Google+ Followers

MOOC pertama akashah

Ha MOOC tu apa?
Bunyinya macam satu permainan je kan? tak eh bukan sama sekali. Nak jadi senang cerita lah kan, MOOC ni kiranya satu platform pembelajaran secara online. Sebenarnya dah banyak dah IPTA buat MOOC ni, cuma politeknik ni baru nak mula
MOOC merupakan singkatan dari Massive Open Online Course yang bererti sebuah sistem pembelajaran berupa kursus secara online besar-besaran dan terbuka untuk siapa saja dengan tujuan agar pengguna dunia maya melibatkan diri dalam bidang pembelajaran tak terbatas dan dapat di akses melalui web.
MOOC dan pengecualian kredit
Ini lah dia blueprint dari kementerian pon.. Siapa yang penuhi dan dapat sijil dari MOOC boleh dapat pengecualian kredit bila sambung belajar...maknanya boleh belajar sendiri dari rumah..bila sambung tak payah dah amik kursus ni lagi.. tapi ada lah panduan dia.. yang kasha buat ni, cuma 1 topik je.. jadi pengecualian 1 topik la ajar dalam kelas.. #jumpadialammaya
Pengalaman MOOC kasha

ini antara quick guide untuk MOOC yang kasha bangunkan.. haha benda kursus 2 hari je.. cubaan demi cubaan nak bangunkan platform ini. Masa tu masih bertugas di Politeknik Ibrahim Sultan.. (ha poli tersayang sangat tu) sebenarnya dah tak ajar dah kursus ini. Masa kena bangunkan tu, dah pertengahan semester Jun 2017 pon. Sempat lah buat pilot test untuk platform ini bagi pelajar semester 1, DUP1C.
ada rupa macam ni kah masa buat tu
Dengan bersumberkan dari nota Asmahani, berjaya masukkan nota2 dalam platform tersebut.. kehadiran anna dalam kursus sekejap2 membantu gak tengokkan ayat2 nak letak kat front page.
2 hari berjuang akhirnya pegang badge the mooc warriors.. Plus bonus, best student award. Alhamdulillah.. Sesekali pulak jadi student..Try utk chapter 5: customer service and Satisfaction.. Layankan aje..
Nampak tak yang berbaju kurung biru tu, itulah SIFU MOOC PIS yang ajar
Cikgu nya catherine boleh tahan laju mengajar dan masa ni baru paham perasaan bila orang selalu cakap kasha ajar laju.terkial2 gak mengejar.. Haha maafkan saya..
Badge builder
badge best student award
ini pulak markah.hehe
Dalam berkursus, terus siap 1 platform wei.. dan platform tu boleh terus pakai. Takde lah kursus tu membazir. Nama kursus MOOC Waririors, so penyediaan  kursus pon ala2 permainan juga sebenarnya.. bila kita dah selesai satu2 task kita dapat badge.. hah kan?
So, cite panjang2 mana MOOC Kasha?
Rileks jap, panjang rupanya post kali ini.. sebenarnya MOOC ni di pautkan bawah www.openlearning.com/pis
setakat ini bagi sesi Dis 2017, ada 216 pelajar
Tak boleh challenge lah dengan sifu MOOC PIS, pelajar dia 2197 orang tu oi, berpeluh nak kejar.heheh.. sebab apa jadi gitu? sebab kursus english semua jabatan amik kat PIS.. so kebarangkalian tu takkan berlaku untuk kursus kasha yang cuma ditawarkan bagi pelajar Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti aje.. Kira ok lah tu bagi seorang beginner eh? 3 program yang terlibat tu pelancongan, hotel dan acara.
2 platform MOOC yang berjaya create
Bila kita buat 1 pilot test, maknanya dah 2 la platform MOOC kasha.. satu masa sesi Jun 2017 (pilot test) dan satu lagi sesi Disember 2017 (completed)
Boleh rujuk Link kat sini
Ini quick guide bagi MOOC
quick guide ni penting nak bagitau student proses satu persatu penggunaan platform ini. mulanya nak plan panggil student pis jadi model..tapi nampaknya tak berkesempatan pon sebab mood dah habes melayang.
ini front page MOOC tu kalau dah berjaya enrol
ha nampak tak yang 4 gambar tu.. itu lah badge yang kasha reka.. haha tiru dinner dash.. nanti kalau owner dinner dash tau, boleh kena saman tak? Bila belajar macam main game, seronok lah diorang kan? badge tu kita edit pakai power point je.. itulah syaratnya power point 2013 lah, mati kutu bila kat sini pakai power point 2007.. (please..please do something)
by stage, (percent of task completion) , student will be able to get the cute badge.. 
(haha cute sangat)
 sijil MOOC
sebenarnya view ni sebagai admin, jadi nama tu automatic keluar nama sendiri.. patutnya nama pelajar lah..  bila dah layak terima sijil, bermakna 100% tugasan dalam platfrom dah berjaya diselesaikan.. 
Dah pindah, tak buat dah ke?
Bila pindah platform tu masih bawah PIS, tapi kasha usha gak content nya yang pelajar post.haha
Hujung2 petang jenguk MOOC platform yg da siap tapi kena tinggal tu,
ada 1 aktiviti ni.. kena shoot video 3 minit pasal first impression. first time tengok video ni rasa kena interpret sendiri..takde tulisan..takde suara.. dengan muzik background tu, tak expect beria sebab baru sem 1..rasa teringat kat iklan syampoo sunsilk dolu2 tu.. hahah.. yang xboleh blah tu, g koop je kot.. nak fotostat kertas, sampai 50 bagi.. bukan main, asal kuar je 50..memang ler. haha xpuas hati tengok kan...
serius betul sampai jadi perbincangan hangat.heheh..emo plak masing2

yg lagi satu plak video pasal jatuh..jatuh..jatuh.. mcm sesuatu nih.. heheh..yang ini ada tulisan.. tapi masih2 terngiang2 pasal jatuh tu.. xboleh fikir dah..
#hiburan di petang hari..
tak tau lah stdtn kak Anita Hasan ke Rezal Miskam
korang tengok le.hehe
Terkini video first impression yang agak baik.. dah macam pengacara TV dah.. bagus budak ni.. pandai dia berlakon.. self confident pon sangat tinggi..dan objektif pasal first impression tu tercapai


Pengubat hati sebelum pindah

entah lah tak tau ubat ke tak? bukan ubat kot, cuma gula-gula.. Manisnya sekejap tapi lepastu nak kena cari air sebab haus balik..  dapat hadiah pon senyum separuh aje.. sebab pindah tetap pindah.. #kenanganjelah 
It's never done because of the award, 
but it's completely achieved because of passion 
(akashah, 2017)

Penyampaian sijil dan hadiah oleh Pengarah PIS, Tn Hj Rosli
Antara sebab dapat sijil dan hadiah tu sebab :
  1. satu2 nya jabatan yang dah complete 100% bagi pembangunan platform MOOC dan dah berjaya test run pon.
  2. Best TECC Innovator, (Technology Enabler Collaborative Classroom) haha apa tuh?
Rasanya entry kali ini agak panjang lah, sebab nama pon bercerita.. selamat membaca dalam bahasa rojak ni.. haha #adakukisah.. 

Share:

Nota penenang jiwa

2018
Tahun perubahan..
yang penuh dengan jiwa kacau
Banyak yang kena fikir
sejarah berulang
Masa tulis ni, kasha dah pon berada di negeri Pahang.. Terkenang balik zaman kena pindah pahang (keratong 9) selepas Berbelas tahun sekolah dan membesar (berjaya besarnya haha) dok johor..masa tu baru nak masuk tingkatan 4.. Yup masih rasa yang sama..(rasa kena buang negeri) cuma beza nya masa dok keratong tu, depan rumah hutan.. biawak berkeliaran macam dah biasa aje.. Ular masuk rumah pon ada.. Macam2 saiz ..macam2 cerita kat sana.. Tak tahu nak cakap camana tapi yang pastinya banyak cerita kelabu asap (heh?)  kat sana.. 3-4 tahun baru dapat balik Johor. 
Dan tak disangka-sangka, peristiwa sama berulang lagi. Bezanya kali ni, takde la hutan depan rumah, tapi DIY (hahah)..Dan bezanya jugak  jauhlah dari family..  
Yang paling ketara , terkilan dan terasa terpaksa tinggalkan rumah baru yang baru 6 bulan duduk..bersusah payah betulkan kerosakan.. Baru wei nak rasa dok rumah sendiri.. Ibu tu pon sama ..dah lama menanti nak duduk rumah sendiri.. Selama ni dok kuaters dan rumah sewa.. Rupanya tak lama duduk eh..kena la buat tour rumah anak2 kasim sepanjang tahun.. Entahlah kita merancang.. Tuhan yang menentukan..agak2 untuk sekarang ni kat sini 3-4 bulan dapat tak balik Johor?

Macam mana? Ok ke? Apa khabar?
#hatidahmulanakberceraidaribadan
Mak oi macam mana kasha bole kuar ayat tu?haha😲😲

green button
Ia satu permulaan yang tak sihat pada kasha secara fizikalnya dan mental khasnya..huh😂.. Masih mencuba.. Mencari dan menggali kat mana "green button
Terjumpa 1 nota penenang jiwa.baca je.. Memang baca time masa lapang.. Tapi nak cari jiwa yang lapang tu.. Ada sesuatu yang masih terhalang.. Semoga suatu hari bermakna.

Share:

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

akaSHa. Powered by Blogger.