Google+ Followers

Niat tak kesampaian

Bismillah...
Baru2 ini, kasha ada terbaca satu iklan dari facebook akademi penulis. berkenaan dengan kursus travelog..bila baca detail kursus tu, memang rasa hati melonjak-lonjak nak pergi.. dah tekad dah nak asingkan duit untuk pergi kursus tu.. sorang pon sorang lah.. janji dapat pergi.. dia punya plan baik siap ajak ngah drive ke tempat kursus.
Bila masa nak bayar sebelum hadir tu, dapat tau ada audit bth plak. Huhui fail etourism yg kod baru blom prepare lagi.
Mungkin Allah susun baik2, ada hikmah kenapa tak dapat sempurnakan niat kita tu..
Kebetulan, masa tu 2hari berturut drive ke Nilai.. balik pasir gudang, rasa macam dah  collaps gile. Tahap penatnya sampai tak boleh tidur.. sakit badan tak boleh cakap.. tu lah nonstop kerja, jumaat sabtu pon kerja gara2 video punya pasal. Hahaa gitu la jadinya.. terus terasa diri ini semakin tua. Huk huk
Alhamdulillah, indahnya aturan dariNya, dapat juga balik kampung walau sehari cuma.. ibu kata tu la lama sangat tak balik, ayah nampak tu ina kenapa diam je?
Ayah tu bukan nampak sangat terbaring aje, nampak bayang sikit sebut je anak2 die yang dia ingt. Ibu pula yang seram sebab main sebut je padahal tinggal berdua.. yg lain keje..kan nebes tu.. jadi kalau tak dapat balik kg, dapat balik hari pon jadilah kan.. selagi ibu ayah masih ada. Semoga Allah memberi kesihatan yang baik buat keduanya, dan dipanjangkan usia.. insyaAllah amin.
Share:

Cerita Maafkan saya cikgu versi kita

Bismillah...
Cerita viral yang buat semua orang menitis air mata. Hatta, kasha yang baru tengok tak sampai 5minit, dah berjurai air mata..hmm sebab apa? Sebab kasha adik beradik dah pernah hadap semua tu dari kecik.
1) jual nasi lemak? Menjaja dari rumah ke rumah?
- masa sekolah dulu, bukan takat nasi lemak, nasi  goreng,sagun, kacang pedas, kuih muih diseludup masuk dalam kelas untuk jual dengan kawan2 dalan kelas. Sempat ibu siapkan mlm2 dan seawal pagi untuk jualan..Pastu dpt duit 1 part, buat pusing modal, 1 part lg simpan. Simpan sebab nak bayar yuran sekolah.. setiap minggu cikgu tanya bila nak bayar yuran.. belum ada duit, kita senyap aje la.. bila dah cukup, dgn duit syiling jualan tu lah, byr yuran.. jenuh ckgu kira.. (masa tu mana la terfikir nak g tukar duit kat kedai, ingat nak bayar je.. sebab malu cikgu da mintak selalu).. dan masa tu sempat lagi kena sound setepek ngan cikgu, lain kali jangan berjual dalam kelas.. luar pagar boleh.. agaknya orang kantin komplen kot. 

-cite pasal kantoi menjual ni, masa sekolah rajin spot check kan.. so pandai2 cover brg jualan.. masa tu nasib kawan2 xpecah lubang.. tarik 1 meja pusingkan keblakang.. letak barang jualan kat dalam laci.. pengawas pon kadang2 beli gak..alhamdulillah masa tu memang tak kantoi.. hehe
Sekarang, siap sekolah galakkan aktiviti jual menjual ni.. best lagi.
Cakap pasal yuran, dulu yuran UPSR yang rm6 pon lama baru dapat bayar..erm sedihnya...masa tu terbagi lebih duit kat cikgu rm8, tebalkan muka patah balik..tanya ckgu saya rasa terbagi lebih duit tadi.. cuba check balik..
- hujung minggu? pagi2 kena siap2 nak menjaja dari rumah ke rumah.. jalan kaki  menapak satu felda nak habiskan jualan.. masa tu nak dapat basikal pon susah.. tapi die punya seronok dapat 20 sen setiap rm1 jual.. hehe bestnya
- setiap bulan, ada pasar lambak tepi rumah, sbb sebelah rumah jalan besar.. (haha pasar lambak ok, kita tak sebut pasar malam).. dari pagi kena prepare untuk jualan pasar lambak.. setiap adik beradik ada tugas menu masing2.. masa tu kasha kena prepare untuk pecal, kuah kacang tu.. ceh dulu la tutup mata je buat kuah kacang.heheh skrg jgn tanya. Ha biasa komisen jual kat pasar lambak dapat banyak sikit.. pon best jugak..
- bulan puasa?  Jual depan rumah, air batu campur oi.. die punya jahat nak up.jualan pk3 da buka kedai.. ha ni jgn ikut.. cendol jugak.. :) masa tu memang jualan dlm rm60 sehari.. boleh tahan gak le.
-bulan raya pon berjual jugak.. jual tikam.tikam duit, tikam barang ke, semua bedal. huhu budak2 raya datang rumah.. kita buka tikam.. dapat la hasilnya buat bayar yuran sekolah agama.. (isk, isk tak patot plak rasanya, duit judi buat yuran skola agama) yg ni pon xboleh jd contoh..
2) Pakaian sekolah
- kesian cite tu kena tunggu adik die tukar pakai baju sekolah nak gi sekolah?
- masa sekolah dulu, nak dapat tukar baju baru memang susah sangat.. ramai kakak, kita dapat baju kakak lah.. bersyukur je pakai baju kakak.. atau dpt jd pengawas perpustakaan, dapat la baju baru...dpt la juga sesekali baju sendiri sebab tinggi tak sama.. haha.. tapi bila dah tingkatan, dapat biasiswa . Merasa lah dapat baju baru..hehe
-pernah gak pakai kasut koyak, mana mudahnya nak tukar? Mana ada duit..
-pergi sekolah jalan kaki.. pagi sekolah biasa petang sekolah agama, kadang2 letak baju kat masjid xbalik rumah sebab patah balik lagi jauh..pastu salin trrus gi skola menengah..yang tak boleh blah, ada pulak tangan2 yg menconteng tudung kita, tulis alif lam lam ha.. eh eh sesuka ati die je.. ingat senang nak beli baru?
- kasut koyak? Nanti ibu selalu jahit . nanti ibu jahit pakai jarum benang biasa, tak cukup jarum ibu akan guna dawai kawat.selagi boleh pakai, pakai lah.heheh.. time hujan je la x best mcm apedah kasut ms tu.lunyai..sebab duit tak cukup nak beli.sampai 1 tahap cikgu panggil, bila awak nak tukar kasut? Hmm ckgu.. ckgu.. nak nangis rasa jawab.. ha ye la ckgu.. balik rumah terus mengadu.. entahlah ayah amik duit dari mana. Dapat gak beli kasut.. masa tu kasut rm20.. tu pon susah gak nak beli. Esok sampai skolah ckgu tegur, kasha bohong ,"ha ah ckgu, sampai rumah dah ada kasut baru"
Magic kan ckgu?
Gambar hiasan (yg sebenar lagi sadis)

3) susahnya nak beli barang...
- dulu nak kena beli kertas folio buat keje skolah rm3 pon takut2 nak mintak.. sebab tau memang susah nak dapat pon..
- buku amali sains tu? Tak beli pon walau rm5 je harganya..sanggup lagi salin pakai pen.. ckgu tanya kenapa? Diam je lah. Haha...
-duit poket lagi jauh lah, bawa bekal makanan, bekas air tarmos lagi.. bawa air panas okay..tengok je kawan2 bawa air sejuk berbungkus.. terliur jugak minta.. haha..
-kalau buku tulis habis, punyalah nak tambah buku tu, pegi cari buku adik beradik yang tahun2 lepas buat tambah.. kalau boleh masa mula kelas pon ada buku kosong guna dulu
- dapat juga buku baru, tapi dah bulan kedua belaja baru dapat.. sebab ayah kena setel yuran satu persatu anak die.. T.T.. susahnya masa tu.Tuhan yang tahu

4) ibu sayang die sorang je?
- haha.. yg ini selalu jadi..lagi2 bila adik beradik berderet.. da kalau degil bergudul memang la asik kena marah. Haha jadi orang gak sekarang..

5) g sekolah berjemput?
- takde maknanya ok.. dari tadika da kena jalan kaki.. nasib la masa tu
- bila adik beradik yang sekolah ramai , sekali sekala je dapat naik motor.. tu pon kalau ayah x shift malam.. kalau tak jalan kaki je la, kdg2 dapat la tumpang jiran tetangga, ckgu
-kelas tambahan malam pon kena jalan kaki.. alhamdulillah selamat lagi zaman tu jalan malam2 walaupon ada laluan hutan kiri kanan.. kadang2 gigih ibu jemput dan ibu jemput jalan kaki siap tunggu kat balai polis lagi.. masa tu kita lalu jalan lain sebab takut lalu hutan.haha.. dah jenuh patah balik jemput ibu pulak.. adoilah satu pusingan lagi..

6)cikgu yg prihatin
-memang ada ckgu yg prihatin.. sanggup datang rumah untuk hantar borang masum asrama.. hati masa tu memang berbunga sebab dpt masuk asrama.. ye la masa tu dah kira hebat dapat masuk asrama.. tapi bila tengok yuran je dah rm800? Pendam je la belaja kat sekolah biasa...
Tu belum cerita kutip tin satu felda, jual..
Pergi sekolah kutip tin.. simpan dalam longkang balik sekolah ambil bawa balik.. jual.. hmm mcm2 dah hadap ibu dan ayah nak hidupkan 10 orang anak dia.. sampai jadi orang...
Banyak lagi yang tak tertulis..
Bukan nak menunjuk hebat,
bukan kita tak pernah menangis..
bukan kita takpernah tak makan duduk hostel,
Tak balik kampung hujung minggu ,
Guna elok2 duit ptptn.. itu la bayar yuran
Itu la duit sewa..makan...
Cuma nak ingatkan diri bersyukur dengan apa yang ada sekarang... mana yang boleh ditambahbaik, insyaAllah kita usahakan.. dan ingatlah pada siapa yang kita bergantung harap dulu
ALLAH, IBUBAPA, SAUDARA, CIKGU, KAWAN

Share:

Cerita shooting and editing video econvergence

Bismillah dimulakan
Hobi dan minat tu seiringan dalam impian
Bila tugas menggalas setiap impian
InsyaAllah ikhlas itu datang
Bukan pinta satu penghargaan
Tapi lebih kepada kepuasan...

Nak jadikan ceritanya, plan masuk video e convergence ni dah lama dari akhir bulan 3,awal bulan 4 kot.. masa tu terjebak masuk sebab ada yang menarik diri.. jadi ambil peluang tarik kawan2 sekeliling masuk sekali, mcm iza, jan, k.lin dan k.maria.. xbanyak plan dibuat sebab setiap minggu masa pnp penuh, event berturut-turut, audit, tugasan sampingan, sampai ke validasi. JPH memang penuh dengan event, event bawah pnp lain, event PIS diberi kepada JPH atas dasar ada pengurusan acara pon lain.kalau buat bisness dah dapat rumah sebiji rasanya.

Usai hari validasi yang terakhir, tup tup
18Mei:
pegawai elearning PIS mesej, mana ye video econvergence JPH? 21 hb tarikh tutup submission
Kasha: hah?baru plan nak shoot 23hb.. (masa tu rasa dah nak jatuh jantung ni, alamak takde harapan lah ni, tarik diri)
Tapi peg elearning soh submit gak macam mana pon bentuknya..

18 mei petang: discuss ngan k.maria, tergempar nak siapkan video, k.maria siapkan skrip sampai ke malam buta, katanya macam nak viva master..da start mesej haziqa mintak gambar wbl.. 
18 mei malam: kasha mesej semua ahli kumpulan, standby utk stay up shoot khamis, jumaat editing, sbtu upload
19.mei pagi: short discussion sambil breakfast.. baca skrip sepintas lalu ..plan storyboard dengan imaginasi je dah masa tu...


19 mei pk10-12.30:  ada pembtulan , nak print skrip la, kasha da start rangka pakaj power point sambil cari contoh video dalam youtube, draft da siap..tinggal masuk video



19 mei petang: start shoot kat laman GIA depan opis walau asalnya nak shoot kat cidec.. dah penat buat yang dekat dulu.. apa2 nanti backup..  shoot tak dapat pakai wireless mic sebab time tu la bateri takde, mic tu problem.. last2 kaku la sikit awal video. Masa tu semua orang opis pelik, buat apa shooting2 ni?
19 mei malam: plan lagi dan baca skrip ..tido sambil pesan kat iza pakai baju cantik lagi esok sambung shoot ngan jan. Komen nak cenggini ke 45 darjah ke 50 darjah ke? Haha serah kat die..rupanya tak abes shoot lagi part 5 strategy...
20 mei pagi: sambung shoot yang tertinggal, kak lin siap bawa madihah lagi berkampung kat opis.. abes shoot ..masa utk edit mcm yg da plan. Iza da start buat jadual.. part die da abes.. k.lin di sisi bagi komen dan semangat

20 mei petang sampai pk7: masih buat editing, eh tak boleh jadi, kena balik. Sebelum kena halau dengan makhluk yang shift malam.hahah.. usung pc bw blk.. smbung plak kat rumah...

20 mei malam bawa ke 6.30 pagi: edit video lagi, nak dapatkan 7minit ni cane, bru 6minit.. adoihai.. masuk je pape video.. 70% bercakap da tak kira da masa tu..harap2 capai lah.. iza siap teman tertido2 die kat ruang tamu, sampai tukang edit pon tertidor gak sejam dua.. alhamdulillah pk 6.30 siap juga.. walaupon ada yang tak puas lagi.. nak wat cane last minit production
21 mei pagi..:tunggu upload video dari pk7 hingga pk11.30 baru 13%.. huarggghh stress makcik.. buat keputusan memang kena masuk opis
21 mei tengahari;masuk opis , upload xsampai 10.minit siap upload, dan alhamdulillah dapat submit url pk1.30 tengahari rasanya.. lega.. puas .. penat.. 48hours.. harap berbaloi walaupon tak sehebat yang pakar...

Terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung(team yang hebat) dan tidak langsung warga JPH dalam penyediaan video ini

Share:

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

akaSHa. Powered by Blogger.