Tetamu Terhormat (VVIP)

Saturday, April 08, 2017

Ilmu ikhlas

Melepaskan sesuatu tapi masih ralat......ikhlaskah?
Berbuat amal untuk disanjung....ikhlaskah?
Meminta maaf tapi nada menyindir...ikhlaskah?
Redho tapi terselit dendam.....ikhlaskah?
Sesungguhnya ilmu ikhlas itu paling susah sebenarnya....
rumusan buku ilmu ikhlas
Teringin jugak nak baca

Tuesday, April 04, 2017

Bulan April dah datang

Alhamdulillah masih ada usianya lagi pada bulan April atau Rejab ini.. yang pastinya empat bulan dah bergerak untuk suku pertama tahun 2017.. Banyak juga cerita telah tercipta.. Nak cakap ada yang bersejarah ..
Nak bercerita ni bukan apa cuma nak meluah rasa..
Cuma bermetafora
Bayangkan kalau kita baru belajar buat teh ais.. Letak uncang kopi.. Mesti lah cikgu tegur kan? Dan apa kaitannya kita nak cakap cikgu tu CEREWET sebab tu lah tak KURUS.. Nampak tak?di mana hubungkait antara teh, cerewet dan kurus? Hmmm
(cerita ini masih metafora, xde kena mengena dgn sy yg gemok) cuma mintak fikir, sebab kita sebagai student yg kononnya kurus belum tentu lagi jadi model akan datang atau takkan gemok. Hmmm...
Lesson learned: bila belajar, jangan tengok siapa yang menyampaikan tapi kaji dan cari apa yang disampaikan
Sesungguhnya yang berlaku
Disekeliling kita banyak mengajar kita mengenai makna RESPECT
Contoh yang pernah kawan kasha bagi
Kalau kita ni peminat sesuatu kumpulan penyanyi, biarkan dia
Kenapa nak persoalkan, nak mencari kelemahan kumpulan tu dan cuba mempengaruhi untuk meninggalkan minat tersebut.. Rajin ko eh?
Kerana kita sendiri ada minat terhadap sesuatu yang orang lain tak paham kenapa? Kenapa wei ko minat sangat? Ha gitu..
Lessson learned:Cuba jadi seorang yang respect to each others
Berdikari..berdikari dan berdikari
Ramai yang menyebut.. Ya nampak mudah.. Alah benda senang.. Buat lah sendiri.. Alah itu pon tak tahu ke? Indahnya hidup jika berdikari itu semudah sebutan sebuah perkataan itu..berdiri di atas kaki sendiri
Dari proses Membuat rundingan hingga ke proses membuat keputusan,.. 

Kenapa adanya DISKRIMINASI?
Contoh situasi diskriminasi

Dari segi jantina ,
"agaknya deal takde lelaki, sebab tu dia buat sambil lewa"
"alah ini perempuan je yang tanya, bukan nak betul pon"
"hah perempuan ni bukan tau sangat pasal benda2 ni.. Klentong sikit pon takpe"
Wah penat seh dengar ayat2 diatas.. Sebab benda tu memang berlaku hanya sebab tak ada Lelaki 
Camne lah nak berdikari cenggitu?

 

Dari segi rupa?
Oh kalau cantik, comel ko buat cepat 
Kejam nya dunia..eh bukan persepsi wei persepsi..

Cerita demi cerita berlaku.. Dan kadang kekecewaan demi kekecewaan yang kita terima..

Sedangkan ada satu harapan besar yang perlu disempurnakan.
Tapi perjalanan ini tetap perlu diteruskan.. Biar berjalan, terjatuh sekalipun,
Biar berlari , tergolek sekalipun,
Perjuangan tetap diteruskan
Semoga munculnya syaaban dan ramadhan akan datang membawa sejuta kebahagiaan yang mengubat kekecewaan.

Thursday, March 02, 2017

Kenapa senyum?

Gambar bukan time pergi opis

Ramai yang tertanya-tanya
Kenapa hari ini kasha asyik dok tersengih2 aje seawal pagiπŸ˜ŠπŸ˜‚πŸ˜„πŸ˜…πŸ˜€

Tuang air senyum,  jawab soalan orang pon senyum jugak,  jalan2 senyum jugak..  Selalu jarang le nak nampak senyum meleret. Muncung + masam aje lebih..  (eh ye ke cenggitu? πŸ˜›)  tak sangka ada juga yang melihat kan? Ada jugak yang ambil berat.

Tambah lagi sangkaan si kawan, 
"wah tengah fall in 😍  love ke? "
Haha part fall tu dah selalu jadi,  yang 😍tu belum beralamat lagi ye.. insyaAllah suatu hari nanti😍😍😍

Biasalah jawapan stereotaip
"senyum itu sedekah, nak bagi duit kat semua orang tak berapa nak ada"
Itu ajelah balasannya kat empunya diri yang menegur.

Bila duduk diam,  teringat balik.kenapa eh?
Baru teringat..
Mungkin sebab malam tadi dapat jumpa arwah ayah buat pertama kali setelah dia telah pergi menghadap Ilahi sejak 2 September yang lalu. Selalunya, dengar cuma ibu dan adik beradik je mimpi.
Kali ini,  diri sendiri pulak rasa. Dalam mimpi tu,  ayah dah sihat, bangun dan boleh jalan. Teruja itu ada sebab tak sangka ayah dapat jalan semula.  impak dari tu agaknya sampai senyum tak sudah..
 
Cuma orang kata,  bila kita mimpi tandanya arwah mengharapkan kiriman doa untuk dia.  Ye la baru sibuk di padang festival layang2 seminggu dah lupa  πŸ˜­ pula.

Alhamdulillah terlunas sudah apa yang perlu. InsyaAllah semoga pahala bacaan itu seawal pagi sampai kepada rohnya.

"Jika seseorang meninggal dunia,  terputuslah amalannya kecuali 3 perkara
Amal jariah
Ilmu yang dimanfaatkan
Anak yang mendoakannya"

#rindubertamulagi
#epilogseorangperindu

Monday, February 27, 2017

Wkf22 punya cerita

Cerita volunteer WKF

Asalnya memang dah tak nak join dah sebab dah join 2 kali masa festival ke 20 & 21. Jadinya masuk yang ke 22 ni,  kira kali ke3 lah.kali pertama jaga Asean,  kali ke2 & ke3 jaga international

Mood nak ambil gambar tak berapa sangat sebab
* asyik hujan aje
* terjebak je join kali ni. Haha. Ini yang terakhir lah join. 
* sebab takde hati😍 nak amik gambar,  nak edit gambar dan apa2 lah.
* mental stress aka putus asa.

Pernah rasa bila kita terlebih mencuba,  tapi akhirnya sesuatu benda tu tak selesai2 satu masa tu rasa kecewa dan putus asa..

πŸ˜‚ betul lah kata someone
Saya dah tak nak letak apa2 harapan dah..  

Jom Ikut Kite