Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2018

MOOC pertama akashah

Ha MOOC tu apa? Bunyinya macam satu permainan je kan? tak eh bukan sama sekali. Nak jadi senang cerita lah kan, MOOC ni kiranya satu platform pembelajaran secara online. Sebenarnya dah banyak dah IPTA buat MOOC ni, cuma politeknik ni baru nak mula
MOOC merupakan singkatan dari Massive Open Online Course yang bererti sebuah sistem pembelajaran berupa kursus secara online besar-besaran dan terbuka untuk siapa saja dengan tujuan agar pengguna dunia maya melibatkan diri dalam bidang pembelajaran tak terbatas dan dapat di akses melalui web.
MOOC dan pengecualian kredit Ini lah dia blueprint dari kementerian pon.. Siapa yang penuhi dan dapat sijil dari MOOC boleh dapat pengecualian kredit bila sambung belajar...maknanya boleh belajar sendiri dari rumah..bila sambung tak payah dah amik kursus ni lagi.. tapi ada lah panduan dia.. yang kasha buat ni, cuma 1 topik je.. jadi pengecualian 1 topik la ajar dalam kelas.. #jumpadialammaya
Pengalaman MOOC kasha
ini antara quick guide untuk MOOC yang kas…

Nota penenang jiwa

2018 Tahun perubahan.. yang penuh dengan jiwa kacau Banyak yang kena fikir sejarah berulang Masa tulis ni, kasha dah pon berada di negeri Pahang.. Terkenang balik zaman kena pindah pahang (keratong 9) selepas Berbelas tahun sekolah dan membesar (berjaya besarnya haha) dok johor..masa tu baru nak masuk tingkatan 4.. Yup masih rasa yang sama..(rasa kena buang negeri) cuma beza nya masa dok keratong tu, depan rumah hutan.. biawak berkeliaran macam dah biasa aje.. Ular masuk rumah pon ada.. Macam2 saiz ..macam2 cerita kat sana.. Tak tahu nak cakap camana tapi yang pastinya banyak cerita hitam kat sana.. 3-4 tahun baru dapat balik Johor.  Dan tak disangka-sangka, peristiwa sama berulang lagi. Bezanya kali ni, takde la hutan depan rumah, tapi DIY (hahah)..abeslah😂😂.. Dan bezanya jugak  jauhlah dari family..   Yang paling ketara , terkilan dan terasa terpaksa tinggalkan rumah baru yang baru 6 bulan duduk..bersusah payah betulkan kerosakan.. Baru wei nak rasa dok rumah sendiri.. Ibu tu pon s…