2014 - corEtan akAsHah

Wednesday, December 31, 2014

Selamat buat semua
December 31, 20140 Comments
Khas utk semua.

Keluarga : Anda lah  yg terpenting dalam hidup saya..permulaan perjalanan hidup dari tak punya apa-apa.
                
Buat Sahabat : merata lokasinya. mungkin masih didepan mata, atau akan berjumpa dilain masa atau mungkin takkan mungkin kita bersua...Jangan lupe kan saya ya, bila suatu mase nanti kita terpisah.

Buat kawan2 : kawan gaduh mungkin juga, bersengketa, bertikam lidah ataupon kata...buat peneman lumrah hidup manusia...Maaf ya kalo saya ade silap dan salah, yg disengaja mahupun tak disengajakan.   
                     
Buat Musuh : Mungkin diam tanpa suara, memendam rasa... Maaf bila selama ini saya selalu salah dimata kamu, harap dari musuh bertukar aksara di lain masa.
            
Buat yang sayang pada saya : eh ada ke? hehe wah tak sangka.. apa pon, saya juga sayang pada kamu juga.

Buat orang yang prnah menyakiti saya: Saket pulak ati kite.. hmm..Terima kasih ya kerna sudah mngajar saya bgaimana utk terus bersabar. (walaupun kdg2 hilang gak sabarnya)      

Buat yang tak kenal dgn saya : Ha ni biasa kalau di alam maya. cuma beradu kata, bertukar idea..di  blog, atau mana2 media sosial pon.Terima kasih sebab setia save saya dalam contact kamu, walau pun kekadang saya buat kamu semua marah, suka update yg bukan-bukan.                        

Terima kasih semua sebab sudah ada dalam hidup saya, yg menjadikan tahun 2014 saya jadi ceria.

Terima kasih semua,,
              
Maaf juga dipinta (hehe macam hari raya pula terasa),
andai ada tersalah kata, terlancang bicara, baik sengaja ataupon tidak
andai ada yang terkata belakang dengan niat atau pon tidak,
atau tiada bicara juga tersentuh rasa dengan perbuatan

SELAMAT TAHUN BARU 2015

nota jari:
ok masa taip ni.. dekat keyboard ni macam ada serangga apa tah tengah buat lompat2 dalam ni.. asik dok berbunyi je mcm kita tengah menaip..
hmm mcm tanda2 nak beli laptop baru je.. eh eh.. baru pki 3 tahun.. haa baru cakap dia bunyi lagi.. misteri sangat tau
Reading Time:

Sunday, November 02, 2014

Janganlah cari sebab..
November 02, 20140 Comments
Salam Awal Muharam. Alhamdulillah masih diberi nafas di hari ke9 Muharam ini. InsyaAllah juga esok hari ke10 Muharam juga biasa dikenali hari Asyura.

Pepagi ni, terbuka dashboard blog.. eh eh terbuka ke sengaja buka? abaikan je..
Jumpa post dari blog budak tomato dan tertarik dengan susunan ayat dia 
Macam ada kena mengena je sekarang ni hmm

Kita selalu cari sebab.
Kenapa Allah ciptakan pertemuan.
Kalau akhirnya nanti tetap ada perpisahan .

Tapi kita selalu juga lupa.
Perpisahan ni tak lama.
Kita masih ada hidup kedua.
Moga-moga bertemu lagi di syurga.

Dan Allah takkan susun pertemuan kita ni saja-saja.



Reading Time:

Friday, October 17, 2014

Bila Kesibukan menterjemah kebisuan
October 17, 20140 Comments
Kebisuan dalam kesibukan
Atau kesibukan mengundang kebisuan
Dari lahiriah terserlah keriuhan
Zahirnya nampak meriah
Hidup ini macam komputer juga
Adakala hang, tak cukup bersedia memancar idea
Macam printer.. Sampai masa habis dakwatnya..perlu diganti semula
Menyelam tahap opasiti yang dipendam
Atau transparensi yang cuba dipadam
Cubaan duplicate juga hambar pudar
Terlalu banyak cookies terbiar menyukarkan memori dipadam
Mengharapkan recovery muncul disaat turn down
Atau backup menyelamatkan keadaan
Mencetus interpretasi diri seorang insani
Backupnya amal jariah, ilmu yg disampaikan dan anak yg soleh
Yang perisiannya rukun iman dan rukun islam
Recoverynya alQuran dna hadith
Antivirusnya zikir dan selawat
Sampai waktu perlu di ugrade dengan qiam
Tetap berserah pada Power supplynya,Tuhan pencipta alam 
Kasha,jan,iza
Dorang ni layan je selfie di hr jumaat
Masok opis wat keje skola.. Iza n jan wat keje opis.. Pehtu kita cri teh ais sedap..kat sweet cafe

Hidayah, kak Ton, Kak Azimah
When people standing behind me, that means they try to hide something to make them cute.. Huu ex-classmate degree, dayah...bos kt opis kak ton yg jeles dgn pic snap by lenovo.. Dan kak azimah yg selalu ngelat nak jwb telefon kat meja dia.. Kasha je la jd telefonis wpun telefon bkn d meja kasha .bz sgt k.azmh ni tp dlm ape je situasi dia cool je..

Qasha,Qisha, Qasrina
Haha..ni masa mpg kt silka hotel.. Budaj kecik ni senang jaga.. Mata die cntik.. Elok je xnangis langsung.. Suap mkn.. Nyanyi2.. N hobi dia capai brg yg dia suka kat depan dia..
Kata mak dia..k.wan nani..serasi kot nama dekat sama

Sally and her Miaww
Ni miaw sally yg plg besar.. Dtg umah sally peh byk btol kucing die.elok je ltk dln sangkar .. Dtg kat sangkar dia .abis semua mengiaw..hehe comel je..patut la sally selalu senyum je wlupun hband dia jauh..ada pghibur hati yg byk

Rangga, azizah, layyan
Ranga dr sri lanka..  azizah dr bt pht dan Layyan dr kdah .
Ni lah supervisee bwh prof zainab..  
Baru jumpa prof rabu lps.. Huhu questionnaire da kena redo blk.. Too simple and too general katanya..ahad dpn kena jmpa lg ngan prof ..
Tunjuk progress.. 
Reading Time:

Monday, October 06, 2014

Saat Pantai Bicara soal Pulau
October 06, 20140 Comments
Bila kita nak biar gambar bicara memang rasa tak ceria cuma gaya yang ada. Rasa takde feel bila entry dalam blog ni bila gambar tanpa cerita. Macam xsama, macam ada yang tak kena. Jadi nak cerita juga lah.. 

Trip ke pulau kali ini banyak berubahnya. Nak kongsi sikitlah:

PERTAMA: pulau ni sudah diwartakan sebagai taman laut dan secara automatiknya masuk berbayar lah. Kena bayar fees. Paling kesian, kesannya pada penduduk pulau lah, once diorang punya boat landing baik je ke dinding jeti tg leman tu terus kena bayar..  dan dapat tau jugak hampir semua kelong kat kawasan perairan ini dah dirobohkan atas alasan yang tak boleh nak cakap lah  taman laut katanya.

KEDUA: disebabkan dah jadi taman laut, jeti tg leman pon dah berubah wajah. Waiting area dah ada tempat duduk ala2 terminal bas. dah ada kaunter bayaran tiket dan yang kasha suka tandas baru.. selesa dan bersih.. Haha tempat wajib singgah bila dah tiba jeti sebab jarak dari pasir gudang ke tg leman jauh dan takde berenti2 pon.hehe

KETIGA: yang ini kasha suka sebab kat camp site tu dah ada landmark dia sendiri.. Pulau Sibu, selfie time.. erk..haha


KEEMPAT: dapat merasa bawak bot dari jeti SIbu beradik hingga ke Pulau Kukus tempat snorkeling bergilir lah kami berempat bawa bot.. dan kasha bawa masa last sekali.. part landing ke tepi kita serah pada yang pakar..

KELIMA: Dah jumpa tudung senang nak pakai time swimming, snorkeling.. actually inner  tu nama nye inner ninja pakai dengan selendang, tapi agak ketat kat leher so kasha tak pakailah. jadi inner ninja yang hitam ni kasha guna dan agak selesa dan mudah, tak payah susah2 btolkan tdg.. cuma bulatt la mukanya..erk.. Yg inner magic biru n syria bunga tu plk memudahkan jgk. Untk xtvt drt. Sarung je .cuma die pndek sikit tggu la jmpa design lain nti bole beli..eh tetiba cite psl tdg byk


KEENAM: sibuk main lompat2 kat pulau kukus.. best shoot yang kat tengah tu , memang lah tak pernah wat lompat gini poyo plak rasanya.. tapi sesekali takpe kot.. ada life jacket pon buat cover.

ok lah meh kenalkan sape yang dalam gambar atas ni;

REZAL- satu-satunya opismate lelaki kt unit pelancongan yang tinggal.. dia jugaklah yang capture the best shoot tengah2 tu. terima kasih lah..actually bapa kepada Aira dan 1 setengah cahaya mata ni lapor diri kat poli saing kasha. tua banyak lah tahun tapi disebabkan masa awal2 jumpa tu panggil nama.. so sampai sekarang la lekat nama tu..

SALINA- panggilan manja dia kak sally. isteri pada zul, kalau elektrik naik  harga, confirm sally ni lah terang dengan panjang lebar sbb husband dia keje TNB.   berkacamata dan comel katanya, juga terkenal dengan jolokan MAK PENGANTIN bila kat pulau sibu ni. Dia akan control makanan to make sure semua orang dapat bahagian masing2..hehe :)  bagus betol.. kalau kasha, kasha yang abeskan dulu kot.hmm  dia jugak tuan tanah untuk trip aktiviti marine ni.. 


JAN: hah yang dok transform to ultraman dyna ni pulak kakak Jan.hehe..asal Sarawak. Sangat mesra dengan instruktor pulau sibu ni sebab dia berjaya dapatkan air kelapa muda pulau untuk minum. Naik motor keliling kampung tu cari kelapa.. Alhamdulillah dapat la dia minum air kelapa dan yang lain jugak dapat merasa.. kasha rasa sikit je.. tak minat sangat.  
Ok tu je cukup lah perisanya entry kali ini bila bukan stakat gambar bercerita.. Biar tulisan menggalas tugasnya semula.  Hambik ko tajuk jiwang abes



Reading Time:

Wednesday, September 03, 2014

Serambi Makkah PUNYA CERITERA
September 03, 2014 2 Comments
Menjejaki satu destinasi yang dulunya terkenal dengan jolokan serambi Makkah, tumpuan pedagang dan satu permulaan kesultanan Melayu..
Melaka.. Bandaraya Bersejarah diiktiraf organisasi dunia UNESCO.. bandarnya amat tersusun.. Papan tanda yang cantik susunan bahasanya.. Jadi tumpuan manusia seluruh dunia
Dondang sayang berlagu dengan Pantun melayu.. Pernah berjiran dengan warga emas yang berasal dari Melaka.. Masa berpindah sehelai kertas dibawa.. Berdondang sayang di ruang tamu kita.. Pantun dikarang mencetus rasa.. Terpana teruja seketika.. Masih ada warga yang meneruskan budaya.. Macam berada dalam drama P.Ramlee pula.
Bertandang ke Melaka..
Cencalok makanan penyedap rasa.. Asam pedas Melaka pon boleh tahan juga..rugi kalau tak merasa.. Coconut shake Klebang juga biasa jadi bualan rakyat jelata.. Sanggup berbaris untuk seteguk air penghilang dahaga..
Bandar Hilir..Dataran Pahlawan sudah terbentang didepan mata..
Muzium Samudera  melukis ceritera pedagang Melaka.. A-famosa,stadhuys kesan tapak penjajah negara..Muzium kesultanan.. Galeri Seni.. Mencetus suasana..Menara Taming Sari tarikan juga mrnjadi pelantar pemandangan seluruh Melaka.. River Cruise menyusur kg. Morten.. Diwaktu malam bermandi cahaya.. Sambil diiring lagu peneman gelita ..


Ok dah cukup kot tu cerita pasal Melaka..hehe.. Jam waktu taip kt hp ni menunjukkan pk 1.06am.. Huu xbole tidur sebab diserang flu @ selsema.. Jadi nak buat research mood x datang lagi kan.. So kita ber blog la kan..

Nak mengadu:
-pertama: tengah excited design student handbook utk degree, kena flu plak. Uwaa da lama xkena tau.. Kalau kna da la susah nak baik..cuba untuk berfikir positif - #penyakit_penghapus_dosa

-kedua: hari tu la kan.. G tesco.. Masa nak balik.. Beria lah nak hiduplan engine kete..sekali dia bunyi sikit tapi xnak start tau. Gedik manja tol kete ksygn ni.. Bau gaji la tu..masa tu bru 2 hari gaji.. Hmm fikir apa nak buat.. Pastu ternampak brother kat booth kat luar tesco n mtk tolong.. Kena beli jumper dlm tesco sbb dia pon xde jumper.. Pastu dpt lah hidup kete ksygn tu.
Sebelum idea nak jumper tu..ada mtk tolong dia pgglkn mekanik kt kdai yg jarak tak sampai 1km.. Kalau kt kg.. Org cakap sepelaung.. Kira panggil bole melaung je.hehe..cuma kat bdr ni ada jalan besar..melaung kang org kata gile plak.
Org tu cakap ..Dia nak caj keje luar rm25.. Tambah harga Btri 3++.. Amboi sepelaung pon kira kje luar ek.. Hmm bateri lak kasha pernah survey xde la harga smpi gitu sekali.
Bila kete da hidup.. Kasha g kedai bateri yg dekat ngan kolej komuniti psr gudang tu..mintak dia periksa bateri..rupanya bateri ok lagi.. Walaupun da 2tahun pakai.. Dia komen..sistem error sbb preve ni byk guna sistem.huh
Balik pontian.. Servis n mtk proton check..(kbtuln waktu servis da smpi) Hah memang betol sistem error.. Hmm xnak wat servis kt proton kmpleks pasir gudang .. Da la mahal caj..pastu jadikn error lak.. Aptb..


- ketiga: g Melaka kali ni..melawat planetrium.. Letak harapan tinggi walaupon dalam blog pernah baca macam xbest.. Sekali masuk kan..biasa la ada ruang pameran.. Tapi pergi masuk area theater dia.. Hah untuk adik yang jadi guide tu kena belajar customer service lagi.. Huhu.
Sambil tggu tayangan sekali ada lagi 2 kump. Kanak2 tadika.. Hahah.. Penuh la dewan tu dengan suara dorang.. Hmm bila start tayang.. Visual dan music background pon keluar.. Wah.. Macam tengah tengok cite ultraman kanak2 tadika bersorak dan tepuk.. Keluar suara narator yg speaking in english .. Terdiam sekejap.. Hmm video ni pon english omputih yg slang  die lain macam sikit.. Tetiba kita yg dengar ni pon macam jadi tak paham..hehe
Apa yang kasha wat time ni bukan tengok sgt video ala2 belaja sains tahun 5 dulu cuma dlm btuk 2d.. Bkn 3d.. Cuma skrin melengkung.. Nmpak kan dia macam 3d.. Masa tu kasha explore gelagat kanak2 tu..haha seronok tengok diorang lagi srbenatnya.. Yg teruja tepuk tangan berjemaah bila ada visual bulan dan matahari ala2 citer dragon ball. Ada yang sibuk tunjuk ke atas..dan reaksi yg paling best keluar masa visual ala2 kartoon angkasa.. Rupanya iklan tayangan akan datang..so terbantut separuh jalan keterujaan mereka..

- keempat: cd Zikir Terapi Diri3 da hilang..huwaa.. mana entah cmpak ni..hmm..ok done


Reading Time:

Saturday, August 30, 2014

segmen BGB Temasek biar gambar bicara
August 30, 2014 2 Comments



 oleh sebab terdelete comment dari awak, +Ieta Mat Saad yang tanya macam mana nak buat gambar jadi macam ni..ni ha meh saya jawab

kasha install photoscape, pastu guna part anigif tu


kat sini lah nanti kita boleh insert gambar yang kita nak untuk jadikan animation picture camtu.

Reading Time:

Monday, August 18, 2014

Review Novel Sumbat
August 18, 2014 3 Comments
Bila jadi part time student ni merasa lah guna voucher buku.. Selalu edar je kat student sendiri.. Skrg merasa lah menggunakan kemudahan seorang student.

alhamdulillah dgn voucher buku dpt beli dlm 8/9 buah buku..selalu beli novel je.kali ni beli buku ilmiah sikit..tapi ada plak terselit satu novel berjudul sumbat..



nampak x novel tu.. cuba baca novel yg diluar lingkungan minda jap.. sebab sebelum ni banyak baca novel klise yang mana jalan ceritanya macam frama tv tu.. bole agak pengakhirannya kan..

ok jom baca sikit review pasal buku ni..
perasan gaya bahasa dia mudah dan bersahaja

banyak pulak ayat2 perancis keluar pada setiap bab cerita...perumpamaan atau alegori pada setiap bab menggunakan pastri..huhu terbelit lidah nak menyebutnya

banyak citer pasal makanan! haha wat lapar je.. tapi disebabkan term yg dia guna tu kulinari sgt..so xde la terliur sgt.. western sgt..apa tah..almaklum le kita mkn lempeng ngan jemput2 je.. opps jemput2 tu maksudnya cekodok..
(org jhr pggl cekodok jenput2..xsuka guna cekodok sbb terbayang kodok=katak..yuks).hmm xde la.. anyway..kasha suka spageti bolognise style org melayu.pedas..tak masam dan tanpa cheese

ok bab keseluruhan penceritaan dia pulak agak berlainan dari novel biasa.. sebenarnya kasha pernah baca blog penulis ni.. memang beza lah gaya penulisan dia sampai terbawa-bawa emosi dalam cerita tu masa baca.. yg pastinya bukan tersengeh-sengeh atau berjuraian air mata macam novel biasa.

tak senang duduk nak tau kesudahan cerita
bekerut-kerut gak muka baca satu persatu jalan cerita
takde rasa macam nak terus baca page terakhir atau bab belakang dulu.. hahah sbb klu novel biasa kasha suka baca bab akhir dulu baru ke depan.haha pelik kan.. sebabkan ni dia lain macam sikit ..takut xpaham

satu kata menggambarkan novel ni ialah
Psiko.. betol ke eja ni..hehe

mana lah tak psiko
cerita penuh dengan dendam yang dipendam membawa kepada pembunuhan. cuba menghalalkan perbuatan dengan matlamat yang ingin dicapai.. tiba2 semua pon macam apa entah..haish susah nak cerita..

cerita chef yg terkenal dgn kesedapan hidangan makanannya dengan resipi rahsia.. daging..daging manusia ok..

erk apakah.. bila manusia menggunakan alasan ketidakadilan dan hak untuk mencapai matlamat dan Cinta..

terus lepas ni kalo makan western food terbayang.. erk jauhkan lah

tak nak ulang baca buku ni sebab saket kepala.. sebab terpaksa hayati cerita sampai rasa kita pon psiko sekali.. ngeri bila ketidakmaafan jadi punca kepada pembunuhan..yg xbole blah watak eva.. asalnya lelaki. demi dendam sggup tkr jnttina.

akhir sekali.. tahniah pd penulis sebab bijak bermain emosir.. .

senyum2 selalu

p/s- xtau knape sejak akhir2 ni jumpa orang sekeliling yg suka senyum..bagus org kata awet muda dan saya suka senyuman anda..
C
A
I
R

senyum sumbing senyum kambing senyum simpul senyum buat buat senyum ikhlas senyum palsu
alah janji senyum kan

#takpandaisenyum



Reading Time:

Monday, August 11, 2014

Coretan buat saudaraku di GaZa
August 11, 2014 2 Comments

Tika ini aku sudah hilang kata
Melihat..mendengar dan membaca
Setiap wacana, suasana, dan cerita
Tentang saudaraku di sana
Bertahan demi maruah, bangsa dan agama

Tika ini aku sudah kering air mata
Bila gambar memapar pahitnya derita
Yang tak kira usia
Wanita dan kanak-kanak menjadi mangsa
Hilang saudara, tiada tempat mengadu derita
Tika ini deria ini seakan pekak mendengar
Satu demi satu lontaran peluru dan senjata
Tanpa bermata menujah daerah mereka
Jeritan suara, teriakan dan air mata seakan bersatu dalam senada
Genjatan senjata?
Mungkin janji palsu belaka
Menanti saatnya tiba menanti serangan seterusnya

Buat saudaraku di sana
Mungkin aku tiada apa
Cuma titipan doa sentiasa ada
Supaya penderitaan ini dihenti segera
Menanti satu janji dari Pencipta
Di suatu masa insyaAllah kemenangan bakal tercipta
Menutup ghairahnya mereka bongkak berdiri bertepuk suka
Membalas sengketa ibarat tiada nokhtahnya
Seperti yang tertulis dalam kalamnya

Sebenar-benarnya dan sesungguhnya
Bukan hanya pada bicara
Bukan hanya pada coretan tinta
doa berputus tiada
Buatmu saudaraku disana

#doakami sentiasa bersamamu_prayforgaza

coretan akashah
11 Ogos 2014, 9.20pm
Reading Time:

Sunday, August 10, 2014

Hasil beraya di jalan raya
August 10, 2014 2 Comments
10583991_10204535703500510_4740430235971667435_n

ini lah hasilnya bila beraya di jalan raya.. 
Subhanallah..Subhanallah..Subhanallah..
cantik, indah, dan tak tahu lagi nak kata ayat apa dah..
view ni dapat cuaca panas dalam pk 5petang.. tapi nak hujan
nampak tu awan tengah sarat nak jatuhkan air hujan tu.
bosan jem.. amik gambar guna hp..
tak boleh amal selalu.. 
dan jangan tiru aksi bahaya ni

10577087_10204535915545811_4452439690358591460_n

ni pon cantik jugak.. tetiba kete sape entah masuk tu..hehe
yg ni xjem
tapi xde orang.. boleh la capture gambar sikit
sebenarnya da mengantok bawa kete
sebab 1 day trip dr pontian gi kl.. dok kl semata-mata 3jam je
sebab nak menatap wajah anak buah yang baru lahir
nama dia Mujahid Putra.. hehe.. tetiba teringat gaza.. macam nama pejuang Islam kan?
pastu blk tgh mlm dr kl ke pontian balik semula..
habis semua perhentian dr ayer keroh smpi smpg renggam berhenti tidur sbb xtahan ngantok
alhamdulillah pk6 pg smpai pontian.

1937437_10204535842423983_6051129232152202437_n

actually gambar ni amik lepas dapat request dr ibu balik dr kl gi batu pahat lak
ye la penat semalam tak abes lagi
nasib baik ada benda yang menarik perhatian boleh ilang ngantok



gambar ni cantik sebab kaler pokok hijau dia
patutlah ada lagu nasyid tu lirik dia macam ni

Lirik: Akrab Persahabatan (INTEAM)


Sesegar hijau daunan

Begitulah kita diibaratkan

Tiada siapa yang bisa memisahkan kita

Antara kita semua


Seerat simpulan yang tidak terbuka

Seteguh langit tinggi menongkah dunia

Kita mengharung badai atas nama

Kasih insan bersaudara


Buang yang keruh ambil yang jernih

Dendam hasad dengki mestilah dijauhi

Marilah contohilah Rasullulah

Di dalam bersahabat
Ukhuwah dan mahabbah kita jalinkan
Bina keharmonian



Sesegar hijau daunan

Begitulah kita diibaratkan

Tiada siapa yang bisa memisahkan kita

Antara kita semua



Reading Time:

Monday, July 21, 2014

Review Zikir Terapi 3
July 21, 20140 Comments
bahan bukti cd ZTD1
Alhamdulillah akhirnya sampai juga order cd zikir terapi 3 HH ni..Sebenarnya, sebelum ini pernah beli zikir terapi 1 online dengan inteam kot masa tu... lepas daripada tu, zikir terapi diri2 beli kat kedai buku mph.tu pon kak maria tlg belikan.kirim kat dia.Dan yg ketiga usha instagram HH nmpak ada no contact sis dia jual cd..try la wassap.. ok la cepat juga balas wassap tu..hmm so ajak kawan2 opis sekali menjebakkan diri beli cd ni..3 orang je yang nak beli sekali campur kasha 4 la. tapi saja order  5 keping..sebabnya biasa mesti ada yang nak bila nampak nanti. bila dapat tu ramai lak yang nak tapi sape cepat dia dapat la kan.. request nak tandatangan sbb sblm ni beli online dpt sign..cuma sedihnya dia sign kat plastik cover..koyak abislah tp tetap simpan..haha tu la citer dia..

Kali ni order,dapat pada tarikh 20/7 pakej sekali dengan poster dan tandatangan dekat cover . Tindakan bijak, dia koyak siap2 plastik cover tu. huu kira dia dgr gak la masa complain untuk album pertama aritu kot.. cuma la kan..tenggalam kot tandatangan tu.. pakai pen kaler silver, background tu pon silver.. hmm no point la kan tandatangan pon.:( tp anyway tq pd k.anis tu sbb dah dptkan signature.


ok sekarang ni nak citer review pasal zikir yg ada dalam tu pulak.. pada kasha ok sikit la lagu kali ni banyak yang bole dengar dan best.sama macam ZTD1 dulu.dan yang paling suka la.. tajuk..hasbunallah..memang tu je la dok ulang selalu. tapi overall setakat ni ZTD1 adalah yg terbaik sebab semua sedap didengar n best. dan plg penting ada la lagu baru peneman masa drive balik kampung.hahah..

Kalau drive sensorang tu.. Dgr zikir ni memang layan je.. Dan secara tak langsung mesti ikut sekali bacaanya.. So feeling la ala2 tgh berduet..ekh.haha .. Dr melalak tak tentu pasal nyanyi lagu apa2.. At least abis satu cd ni.. Sjuk je hati.. Sbb zikir ni menyucikan hati.. Manalah tau andainya nyawa terhenti masa kita drive? Biarlah dgn akhirnya dgn alunan zikrullah.. Kena selalulah doa agar dihidup dan matikan dalam iman dan redhaNya..

Bila drive mlm pon..lalu tmpat yg sunyi.. Perasaan takut tu da bole campak tepi dah.. Sbb layan zikir ni.. Sbb kita lg fokus berzikir.. Sekurang-kurangnya takde la nak fikir pelik2.. Ataupon benda pelik tu nak folow kot.hmm insyaAllah xde.

Kadang2 bila bawa anak buah..buka cd zikir ni..mesti diorang akan ikut sekali nyanyi.. Pastu lelama  dia tidur.. Zikir terapi + aircond  = elok dia trtidur kat seat blkg tu.. Hah time tu xde la risau sgt dia berdiri ke buat stunt kat blkg time kita drive..huhu..

Looking forward to buy zikir zindagi: ustaz bollywood@ustaz hasni..


Reading Time:

Saturday, July 19, 2014

Review Inner Magic
July 19, 2014 2 Comments
Kali ini nak wat review ke 2 online shopping. Seronok kan online shopping sebab kalau pergi kedai belum tentu dapat, membazir masa dan minyak kete je.(pemalaskah?)  Lagi pula, kerja sambil belajar ini, banyak benda nak kena buat, dengan online shopping mudah, jimat dan cepat, tak perlu susah cari parking, nak bayar parking..hehe.

Ada orang tak percaya guna tapi kasha suka je. Pertama sekali kita tengok follower dia ramai tak, ataupun yg like tu ramai tak..kalau ramai satu petanda yang baik. Kedua, siasat macam ala2 detektif Conan..Sebab kena la siasat dulu sebelum beli, tengok komen2 dan testimoni kat page tu. Bila da rasa yakin, teruskan je la order. Alhamdulillah setakat ni, semua yang kasha online shopping ok je.

Berbalik pada inner magic tadi, sebenarnya Kasha selesa sangat pakai selendang dari tudung bawal atau tudung sarung tu. Sebab tudung sarung kasha beli mesti awning dia patah.. nak pakai balik dah tak cantik.. hehe xpandai jaga sebenarnya. ye la, sape ajar gi basuh tudung awning pakai washing machine? haha sendiri mau ingat la. Cuma masalahnya bila pakai selendang tu muka boolat la..Jadi, bila jumpa inner magic lebih nampak muka kurus ok sikit mukanya bila padankan dengan selendang.

Salah satu dari item yang kasha selalu beli ialah inner magic scarf. Selalu bila kasha sebut inner orang ingat baju inner tapi ini sebenarnya inner magic ni scarf yang bahagian dalam untuk padankan dengan selendang. Mula-mula beli untuk diri sendiri je, orang kata nak cuba try test. Nampak macam cantik je orang kat page tu pakai. Bukan takde kat kedai-kedai ni inner magic cuma colour terhad dan material dia tak sama. Bila dah selesa dan pakai kat opis, ramai yang minat nak order sekali. Kasha pula kebetulan memang nak beli colour lain, so beli la secara berjemaah. Sampai la sekarang still beli lagi sebab dia dah keluar macam-macam patern yang boleh layan.

My Favourite Inner Magic <3 p="">



yang ni pulak cobaan menggabungkan warna yang agak contra dari selendang..  tips dia kena berani mencuba.hehe.. paling kasha suka colour hijau, oren dan pink 
    

terbaru .. beli inner paisley + strype berjemaah lg satu opis sempena raya..huhu

Reading Time:

Thursday, July 17, 2014

coret-coret ramadhan
July 17, 20140 Comments
fuh.. kalau blog ni macam bilik dah berhabuk dan bersawang dah kot..hehe.. sebelum tu jom kasi bersih sikit..
hmm okay sikit kot tu. alhamdulillah tahun ini diberi kesempatan dan peluang untuk menikmati keindahan bulan mulia ini, Ramadhan al-mubarak. (hehe excited sgt le tu smpi tukar header jd gitu)
sempena bulan ini, juga merupakan bulan kelahiran saya ikut tahun islam. nak tau check tarikh lahir ikut bulan islam, cer check kat link bawah ni

ha, dr situ lah tahu, yg rupenye kasha dilahirkan dalam bulan Ramdhan.. , 3 Ramadhan. Jadi, ini tandanya lah kasha penyebab ibu kasha terpaksa ganti puasa sebulan la kan? ok, cerita bulan ni jgk adalah beberapa perkara yang biasa kita buat masa bulan Ramadhan je, bulan lain takde.

sAtU: Sahur & berbuka
confirm kalau puasa bulan lain, perasaan nak sahur tu takde melonjak-lonjak macam masa bulan Ramadhan.
Mesti makan siap2 dah mlm tu, kira sahur awal lah. malas die bukan main.. tapi bulan puasa mesti nak sahur sebab rasa macam tak lengkap..


dUa: Terawikh
solat terawikh ini pon cuma ada dalam bulan puasa ni je.. Biasanya orang pergi terawikh lepas berbuka, tunggu waktu isya' dan terus tunaikan solat terawikh. Nak rasa feel lagi, gi la wat kat masjid. Tapi tak setiap hari boleh gi masjid, lagi2 bila takde geng nak gi. kalau lelaki senang je keluar sorang2 pon tak kisah. Tapi bab perempuan ni, kalau gi terawikh tu jadi dosa dan punca orang lain dapat dosa, baik takyah gi. Buat je kat rumah. Nak tau kenapa cakap macam gitu. Kadang-kadang kita tak perasan pakaian kita dari kereta ke masjid tu tak menutup aurat, macam belengan pendek, kaki (hah nampak kaki tu dosa tau). Dari kita tambah dosa, buat diam2 kat rumah la terawikh tu.

tiGa: Tadarus Al-Quran

Sekarang da ada smartphone, jadi tak susah nak capai khatam Quran dalam masa 30 hari ni sebab kita bawa hp ni ke mana2.. senang dan mudah..download je mana2 apps al-quran kat google play tu.. bukannya tak baca al-quran masa bulan lain, cuma rasa nak khatam dlm sebulan tu memang sgt kuat. InsyaAllah semoga diberi kesempatan untuk tahun ini khatam 30 juz di 30 Ramadhan nanti. 

eMPat: Zakat Fitrah

Zakat fitrah dah kena bayar sendiri la bila dah bekerja ni. Tu dia nilai paling tinggi antara negeri kat Malaysia rupanya , RM8. Harapnya sampai la kepada penerima zakat yang sepatutnya. Sekarang ni kaunter zakat fitrah kat man-mana je ada, kat bazar ramadhan, shopping kompleks. Takde la alasan terlupa ke apa ke kan?

LiMa: Bazar Ramadhan
Dah lama x gi pasar lambak(org johor kata) atau pasar malam sebab tak suka sangat orang ramai-ramai berhimpit-himpit tu..so masa bulan puasa balik keje pkl 6.15ptg hampir setiap hari, so mem bazar la kita.HUu orang kata masa bulan puasa boleh jimat banyak..tapi kalau tak kawal nafsu.. membazir lagi ada
masa ni lah, kita patut fikit nasib umat islam palestin kat gaza tu yang tak aman, x cukup makan, minum pon susah.. kita kat sini terlalu mengikut nafsu. Apa kata wat 1 hari 1 menu.. takdelah membazir..kan ada 30 hari, dapatlah merasa menu berbeza tetiap hari. x lari ke mana pon bazar tu. 

Banyak sebenarnya aktiviti, tapi cukup kot 5 ni yang dikongsi. maca berbuka ramai-ramai kat kedai ke, dok depan tv sambil tunggu azan, dan macam2 lagi
Reading Time:

Thursday, May 22, 2014

cerita hati akashah
May 22, 2014 2 Comments
pesan buat diri...
senyumlah jangan ada iri,
menangislah buangkan rasa benci,
merintihlah mengadu pada Ilahi,
berusahalah jangan pernah kenal erti putus asa
berdoalah memohon apa yang dihajati,

Pesan buat roh berjasad sementara ini,
tenanglah jiwa bersyukurlah hati,
muhasabahlah diri,
berhijrah jernihkan kalbu yang kian terkunci,
istiqamah pada niat, perkataan mahupun perbuatan

Pesan pada hamba yang kerdil ini,
Ingatlah mati itu pasti,
semakin hari semakin dekatnya hari,
hari rahsia pulang kepada pencipta roh diri, jiwa dan hati,
menghadap pencipta rabbi izzati,
ingatlah hidup itu amanah,
memikul peranan khalifah dibumi,
dugaan,kejayaan,kesedihan, kegembiraan itu ujian,
kesakitan itu tanda kasihNya,
menghapus segala dosa,

Pesan buat diri,
agar tidak hanya pada aksara bermain kata dihujung jari,
pesan buat hati,
agar tetapkan iman,
pesan buat jiwa,
jangan biat mazmumah mengganti mahmudah diri,
Alhamdulillah...


#doa akashah 22/05/2014

Reading Time:

Wednesday, May 21, 2014

dunia selfie with monopod
May 21, 20140 Comments
tema post kali ni " biar gambar berbicara"

pink monopod.. sy suke pink ke? entahlah
klu kita gembira..jom selfie..mana ada tepuk tgn da skrg.. huhu tahukah anda selfie bole kurangkan stress..hehe sbb apa..sbb selfie dr gemok bole nmpk kurus.. tp klu selfie mkn nmpk gemok bole stress balik.


cubaan pertama gunakan monopod.. try to avoid show the rod n dont understandwhy people show the rod when selfie with monopod.. hahah..
geng master UTM 2013-2015




Reading Time:

Tuesday, April 01, 2014

quote of the day

Saturday, March 22, 2014

apa yang kita sayang minta Allah jaga
March 22, 2014 5 Comments








kita boleh bagi kasih
mampu curah sayang
kita boleh jaga
bila dia ada depan mata

bila jauh mungkin beribu batu
cuma boleh bertukar cerita
mungkin mampu mendengar suara
atau sekeping gambar penambah perisa
tapi manakan sama
macam bertentang mata

Sebagai insan, seorang hamba
cuma doa yang kita ada
menjadi senjata, pengubat jiwa
mohon pada Allah
minta jaga dia untuk kita
sebab kita tiada kuasa
untuk muncul sekelip mata

ya Allah..
andai dia berduka
kau hadirkan buatnya teman
yang sekurang-kurangnya mengembalikan senyuman dibibirnya
jika dia diuji kesakitan
maka kau berilah dia kesabaran dan rasa redha
bila dia berdepan delima antara dua
kau pertunjukkanlah jalan terbaik antara semua
saat dia tak mampu menahan kemarahan
kau peringatkan dia dengan istighfar
buat penenang jiwa penyejuk suasana

sesungguhnya tiada aksara mampu disusun
tiada gambar seindah lukisan untuk dilakarkan
tiada puisi indah mahu disampaikan
tiada irama senada mampu dilagukan
bagi menyatakan rasa terhadap dia
yang sekian lama berjasa
yang setiap doanya tidak lupa buatku
yang pengorbanannya tiada terbanding
buat insan yang kita sayang..

Pesanan rindu bakal berkumandang
Sayang takkan penah hilang
Doa usah pernah dihentikan
Kongsikan untuk tatapan
Ceritakan agar tercipta kenangan
Buat insan yang pernah melahirkan kita
Yang pastinya tiada galang gantinya

Lihat versi video plak kat sini

credit utk cik hanis atikah sbg pencetus ilham dr fb.. bermula dgn gmbr kat bawah ni



Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.