Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2016

Niat tak kesampaian

Bismillah...Baru2 ini, kasha ada terbaca satu iklan dari facebook akademi penulis. berkenaan dengan kursus travelog..bila baca detail kursus tu, memang rasa hati melonjak-lonjak nak pergi.. dah tekad dah nak asingkan duit untuk pergi kursus tu.. sorang pon sorang lah.. janji dapat pergi.. dia punya plan baik siap ajak ngah drive ke tempat kursus.Bila masa nak bayar sebelum hadir tu, dapat tau ada audit bth plak. Huhui fail etourism yg kod baru blom prepare lagi.
Mungkin Allah susun baik2, ada hikmah kenapa tak dapat sempurnakan niat kita tu..Kebetulan, masa tu 2hari berturut drive ke Nilai.. balik pasir gudang, rasa macam dah  collaps gile. Tahap penatnya sampai tak boleh tidur.. sakit badan tak boleh cakap.. tu lah nonstop kerja, jumaat sabtu pon kerja gara2 video punya pasal. Hahaa gitu la jadinya.. terus terasa diri ini semakin tua. Huk hukAlhamdulillah, indahnya aturan dariNya, dapat juga balik kampung walau sehari cuma.. ibu kata tu la lama sangat tak balik, ayah nampak tu ina k…

Cerita Maafkan saya cikgu versi kita

Bismillah... Cerita viral yang buat semua orang menitis air mata. Hatta, kasha yang baru tengok tak sampai 5minit, dah berjurai air mata..hmm sebab apa? Sebab kasha adik beradik dah pernah hadap semua tu dari kecik.
1) jual nasi lemak? Menjaja dari rumah ke rumah?
- masa sekolah dulu, bukan takat nasi lemak, nasi  goreng,sagun, kacang pedas, kuih muih diseludup masuk dalam kelas untuk jual dengan kawan2 dalan kelas. Sempat ibu siapkan mlm2 dan seawal pagi untuk jualan..Pastu dpt duit 1 part, buat pusing modal, 1 part lg simpan. Simpan sebab nak bayar yuran sekolah.. setiap minggu cikgu tanya bila nak bayar yuran.. belum ada duit, kita senyap aje la.. bila dah cukup, dgn duit syiling jualan tu lah, byr yuran.. jenuh ckgu kira.. (masa tu mana la terfikir nak g tukar duit kat kedai, ingat nak bayar je.. sebab malu cikgu da mintak selalu).. dan masa tu sempat lagi kena sound setepek ngan cikgu, lain kali jangan berjual dalam kelas.. luar pagar boleh.. agaknya orang kantin komplen kot. 
-ci…

Cerita shooting and editing video econvergence

Bismillah dimulakan Hobi dan minat tu seiringan dalam impian Bila tugas menggalas setiap impian InsyaAllah ikhlas itu datang Bukan pinta satu penghargaan Tapi lebih kepada kepuasan...
Nak jadikan ceritanya, plan masuk video e convergence ni dah lama dari akhir bulan 3,awal bulan 4 kot.. masa tu terjebak masuk sebab ada yang menarik diri.. jadi ambil peluang tarik kawan2 sekeliling masuk sekali, mcm iza, jan, k.lin dan k.maria.. xbanyak plan dibuat sebab setiap minggu masa pnp penuh, event berturut-turut, audit, tugasan sampingan, sampai ke validasi. JPH memang penuh dengan event, event bawah pnp lain, event PIS diberi kepada JPH atas dasar ada pengurusan acara pon lain.kalau buat bisness dah dapat rumah sebiji rasanya.

Usai hari validasi yang terakhir, tup tup
18Mei:
pegawai elearning PIS mesej, mana ye video econvergence JPH? 21 hb tarikh tutup submission
Kasha: hah?baru plan nak shoot 23hb.. (masa tu rasa dah nak jatuh jantung ni, alamak takde harapan lah ni, tarik diri)
Tapi peg elear…