat pindah,  doanya siang malam dah termakbul lah tu.  Yang kita nampak hari ini dia seronok. Yang kita tak nampak, hari2 menjeruk rasa. Sedih,  marah,  suka,  duka..  Hmm Kan?  Yang pasti bila ada jumpa situasi gini kan.. Hwaaa kita pon nak pindah jugak!!! Yang pastinya tempat yang kita nak.. Bila agaknya lah kan. Hanya Tuhan yang tahu. 
Bila kena buat kad ucapan ni,  kadang2 terbawa2 elemen buku program.  nasiblah ada Hanim tolong ingatkan.   Buat santai2 aje.. Nanti nampak macam rasmi sangat. Ha ok. 
Dan inilah hasilnya. 
1 warna tema pastel,  satu lagi konsep colour block
Hanim kata "less is more"

Kasha edit pakai apa? 
Macam biasalah,  pakai mirosoft power point. Mula nak guna canva. com tapi tak jadi sebab da biasa guna power point. 
Cara dia
1. Setting page jadi a4. 
2. Create 4 slide untuk 4 bahagian kad.  (outside 2, inside 2)
3. Amik je image comel2 kat google dan gabungkan dalam slide power point
4. Masukkan word yang kita nak
5. Done siap untuk cetak. 
Hmm rasa macam kad yg 1 tu sama pulak kaler ngan baju yang kasha pakai masa buat kad tu.  Kebetulan plak. Haha. Ikut suka kasha aje.  Tak perasan tapi bila dah siap cetak. Tengah potong2 bahagian putih2 kad. tengok2 eh sama plak tema. 
Ok bye. 

Kashah jumpa ayat ni kat timeline, so tambah sikit posting kat sini.
NOTE TO SELF: 
it may be hard
but had is not impossible
kalau boleh. nak. kalau boleh. hari ini jugak nak lari lari ke awak. lari selaju. menuju ke hati  awak. 
ceh ini bukan pickup line.dah pi campak jauh2.
sebenarnya
kalau boleh nak lari..
lari jauh-jauh, tak nak pandang belakang dah
tak nak fikir dah
tapi nak lari mana eh?hmm
PHD?
Share:

Belajar Tajwid

Dah lama rasanya tak belajar tajwid. Tetiba ada kursus belajar tajwid kat opis. 
Seingat kasha, Last belajar tajwid masa zaman sekolah lah. Lama dah.. Banyak lah juga yang lupa.Ye la. banyak sangat makan semut

Kenapa dia jugak yang disalahkan. tak pasal. heheh 
Menghadiri Majlis Ilmu
Dari Abu Hurairah ra. ia berkata : Rasulullah saw. bersabda : 
"Apabila berkumpul suatu kaum dalam rumah-rumah Allah (masjid) untuk membaca Al Qur'an dan mempelajarinya, maka ketenangan pasti akan turun kepada mereka, rahmat Allah melingkupi mereka, malaikat- malaikat mengelilingi mereka dan Allah menyebut-nyebut mereka di kalangan makhluk yang ada didekatNya (para malaikat)." (hari.Muslim)
Meriah slide pertama dia.
Nama cikgu yang mengajar ni ialah fazly. tak ingat pulak nama penuh.
tapi sedap dia ngaji.

Sejarah Al Quran Rasm Uthmani

Tau tak? 
bentuk mula2 Al-Quran diturunkan? dia bukan terus jadi macam sekarang mudah baca dengan lengkap.
1) Al Quran mula ditulis dengan tanpa sebarang tanda macam gambar kat atas ni.
Kalau huruf ba, ta, nun, ya tu semua takde titik lagi lah. Kalau zaman sekarang nak baca gini, termenung juga lah kan?
contohnya gini. ni ayat lazim baca boleh la teka. kalau yang jarang baca? 
2)Lepas tu, mula ada tanda titik pada huruf (Abu Aswad alduali) 
Penempatan titik-titik tersebut, adalah:
Ø Tanda fathah dengan satu titik diatas huruf (a).
Ø Tanda kashrah dengan satu titik dibawah huruf (i)
Ø Tanda Dhamah dengan satu titik disebelah kiri huruf (u)
Ø Tanda tanwin dengan dua titik (an-in-un).
3)Kemudian, diletak titik harakat (yahya bin ya'mar) 
4)letak tanda baris harakat (alkhalil bin ahmad) 
5)tanda wakaf dan lain-lain.

So belajar apa je?

PERTAMA: Mahraj a. k. a vokal
ha kalau kita selalu penyanyi dok belajar vokal nak baca Quran pon kena guna mahraj yang betul
kat mana tempat nak keluar huruf
Antara huruf zal dan Zai, sin dan sa, kaf dan qof
Beza la sebutnya, sila rujuk gambar bawah ni. Silap sebut lain maksud.bahaya jugak. 
Yang KEDUA: tanda bacaan
Ha sini lah hukum tajwid.dia bagi simple formula dari kita nak kenal hukum mad ke, idgham ke,cuma tengok bentuk tanda bacaan tu .simple formula la ni., senang nak baca. ha tu tulisan jawi kasha. memang tak cantik dari dulu. haha. janji boleh tulis, baca 

Yang ini pulak, macam mana kita nak baca bila ada yang tak ada baris atas ke bawah.so bacaan ditentukan berdasarkan baris bagi huruf ketiga. dan macam biasa (tulisan jawi kita disitu)hehe


yang KETIGA: harkat panjang pendek 
ini kena belajar tanda2 mad dalam alQuran .mana nak dipanjangkan, dipendekkan. berapa harkat, macam mana nak kira harkat tu. Jadi cubaan dibuat keatas bacan surah fatihah, ayat kursi dan 12 ayat pertama surah yasin
wei, nak 1 nafas panjang2 ayat tu boleh semput makcik. So baca ikut senggat2 lah. Ustaz sebut mushaf banyak kali masa taklimat. tapi kita tak faham.gigih la gi google. nak direct tanya tu macam segan.ini la masalahnya bila segan tak kena tempat. so encik google kan ada menyelamatkan keadaan. takde lah blur sangat.
Sebenarnya kursus ini sempena juga World Quran Hour.
Dimana program ini sempena mengimarahkan Hari Nuzul Quran
Ok kita patah balik cerita pasal world Quran hour tadi. WORLD #QuranHour boleh dilihat sebagai jenama terkenal yang berjaya mempromosikan budaya membaca al-Quran dalam umat Islam daripada pelbagai lapisan masyarakat, rentas budaya dan negara.(ayat berita, gini la gayanya copy paste)
Wefie time,  sempat lagi tu. 
Jadi sempat lagi mengedit haha. orang soh belajo kita main phone
ye la kadang2 dalam majlis ilmu ni ngantok gak. ni je la cara nak hilangkan ngantok
wei terkebil2 bila da 2 jam. nasib kasha duduk area yang lampu buka. Kalau bahagian tengah mahu tertidur gak. sebab blampu tutup untuk bagi LCD projector terang.
ha nampak tu serius benor dok belakang tu. berbaloi lah walau sekejap. bertongkat gak mata.
belajar terus belajar (eh eh, macam kenal je tagline ni)
Berada dipenghujung Ramadhan, Jom sama-sama berdoa semoga kita semua berpeluang menemui malam Lailatulqadar

sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam: 
“Lailatul qadar adalah malam yang penuh kemudahan dan kebaikan, 
tidak begitu panas, juga tidak begitu dingin, 
pada pagi hari matahari bersinar tidak begitu cerah dan nampak kemerah-merahan.” 
(HR. Ath Thoyalisi dan Al Baihaqi dalam Syu’abul Iman, lihat Jaami’ul Ahadits 18/361, shahih).
Share:

Sesi berkursus Galileo

Kalau zaman belajar dulu, subjek ini paling blur sekali.. Nervous tengok huruf dan nombor bercampur-campur. dengan backgroud gelap. macam takut2 aje nak enter.(ayat lain fobia) dan plus cikgu garang.hahah.
Kursus GDS yang ketiga kasha attend selepas pertama ABACUS/SABRE dan kedua AMADEUS. Dedua sistem ini kasha da ada lah professional certificate. Biasanya 4 hari berkursus, hari last akan ada exam. Lulus dan berjaya dapat sijil. Alhamdulillah. 
Biasanya ada 2 part bila gunakan sistem GDS (global Distribution System) ni, 
Part 1: Reservation - biasanya part ni boleh tahan lagi. boleh nampak senyum tu lagi :) (bukti bergambar.
Part 2: Fares - Bila dah tiba part ini, agak susah sikit. serius, sepi nak buat. :P muka start berkerut-kerut nak kejekan dia. Nampak x fokus terlebih.(rujuk bukti bergambar kat bawah ni) Ada pulak yang snap. Haha faham ke tak tu? Layan aje
Ha tu baru mukadimah

Nama trainer : Najwa M.Yusof
Dari galileo Kuala Lumpur
Ni sebenarnya cuma kursus TOT je,  (cuma 2 hari aje)  sotakde la dapat professional certificate..  takde EXAM.  Sotakyah nak stress sangat kasha oi

RESERVATION

sama je semua sistem pon, basic reservation PNR dia ada 5 element:
Guna singkatan PRINT: Phone, Received From, Itinerary, Name dan Ticket Time Limit
Dan macam biasa adalah SSR,  OSI,  Remark dan lain-lain. 

PNR Booking file yang dah siap

FARE

fare quote display
(1) FQ, (2) R. PAX, (3) ER
atau
(1) FQ, (2) R.PAX+ER

Brand Ancillaries dalam fare quote Display
adanya brand ancillaries ni, dia akan bantu agent tunjuk fizikal seat bila customer tanya camana seat dia. gitu. Selain ada detail baggage semua
 Boleh buat perbandingan melalui grafik.
katanya ini satu2nya sistem  GDS yang boleh buat cenggini

Kesimpulannya,  
kasha lagi suka guna sistem amadeus sebab dia web based. . Maksudnya kita bole login kat mana2 aje selagi ada ID dan password yang valid..  Xpayah nak install. Command die lagi mudah..  (pada kasha lah)  sebab kenapa? Sebabnya amadeus dia ada web khas untuk training..  So kita takkan block seat airlines secara live..takde la risiko kalau booking tak cancel
Ni dari geng kursus diving bawa ke kursus galileo plak ( shira,  daus) 

Selfie time 
Muka lega sebab setel bahagian fares..  Adui mana2 sistem pon kalau bahagian fares memang memeningkan kepala.  Tambah lagi die ada shopping fare..  Lagi pening.  Kalau suruh shopping tak pening. Lagi2 nak raya.. Tapi rupanya ada sambungan online. Ok bye

Updated online learning
jenuh buka pakai browser google chrome, rupanya kena pakai internet explorer
sebab bila pakai chrome dia x support.. blink2 jadinya..so sekarang gigih buat lah. 12 sesi..setiap sesi ada 3 item.layanzz
baru 49% dari 12 sesi tu
Dalam online learning ni
Setiap sesi Ada tutorial,  exercise dan test
So jumlah terkumpul item nak kena setel dalam 36..beserta tambahan theory quiz 10 soalan.  gasak duduk diam2 depan komputer dari jam 8.30 pagi hingga 11.30 pagi baru siap.
dan alhamdulillah..
akhirnya jam 11.30 pagi berjaya setelkan 100% untuk 12 sesi tersebut
dan boleh le print out sijil 
specialist katanya..
Cantik gak sijil dia. .siap ada gambar lagi. .Apa kata letak gambar sendiri lagi rare kan? Ha camni
berpinar gak mata mengerjakan benda alah ni.
ini kalau soh menghadap balik, tak tahu lah apa jadi? 
abes ajaran sesat aku bagi gaknya
dah jangan soh kasha hadap lagi benda ni.
muntah hijau kang.haha


Share:

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

akaSHa. Powered by Blogger.