corEtan akAsHah

Sunday, September 02, 2018

Kenapa kasha balik awal?
September 02, 20180 Comments
Dah sebulan lebih tak balik Johor, tup tup kena panggil kursus.. Balik tetap nak balik sebab banyak benda nak tengok kat Johor sana.. Ayat mudah bila orang tanya alah nak pi round kibar Jalur gemilang kat sana.

Kursusnya start esok pagi.hari ini perjalanan lah kiranya. Tengah sibuk nak mengemas , wasap berbunyi.. Ada notification bla bla bla has added you. Apa pulak group baru ni. Hakak da start nebes.
Adeh.. Kemas beg xsiap lagi..bergerak pon belum.. Group wasap dah ada.haha effisyen sangat kursus ni. Educator 4.0 sangat. Yang ini boleh bagi #pantastuntas
Kursus educator 4.0 ini lah punca kasha balik awal sikit dari Johor. Sebelum subuh dah terconogk kat terminal Kuantan tu ha.
Tu dia dah dapat buku program. 
Anyway masa sibuk menaip ada lagi barang tak masuk beg..memang habit gitu bila packing baju, selalu x fokus..macam2 benda nak buat. 💁💁
Janji ngan diorang gerak pukul 3.. Boleh bernafas lagi ni.. Cuma takut ngantok je tadi sampai pk4.30 pagi naik bas.. Petang ni nak drive bawa 2 ibu hamil. Katanya 3 jam perjalanan dari sini ke terengganu. Harap boleh bertahan mataku. Doa2 kan lah ya.

Gi kursus ni ibarat persimpangan dilema
Suka sebab 4.0 tu
Tapi yang tinggal berejam kat kelas tu sape nak ganti?  Kesian kesian..
Harap ada yang bermanfaat 2 hari di sana..
Ok dah, nak sambung mengemas sikit lagi.


Reading Time:

Wednesday, August 15, 2018

Boleh masuk Arkib Politeknik Malaysia
August 15, 20180 Comments
Gambar ni di snap masa nak pindah dari rumah sewa ke rumah sendiri tahun lepas
Mukadimah
Kita ini sebenarnya ada satu tabiat. Tabiat susah nak buang barang-barang lama.  Lepas tu lama2 boleh buat muzium sendiri. padahal simpan dalam kotak yang mana berteman anai-anai aje. Kalau duduk rumah yang tak pindah2 memang elok je la dalam kotak tu. Kalau berpindah-randah mesti usik2 juga lah. dan satu masa bila pindah banyak kali, kita akan buat keputusan yang sangat berat untuk let it go. fuh memang berat hati kalau jadi macam tu.
Rupabentuk surat tawaran diploma 2003. 
ok jom kita ke tajuk asal entri ni. Mengimbau kenangan suatu ketika dahulu.. Kemasukan diploma politeknik.bersaiz separuh a4. warna biru. Nak buka kena koyak kiri kanan dulu. Ha ni dah boleh masuk muzium politeknik dah surta tawaran ni.. Kalau ikut kan rupabentuk surat ini, macam surat daftar KWSP dulu, daftar akaun bank dan slip gaji kilang .ha macam ni lah. sekarang semua online. hahah
meh singkap sikit cite lama kita 
Ada seorang pensyarah bertanya apa 'expectation' masa '1st day' jejak kaki ke politeknik.cuba tulis dalam sekeping kertas...
09DUP03f032 - 09 kod pjb, dup utk kod diploma pengurusan pelancongan 03 mewakili tahun kasha masuk 2003.. F sampai sekrang jadi misteri 032 tu kasha orang yg ke 32 daftar masa batch tu untuk DUP.. 
Ini kad matrik pjb yang terjumpa time nak pindah aritu.. Bayangkan lah dari lepas diploma dekat 5 kali kot pindah..tapi artifak ni tetap ada..dari kulai pergi batu pahat pastu pindah pontian, pasir gudang pindah 3kali.. Smapai sekarang kat kuantan ada lagi..tapi xbawa lah gi sini..buat harta pusaka kat rumah pasir gudang. Yang lagi 3 sem ada lagi tu tapi tak terjumpa.kalau korek memang jumpa.sebab xbuang. Muka comel zaman remaja terpaksa diblurkan ..takut korang tengok masuk mimpi ngeri.haha.
hah teka mana kasha? muka tak reti nak senyum dah amik gambo menghadap matahari.masing2 semua tak nampak mata. umur 18 tahun.hahah terasa tua sangat dah ni?

Kasha menulis sebuah karangan. Panjang dua muka surat.tapi  tak dapat penuh lah ingat apa kasha tulis sepenuhnya. Tapi antaranya adalah seperti berikut:



"Saya bayangkan semua pensyarah tua-tua haha rambut putih macam professor seperti yang dimomokkan dalam tv 11 tahun yg lalu.. tapi terkejut besar, rupanya semuanya muda2 belaka"



Tak tahu la apa reaksi pensyarah tu masa baca karangan tu eh.. dia ingat lagi tak? Haha agak2 siapa pensyarah tu eh? Tak sangka pula akhirnya menjadi rakan sekerja pulak ..(sebenarnya kasha rasa pensyarah tu pon tak ingat dia yang suruh buat benda ni. sebab masa taip benda yang lebih kurang sama posting macam ni, dia rileks je. hahah.biarlah rahsia)



Tapi sekarang pensyarah lagi muda2.. Tak dapat beza dengan student. maybe 10 tahun akan datang, ada yang bakal jadi macam ni juga.. Jumpa student sendiri pula


Sekadar menyebut nama pensyarah yang terlintas dalam kepala: 
pn dayang (PA), pn maria, pn azila, pn zaiton, pn anita, pn wan linda, pn hanirah, pn imas, pn nora, tn syed,en zul, en yusdi, en azamrul, en kamal, en ismail, ustzh rohamiah,
Barisan legend lecturer pjb yang dah jadi rakan sekerja.alamak nape kasha nampak sebaya pulak? Adeh macam mana ni?
Nota kaki
Post ni dah lama tulis tapi tak publish2. Bila cik kasha da mula stress kat sini medium penawarnya  tambah2 ayat sikit.masuk2 gambar buat hiasan.. Jadi terpublish lah entri ni..
Argh memang stress..sampai tak tau nak buat apa,..amik lah selalu entri kasha ada mukadimah je, sekarang tambah nota kaki plak..esok2 tak tahu lah..

Reading Time:

Sunday, August 12, 2018

Late lunch @Jaman Tory Resepi
August 12, 2018 2 Comments
Bila mata tak pandai nak lelap.. Perut mula tunjuk perasaan.. Tekak pon jadi tak sedap. Cuaca bahang panas lain macam. Buat kasha capai hp dan mula menaip. Sumber gambar2 dalam hp yang nak di clearkan. Kalau tak berat sangat plak hp ni kang.. Baiklah ada blog boleh jadi campak2 gambo dan buat modal menulis. Tulis ajelah sebab dah paksa mata tidur dia tak nak. Ke sebab sibuk main hp dia xboleh tidur?
Ok jom cite sikit pasal kedai yang viral kat Kuantan ni
Jaman Tory Resipi
Deko kedai.. Banyak guna barang2 lama tahap boleh masuk muzium ni.ok la buat Hiburan menunggu makanan sampai
Kalau baca nama kedai ni, ingat owner orang jawa ke? Tapi bila Tengok logo kedai dia.. Rasa macam pelawak dulu tu, mat sentul.(pi google sana, sama tak?). Ahaa siap ada angkat tangan 1 tu..satu geng ngan orang Pekan kot. Hahah sukati lah.

Pergi kedai ni bulan 5 oi.lama gile baru nak post. Kenapa eh.jangan tanya lah sebabnya..macam2 hal.. Nampak tu menu kad dia.. Simple dan mudah baca.. Dan nak tunjuk juga deko kedai belaj belakang tu jugak.
Hah air kaler pink. Apa tah nama air nya lupa sudah.. Kontroversi sikit sebab makanan dah abes air hanim tak sampai lagi. Itu die dapat bukan main besar gelas..pusing 1 meja pon xhabis2. (oh masa ni makan lunch ramai2 ngan geng opis) abes tu mana gambo ramai2 kasha?alamak.. Takde lah sebab keadaan masa tu xberapa ada mood lagi nak gbar reramai. (pemalu la katakan)
 And again amik lago deko2 kat dinding. Cuma gambar makanan tak sempat amik..kasha makan daging salai.. Sedap la jugak.. Tu yang tak sempat amik gambo tu d
So boleh la visit page dia kat sini
Nampak tu kasha screenshot sekarang dah jam 2.00 pagi.esok nak gerak 8.30.. Ni tak tidur lagi.. Jom tidur


Reading Time:

Saturday, August 11, 2018

Friday, August 10, 2018

Ngeteh @lilawadi kuantan
August 10, 2018 2 Comments
Pernah tak bila satu masa, kita terlalu sibuk dengan hal duniawi.. (ayat senang dia, keje..keje..keje).. Satu2 masa kita nak keluar dari semua tu.. (ayat mudah dia, persetankan semua ini). Lepas tu, cara mudahnya makan, jalan, makan.. Psychology needs je ni untuk seorang manusia bernama akashah.. Benda yang boleh hilangkan stress tapi bakal menambah kolestrol dan perut happy. Sape eh yang wujudkan perkataan perut happy ni?bila masa perut ada emosi?alasan je semua tu..
Ok done mukadimah entri kali ini
Jom patah balik ke tajuk asal
Boleh browse pasal restoren ni kat sini
Sebenarnya ini kali kedua makan kula cakes ni.tapi pertama kali pergi cawangan yang kecil sikit dengan kedai yang cuma jual limited menu..
Yang ini pula cawangan utama dia ..lebih tenang , tak payah beratur beria macam kat teluk sisek. Kasha pernah post pasal pergi kedai yang kecil ditengah bandar tu. Boleh gi kat entri di sini
Kelebihan dia,
senang sikit parking sebab ada ruang parking..
Tak payah beratur panjang..duduk kat meja dan tunggu dia datang amik order..
Ada tempat penginapan sekali (bedtel) kalau sape yang nak menginap.
Macam restoren biasa, ada menu western dan goreng2.. So sesuai lah bawa geng ramai2 .
Kasha pergi dengan hanim. Masa tu baru balik keje pk5 niat nak cari tempat makan baru.rupanya terjumpa kedai ini. Layan lah kek mangga die buat kali pertama.orang tanya sedap ke kasha? Definisi sedap kat lidah setiap orang berbeza.. Cuma yang pasti kek ini tak sesuai bawa pulang..kena makan kat situ. Hari tu rasa sikit je hanim punya. Cakap tak bz sangat area sini waktu lepas keje la.malam atau hujung minggu tak tau la macam mana.. Maklum la tak berapa keluar sangat malam.dah balik rumah memang tak keluar dah kalau takde benda memaksa.
Pergi  16 .7 tapi ini baru berkesempatan update.. Bz la katakan ..ye je.. Sekarang kurang sikit cari makan gini sebab da mula aktiviti riadah 3 minggu berturut ni . Tapi 3 hari je la seminggu.

Pernah makan ke kek viral ni?
Eleh, baca je ke?Cer komen sikit?
Silent reader Kasha tak kisah
Bawang reader?keh keh (jangan marah ha, hakikatnya semua orang membawang. Cuma xtau level bawang kita yang mana?bawang holland, bawang merah, bawang putih, atau bawang online(adoi)



Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.