corEtan akAsHah

Wednesday, May 27, 2020

Salam Aidilfitri 2020
May 27, 20200 Comments

Lebaran kali ini 
tidak serupa seperti sebelumnya
Malah Ramadhan kita 
yang baru lepas juga berbeza dirasa

Saban hari
Satu demi satu nikmat 
yang biasa kita amalkan mula ditarik
Puluhan larangan 
mula di bangunkan 
Antara paksa atau rela
Keresahan bercambah 
kebanjiran statistik dan fakta 
kematian merundung kesedihan
tersiar di kaca televisyen 
bukan lagi perkara mengejutkan

Ah! 
Penuh ...
Biar beribu pun kisahnya
Baik dalam tangis dan tawa
Pahit ... Perit yang dirasa
Kerana rindu ini bukan sedikit
 Apalagi mahu di buat-buat

Tapi
perlu diingat yang rasa ini
Bukan cuma kita sahaja yang rasa
Betapa ramai yang terluka
Malah ribuan barisan hadapan
Berkorban dan merindui keluarga
Demi kesejahteraan berjuta nyawa

Namun bila tiba saatnya
Seia sekata
Hari kemenangan tetap kita raikan
Saat Ramadhan berlalu 
Syawal mula mengganti tempatnya

 Walau apa apa terjadi
πŸ’“Tunggu dan bersabarlah
Doa dipanjatkan- Jangan pernah berhenti
Semoga ada yang baik menanti kita.πŸ’“

Percaya
Moga ada cahaya bila waktunya tiba
Yang pasti
Kekallah di rumah
Kekal selamat dan
Kita jaga kita


nukilan
Akashah Kassim
Mengharap Covid19 berlalu pergi
Dan jangan pandai datang lagi.

__________
Salam Aidilfitri diucapkan
Dengan rasa rendah diri, mohon diampunkan segala kesilapan baik sengaja mahupun tidak sepanjang perkenalan.

Maaf atas apa yang tertulis di blog ini atau lain-lain medium. 
Maaf juga jika ada ada yang buat jiwa terusik atau adakala menjengkelkan.

Sekalung penghargaan buat yang sudi membaca tulisan seorang Akashah Kassim baik di media elektronik mahupun buku Seadanya Kuterima, Relakslah! Dan Bahagia tanpa Syarat.

Terima kasih atas ukhuwah yang terjalin sepanjang perkenalan baik secara langsung mahupun cuma di alam maya.


Reading Time:

Monday, May 25, 2020

Duit Raya Online
May 25, 20200 Comments

π——π—¨π—œπ—§ π—₯𝗔𝗬𝗔 π—’π—‘π—Ÿπ—œπ—‘π—˜
Sebelum PKP, langsung tak ambil kisah tentang Online Duit Raya ni. Ya, dah lama pun diperkenalkan cuma benda boleh bagi by hand kan?

Namun disebabkan kekangan yang ada, perlahan-lahan kita mula menerima norma baharu duit raya. 

Habislah penuh komen nombor akaun jap lagi.
Itu kes transfer bukan online duit raya.

Tapi jap jap. Itu cara lama. 

Pernah tak terfikir kita bagi duit raya, dapat balik duit raya?

Kiranya dapat 'cashback setiap kali kita buat sedekah.
 
Sejenis nak explore dan kena pula masa musim perayaan, jari tu laju je nak mencuba.

Mungkin ada yang dah tau, tapi kita suka share. Dah lama tak menulis tutorial.Meh kita cerita sikit. Kalau tak yakin, boleh mula cuba dengan orang sebelah. 

Step dia.

1. Mesti ada akaun TnG e-wallet.
- install apps ewallet dan daftarkan akaun dan nombor telefon.

2. Pilih icon Duit Raya
(Rujuk gambar)
πŸ‘†takde ke orang nak up balance tu. Huhu lemau tol

3. Pilih nama dalam contact 
- senarai nama tu akan terpamer dari senarai no telefon dalam hp sendiri
- jadi kena pastikan penerima register e-wallet guna nombor yang kita simpan
- sama konsep macam duit raya Maybank gak.


4. Tulis jumlah dan ucapan
- ikutlah nak bagi berapa
- bahagian ucapan tu siap ada list. Boleh pilih.

5. Pilih confirm transfer
- dah selesai dan popup akan keluar dan bagitau cashback yang kita terima. 
- kadang dapat 10 sen,  kadang rm5 , rm1.50. ikut suka dia nak bagi berapa. Hahah.

Sebenarnya, TnG e-wallet ni memang dah ada transfer duit ni lama dah. Tapi malas nak ambil tahu. 

Selalu guna bayar bil pun boleh dapat cashback. Bayar bil rm10 dapat balik rm5. 
Layankan?

Kalau guna untuk toll pula kadang biasa dapat cashback. Ok la kan? Kalau campur segala cashback berbaloi lah. 

Kau nak shopping pon sekarang dah banyak ada e-wallet pay.

Cuma, bila penerima takde e-wallet, terpaksalah patah balik transfer di hujung jari. 

So dah berapa baki e-wallet? Hehe kalau nak rm0.10 bolehlah ... #kedekut. Sebenarnya duit raya online yang bonus 500 tu dah 80% selamat digunakan waktu 29Ramadhan. Mengamalkan bagi duit raya bulan puasa lebih afdhal. Huhu.

Selesai sudah 1Syawal hari ini. Seronok like gambar sedondon orang di timeline. Semoga semua sentiasa mengekalkan kehidupan sihat.

Sebenarnya banyak je duit raya online dari bank dan aplikasi lain macam maybank, cimb, shopee, dan lain-lain. Cuma part cash back, hakak tak pasti ada ke tak.


Selamat hari raya semua.
Maaf zahir dan batin
Dari Akashah Kassim 

#kashasharing
Reading Time:

Saturday, May 16, 2020

16 Mei versi PKP
May 16, 2020 2 Comments
Detik sejarah 16 Mei saban tahun disambut meriah oleh guru-guru seluruh Malaysia kini dilakarkan cuma di media elektronik. Norma baharu kan?
HARI GURU VERSI PKP. 
Jika tidak, mesti meriah dengan video versi guru-guru sekolah berpakaian pelajar di timeline media sosial. Sebenarnya seronok tengok cikgu-cikgu sekolah sambut Hari Guru. Dia punya feel tu meriah sungguh. Macam-macam gaya.

Jadi, kita melayankan anak saudara yang asyik request nak main Kahoot! setiap 15 minit. Pergi ambil kertas A4, dan melayankan si kecil yang seorang ini 
Hobi dia melukis, jadi kita cari cari lukisan doodle buat contoh dan cuba jadikan untuk sempena Hari Guru tahun 2020. Bolehlah dia hantar kepada cikgu-cikgu dia.
Sudahnya kita sekali terjebak melukis walaupun tak berapa pandai, layankan aje.
Yang pasti, ralit juga buat benda ni.
JOM SUBMIT DOA
Jom sama-sama kita kita doakan kesejahteraan dan pengampunan bagi semua guru-guru yang pernah mengajar kita.
Semoga Allah mengampuni dosa-dosa guru-guru kami..Sesungguhnya mereka telah banyak berjasa kepada kami. Amin ya rabbal alamin.
KEPUTUSAN VERSI PKP
Ok tahun ni juga PdP versi PKP jadi 16 Mei  kali kali inim keputusan pelajar politeknik versi PKP. 

Jadi rasanya keputusan kali ini memihak kepada pelajar yang betul-betul bijak mengambil peluang melaksanakan penilaian secara dalam talian.

Peningkatan bilangan Anugerah Ketua Jabatan bagi setiap kelas (3.5 ke atas) menunjukkan prestasi pelajar ketika belajar dirumah. Namun perlaksanaan kali ini cuma 20% sahaja daripada keseluruhan 70% penilaian semester dijalankan secara online.
Jadi, adakah Pensyarah mahupun pelajar bersedia untuk perlaksanaan sepenuhnya penilaian online untuk sesi akan datang?

Fuh! Yang 20% pun bagaikan nak gugur jantung nak mengejar setiapnya. 
SEMPUT!

Apapun segalanya perlu dihadapi dengan norma baharu. Semoga perlaksanaannya tidak membebankan dan dipermudahkan.

Sama-sama berdoa semoga wabak COVID19 berakhir segera.

PESAN GURU.
TULISLAH!
BINA BEKALAN UNTUK KAU TINGGALKAN...



Reading Time:

Sunday, May 10, 2020

Social media vacation
May 10, 2020 6 Comments

Berada di pertengahan Ramadhan, saje lah deactivated satu demi satu akaun media sosial sementara.

KENAPA?

Tak ada rasa nak menulis,mengintai atau membaca di facebook. 

Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat dilanjutkan. Semua peraturan & SOP yang dilaksanakan sekarang akan kekal berkuatkuasa sehingga 9 Jun 2020.

Apapun
Semoga kita dipertemukan dengan malam lailatulqadar.
Amin.
Reading Time:

Saturday, May 02, 2020

Bacaan Nun Wiqayah
May 02, 2020 4 Comments
Maksud bacaan Nun Wiqayah
Nun yang ditambah pada bacaan apabila mana-mana kalimah yang berakhir dengan Tanwin (baris dua) bertemu dengan mana-mana kalimah yang bermula dengan Alif Lam ( Ψ§Ω„ ) atau Hamzah Wasal ( Ψ§ ) . Nun ini juga disebut dengan Nun Wasal atau Nun 'Iwadh, atau Nun Pengganti. Nun Wiqayah dibaca dengan baris bawah (kasrah).

Kena tanda 
Siap tanda 33 tempat yang perlu dibaca dengan huruf nun. Kenalah tanda semula sebab takut lupa.

Dulu time sekolah ada belajar tapi itulah dah tukar-tukar Quran ni lain lah jadinya.

Dulu ingat lagi time baca surah, ustaz offer (lupa lah nama ustaz tu kat SMKPD, Keratong, Pahang)

"Siapa dapat baca ayat ni dengan tepat, saya bagi seringgit!"

Wah riuh masing-masing mencuba tapi sayang semuanya salah. Maka berlalu begitu je offer tu. Jika diikutkan, nilai macam tu mewah juga la makan kat kat kantin.

Quran Muslimah cantik dari kak Liza Suhana. semangat nak baca. TQVM
Purple sepasang pula dengan telekung pemberian Kak Ros baru-baru ni. 1 set sangat. Layanzz.
Sejadah hijau dari iza ahmad, masa dia pergi umrah aritu. Sempat bagi juga.

Eh patah balik citer tadi
Yang Kasha tunjuk ni tempat ke 32 & 33. Jadi kalau nak tengok lagi sila rujuk Tutorial dari Zulkifli Che Noh di url berikut
Sumber :https://youtu.be/HfnnlHGXy_A
Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.