Skip to main content

Posts

Showing posts from 2009

IS-BANGHURIS HOMESTAY

sekarg ni tengah sibuk siapkan research on Banghuris Homestay...bole tahan gak pening n kusut wat bende alah ni...macam tak siap2..ingatkan lepas jumpe supervisor merangkap dekan tu cepatla sikit siapnye..rupenye lagi banyak kene alter..huhutapi takpe dayah n nuha ada...seb bek la sem ni research wat berkumpulan..alhamdulillah lah...




Overview of Banghuris Homestay
The study focusing on the collection of data in order to complete the research on Social and Economic Impact on Homestay Tourism in Banghuris Sepang, Selangor. The Banghuris Homestay village, located in the Sepang district of Selangor, 60km from Kuala Lumpur or 35km from the Kuala Lumpur International Airport. The area comprised of three villages: Kampung Bukit Bangkung, Ulu Chuchuh and Ulu Teris with total number of homestay participants are 50. 15 and 10 house each village.
Within these communities, a total of seventy five families are able to accommodate up to three hundred people at any given time. Although the predominant…

rahsie email?

Gunakan Nama Penuh
Sekiranya dia menggunakan nama alamat emelnya dengan nama penuhnya, contohnya adysyammohdsaid@ yahoo.com . Ia menggambarkan bahawa dia seorang yang penuh tanggungjawab dan tidak suka berahsia. Dia juga boleh dipercayai dan jujur dalam setiap perbuatannya. Tapi ingat ,jangan cuba hendak memperlekehkannya.

Nama Depan Dan Tengah
Contoh: Ady Syam Mohd Said Dia menggunakan alamat emelnya sebagai adysyam@yahoo. com iaitu nama awal dan tengah tanpa nama bapanya. Ia menunjukkan bahawa dia seorang yang sangat menghargai dirinya sendiri dan sanggup ketepikan hal orang lain demi kepentingan sendiri. Selain itu dia juga berani untuk tampil di khalayak ramai dan mengeluarkan pendapat dengan lantang.

Nama Dan Tahun
Contoh: adysyam2001@ yahoo.com. Dia dikatakan seorang yang mempunyai ego yang tinggi. Pantang sesiapa yang cuba menentang pendapatnya. Selain itu dia juga tidak sukakan komitmen dalam jangka masa terdekat ini. Kewujudan tahun di akhir nama seolah olah memperlihatkan dia tid…

Promoter tak berdaftar

salam..saje je nak promote album terbaru hafiz hamidon kat my blog ni...
comment sikit la cover die ni..huhu cam berangan pon ade...
papepon semoga sukses tok album ni..huhu kene support ni..moral support..
tak tahu ler ni ke tak album nyer yg btol...layan je la...


skarang ni ngah final exam sampai 15hb 2009...ada lagi 2paper..pastu kene present thesis
tajuk nye tentang Banghuris homestay..keje ulang alik ke library pwtc..cari bahan
dalam pada membaca untuk exam bosan tercipta lah satu sajak..urm tak tau la bole dikategorikan sajak ke apa...tapi kalau buat lirik lagu pon bagus kot...jual kat komposer..agk2 diorg nak ke beli.hhuhuh..just suke2 je ni

" Mungkin aku bukan tercipta untukmu,
apa lagi untuk memilikimu,
tapi jauh disudut hatiku,
ada suatu suara yang menyatakan,
rinduku untukmu,
satu jiwa yang meronta,
rasa sayang buatmu,
namun di suatu tika yang lain,
rindu itu perlu dibuang jauh,
sayang itu harus di lupus,
tapi entah kenapa,
cukup sukar untuk dicerita,
tak seringkas senada …

Malam pra graduan

Pose di main entrance of Holiday Inn
unik...


Chinese set dinner...
di hotel uitm

HIID 2009

Tetibe je rase nak wat laporan pasal innovation competition kat Fakulti Pengurusan Hotel & Pelancongan 10hb yang lalu...asalnya bukan la ikhlas sangat nak masuk competition tu, just terpaksa rela masuk sebab bawah subjek nye projek..lect suruh join n terpilih masa pra-presentation...memang macam2 gak dugaan masa wat bendalah ni..dengan tak dpt join program..huhu byk gak fulus abis masa wat preparation...ha tido pon tak cukup tau..sakit pinggang tak ilang agi...

Actually, for the frequent time, our batch will be as bahan ekperiment because the first batch who attend with this competition. Befor this only culinary, hotel n food service course attend this competition..so tired but gained more experienced in the competition...
masa judgement tu, entah apa yang aku merepek masa time judging tu.. bertubi-tubi gak soalan dr hakim tu..opss lupa lak ni group nyer not individual.. cam bese la ahli group nyer...aku, linda, ana, dayah, n pet... so dorang la yang bersama2 merealisasikan innov…

Sekadar Untuk Renungan

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say

" Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan 'biasa' dan ada datang dengan perasaan serba tak kena '.. Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan 'biasa' saja, hasilnya adalah 'biasa' saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah... "

Jadi renungi lah :-

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler , rupanya kita hanya 'KELAM KABUT'.

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN' , tapi rupanya kita BUSY BODY

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSP…

trip untuk sem ni...

untuk semester ni rasenye duit byk dilaburkan tok trip assignment...urm takpe la untuk blaja kan..so rasenyer nak mengabadikan memori ciptaan ku sendiri...di beberapa tempat yang pegi tok sem ni...

aritu gi genting..haha tibe gak tempat yang org kata best sgt tu...kalo nak tahu my comment about that place?its suitable for capturing picture..huhu..if gi sana sensorng or berdua je tak seronok..tapi gi ramai2 best la jugak... yg penting budget dpt kurnag 2days 1night just pay rm50..but not included with tambang bas n makan2.. tp fikir2 semula duit ptptn ni dah sumbangkan kat owner genting tu kan...



pastu pegi lak tasik chini..ha yg ni budget kene kuar lebih sikit...termenung jgk pas balik tu..tp assignment punyer pasal, terima je la..at that time was my first time drive chevrolete(haha btol ke eje ni?), rase bangga lak kalo tu kete sendiri...
and time perjalanan balik singgah FELDA Lakum..jenguk family angkat kat situ...



sepatotnye kene pegi kelantan, tp cancel sebab ada perubahan pada c…

Solat Terawih

Solat Terawih
Apa itu solat Terawih?

Solat Terawih adalah solat yang dilakukan pada setiap malam di bulan Ramadhan selepas menunaikan solat Isyak dan sebelum solat witir. Ia disunatkan kepada kaum lelaki dan juga wanita.

Solat Terawih sentiasa dilakukan oleh Nabi s.a.w. dan baginda menggalakkan kaum muslimin supaya mengerjakannya. Begitu juga, para sahabat dan tabi’in selepas baginda. Ia adalah antara syi’ar di bulan Ramadhan yang mempunyai fadhilat yang amat besar di sisi Allah. Di dalam hadis soheh, Rasulullah s.a.w. bersabda;

مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيْمَانَاً وَاحْتِسَاباً غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ
“Sesiapa mengerjakan qiyam Ramadhan kerana imannya kepada Allah dan kerana mengharapkan pahala dariNya, akan diampunkan dosanya yang lalu”. (Riwayat Imam Bukhari, Muslim, Abu Daud, at-Tirmizi, an-Nasai dan Ibnu Majah dari Abu Hurairah r.a.)[1]

Maksud qiyam Ramadhan di dalam hadis di atas ialah menghidupkan malam-malam Ramadhan dengan ibadah. Menurut ulamak, secara khususnya …

yuhooo

Semester baru da bermula..tup2 da minggu ke-3 rupenyer..
macam2 da jadi wpun da 3 minggu bermule..
n for this sem, i'm not be able 'cuci mata' anymore..huhu
n becoz of that make it so bored..
hope i'll get something attracted me in the future..

musim org mengamuk?
huh..diorang ingat diorang je ble mengamok..
i'm also can lor..
so what?
n maybe they br tersedar dr tidor kot...
banyak sangat bermain dengan api, sampai lupe minyak tanah tu ada di tangan orang len..
huh watever la....
hope Allah bagi aku kesabaran yang tinggi..

paling xbest result x lepas dekan lak...
buty alhamdulillah la sbb still 3 pointer above..
kire timbalan dekan la..tp tak de lak angrah timb dekan..haha
n independent study ble lak supervisor ngan dekan..
insya Allah bole kot...

tp best gak blom masok sem baru dapat 2 pasang kasot baru hak2
tu pon sebab kaki tak baper best lagi
tak pasal2 kena beli guard kaki lak..
urm tu pon satu hal kaki da macam ni
bole lak dak2 ni ajak gi nek ledang agi
isk3…

SELAMAT DATANG KE ALAM WARISAN

ALLAHUMAZUKNA MUTA BA AI’TI NABILYI, SALALLAH HUALAIHI WASALLAM
YA ALLAH YA TUHAN KAMI
KURNIAKANLAH KEPADA KAMI
KEINGINAN YANG BERSUNGGUH-SUNGGUH
UNTUK MENGIKUT JEJAK LANGKAH RASULULLAH S.A.W

AWALAN PERMULAAN NYA
WA AKHIRAN PENGHABISANNYA
WAZZAHIRON WAZZARIHIM WABATINAN WINIT BHAT
WA,KHOILAN PERKATAANNYA
WA,FIR’LAN PERBUATANNYA
WA IBADATAN IBADAHNYA
WA AMALAN SOLIHAH DAN JUGA AMAL SOLEH

BISMILLAH..HIRROHMANIROHIM
PUCUK LAKUM SELERA LAKUM
LEBAH LUMRAH
DARI DAGING
HATI PERUT KAU HABIS KU RANTAH
LIDAH KAU HABIS KU PATAH
LIDAH KAU BERKATA
LIDAH KAU KELU
HATI KAU BERKATA
HATI KAU HANCUR
TANGAN KAU MENGGAPAI
TANGAN KAU TERKAPAI
KAKI KAU MELANGKAH
KAKI KAU SLANGKAH
KU SEMANGAT ROH SEMAYAN
KU TUTUP TAPAK TANGAN KIRI KU

SELAMAT DATANG KE ALAM WARISAN
DALAM ALAM WARISAN INI TIADA KETAKUTAN
KERNA YANG ADA DALAM ALAM WARISAN
HANYA KEBERANIAN, HANYA MEREKA YANG BERANI BERJUANG SAHAJA
BERADA DI ALAM WARISAN
HANYA MEREKA YANG BERANI BERSUARA DAN BERDIRI BERHADAPAN DENGAN MUSUH
ADALAH MERAKA YANG BERANI DARI SEGALA KETAKUTAN
LANTARAN …

Berakhir sudah sem 5

bismillahirahmanirrahimm...
hehe diam tak diam da penghujung pon sem 5..cam tak caye jer...
paper 6 subjek layan je la kan sem ni..haha..tp sem ni pon byk gak menyusahkan org len..
tak best gak tu...sory pada sape yg disusahkan...nanti raya mintak maaf lagi ekh..
kita face to face minta maaf..hehe tu pon kalu panjang umur...

n hope sem ni nye result bole improve la sikit..wpun agak susah sikit...
at least lepas dekan cam sem lepas best gak...
hehe..dapat serumah naik pentas lagi cam sem lepas...
insya Allah..da usah

urm best nyer kan...insya Allah kalu dapat tersenyum lagi bonda dan ayahnda kat kampung tu...
hehe kan best tu...hehe cayok2...

tp dlm pada tu byk gak bende yg tak best tok sem ni...
-ada ke jam baru beli rosak sia2 je bercalar sebab advance nye hal...
-lagi satu kasut hitam hancur dek program tu...
-no comment la pasal tu..x ble ckp lelebih...
- urm ade lagi satu hal yg tak setel2 lagi smpi skrg..maybe tak payah disetelkan kot...agknye la

mende la mengarut sorg2 ni..k la.…

renungan bersama

Saje nak mnulis ni...da lama tak menulis..nape dalam hidup ni kadang2 kita tak boleh terima kenyataan..walaupun kadang2 perkara tu da jelas di depan mata...mungkin sebab kita tak nak dikecewakan..ataupon kita tak nak berputus ase...hai tak tau la..dalam hidup ni kadang2 kita menang...kadang2 kita kalah...
kita juga selalu menyalah ertikan satu2 pandangan tu..tak selami lagi dah mula memikirkan yang negative..haha aduhai..ni namanye terlebih berfikir..tak baik sebenarnye...kene ubah persepektif minda tu..kecik sgt..kadang2 kita tak nak beri peluang kat org lain tok bagi pandangan...ye la kalu dah anggap diri tu hebat...astagfirullah..mana la kita hamba Allah ni nak hebat sangat hidup kat bumi Allah ni..
urm entahla maybe next time kena ubah prinsip tu kot..haha susah ke nak ubah prinsip..insya Allah boleh kalu ada kemahuan...at least niat dah ada..kalu ada usaha boleh punye...
ish tak mo la citer yang sedih2 ni..kita bukan nyer nak bersedih just sebab benda yang kita cipta sendiri reka…

Memilih...

Rase terpanggil nak buka topik ni...
dalam hidup ni apa pon kene pilih takde la sume nak amik jer..
ye la kadang2 ade org yang pengaruh kita wat sesuatu keputusan tu...
tapi ade kala kita wat keputusan tu sendiri...
senang ke wat pilihan..hahah..
memilih antara baik da buruk
antara realiti dan fantasi
antara kenyataan dengan kepalsuan...
haha..tak tau la

Kenangan yang pahit lebih bermakna dari mimpi yang indah....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Andainya hadirnya cinta sekadar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir. Kecewa bercinta bukan bermakna dunia sudah berakhir.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya... Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti...

So what!

bismillah...
tajuk jer havock sebenarnye takde la sangat,huhu iye la dalam hidup ni kite x payah nak sombong2 sebab satu hari nanti kite akan tahu berade di tempat org yang lain tu..
just hari ni nak kongsi satu rangkap yat ni...

usah terlalu mengharapkan sesuatu yang mungkin tak tercapai dek tangan tapi hargailah apa yang berada dalam genggaman. jangan terlalu mengagumipelangi kerana ia sekadar ilusi, sebaliknya kagumilah diri sendiri kerana ia tentu lebih beerti.. urm dalam maksud rangkap ayat kat atas ni.. bukan la nak jadi cikgu bahase melayu tok tafsirkannya tapi memang patot di dalami..tak kisah lah dalam hidup ni kadang2 kita terlalu sangat berharap bende yang mustahil..urm tak kisah kalu bercita2 tinggi tapi jangan sampai jadi mat jenin..n jangan sampai satu hari nanti kita menyesal dengan keputusan yang kita sendiri wat... kadang2 kita tak sedari apa kelebihan yang kita ade sebab kita asyik tgk apa yang ade pade org lain...kita nak lebih dari org tu..hai sudah la asyik nak c…

pujangga berkata

Kecantikan diri bukan diukur dgn kulit putih melepak..
disolek bedak kompak jenama terkenal..
pipi & bibir yang merah..
alis mata yang lentik..
fesyen baju moden & terkini..
inilah yang biasa digambarkan dlm tv @ internet..
hakikatnya BINTANG yang SEBENAR memiliki keanggunan SEJATI..
cantik akhlahnya..
lembut tutur katanya & baik budi pekerti..
bila keanggunan ditampilkan dgn cara yang betul akan terserlahlan pesona yang sebenar dalam diri kita..

wanita dipandang cantik pada wajah,
dikata penyejuk hati andai berbicara indah,
tapi kecantikan sebenar adalah terletak pada hati
hati yang memancarkan keindahan
dan hati juga yang menjernihkan wajah tampaknya indah


kenapa UJIAN datang MENDUGA???
indah tersusun madah saudara,
memang betul apa yang dikata
Allah datangkan kesusahan kepada kita,
bukan saja-saja,
tetapi ada hikmah belaka..
bersabar tempuhi segala derita sengsara
untuk menggapai kejayaan di hari muka

ujian tanda ingatan
perlu ditangani dengan kesabaran
usah jatuh dan p…

psikologist..jadi ke?

smentara ade line free lagi ni...just nak share something..

sume orang pernah lalui saat camni kan..
confuse dgn diri sendiri..mungkin dalam masa yang sama kekeliruan tu bole menyebabkan kita wat decision yang salah...terikut2 dengan perasaan...aduhai cakap pasal perasaan la pulak...ni yang payah ni..sebab silap2 haribulan jadi perasan..

urm kita abaikan je pasal tu..berbalik pada tajuk confuse pada diri sendiri tadi..macam mana kita boleh tak kenal diri kite sendiri..org kata tak kenal maka tak cinte..so maknenya kite tak cinte kan diri kite ke?alahai kuar bab cinte la plak kan...ni lagi satu topik sensitif..malas nak citer panjang..kite skip pasal tu..heheh ( kalu artis die ckp no comment)

apa-apa pon kalu dari psikologinyer, kita takkan tahu apa kekuatan dan kelemahan yg ade pada diri kite, tp kite bole cungkil bakat yang ada pade diri kite,,..kadang2 org lain akan perasan sebenarnya kita ade kebolehan tu, so pandai-pandailah ringankan mulut bertanya..ha ni pon satu kena pilih sape…

study week!

urm akhirnye tibe gak study week! pejam celik pejam celik sem 5 da nak abis siot..pergh that means u will face big responsible kasha! uikk wake up2...byk main je sem ni..aduhai pe nak jadi..

just nak ingatkan diri sendiri:-
- jangan main2. byk tugas menanti tu wei..
- jangan asyik nak mengamuk jer ( sabar sikit kasha...istigfar byk2)..jangan sampai ulang bende yang same cam dulu...
- sedar diri (haha bile la nak sedar diri, ish3 pe la...).yg ni susah sikit..kena letak cermin paling besar pon, belom tentu sedar...hehe...u still in ur dream land...huhu...
- jangan asyik nak down je...kuat semangat sikit kasha! insya Allah u can do it, biar la apa org nak kata asalkan cite2 tu mesti dikejar..aduhai tu lagi satu bala tu..eh silap challenge...

papepon be urself kasha...jgn lupe Allah...tu yang penting...

huhu rase cam ape lak tulis untuk diri sendiri..tp ok pe..
urm tu je la kot...

Penghujung Sem 5

Assalammualaikum...
.pe la macam bese hujung2 sem ni banyak la assignment, test dan presentation menanti...
tapi rase cam down pon ade gak atas sebab2 tertentu..biarlah aku je yang tahu...
Video ni pulak sebenrnye time kgo tapi da di adaptkan untuk asignment kitorang untuk teamwork..huhu dorang tak tau pon...biarlah..rahsie...ni just part of the role play..nak letak byk2 tak larat la nak upload...nak mengedit benda alah ni lah buat aku demam 3 hari..aduhai...entahler resultnye takde la hebat sangat...tapi bole la bagi amatur macam aku ni...urm tapi comment dr lecturer lak wat down...sebab ada part dalam video cakap tak kuat...yang ade muzik ok ler...
Ni video time eksen2 cari target untuk proghram...huhu...macam pe tah ....

pertama....

assalammualaikum pembuka kata,
salam blogger buat semua,
post pertama pembuka ceria,
moga meriah juga hendaknya...

huhu rase cam tak caya jer akhirnye dapat gak wat blog ni...leceh nye just kena create email google laks..

sempena tu gak blog ni leh gak wat sampingan luahan hati ..cewah..pebende tah aku kan merepek dalam blog yang ini...tunggu je la

trip ke kuching

Assalammualaikum..
hehe..mesti time korang baca tajuk blog ni ingat offer untuk pergi trip gi Kuching kan? sebenarnya saje nak kongsi pengalaman trip kitorang ke Kuching.
* Nak tau Biler? 13-15 Feb yang lalu...
* sape kitorang? (0822,0824,0825,0826,0827,0828)... (hah nombor apakah itu?

As a tourism student, kitorang apply lah ilmu yang ada arrange sendiri trip gi Kuching tu dari A sampai Z..
* Pengangkutan? okla dapat special rate dr MAS airlines pergi balik RM226..kire ok la dapat harge tu dgn
service yang ok. masa kat sana plak kitorang sewe van ngan driver sekali...
* Penginapan? Budget sikit..just nak duduk je kan...so rm52...ok la..tp kecewa sikit sebab tibe sana ada pakcik tu cakap ada tempat yang boleh deal lagi murah..tp xpe at least we have the experienced..

Ni lak antara tempat yang kitorang gi kat sane...
* Sarawak Culture Village...gi sana ni tempat wajib yang kene gi..best tau...byk la yang menarik kat situ

* Water Front...ha ni pergi 2 kali versi siang ngan malam sekali...time sia…

sudut seloka

urm dalam mengexplore2 bende alah dlm internet terjumpe lak seloka dahulu kala..
entah la terase cam best jer..haha pesal la bole tersangkut lak ngan pantun ni..no comment...
dalam nak release tension ni layan gak nak berpantun ni..erm layan je la..layan je la kasha..

apa diharap padi seberang
entah berbuah entahkan tidak
entah dimakan pipit melayang
apa diharap kasihnya orang
entah berbalas entahkan tidak
entahkan sayang sudah menghilang

dari jauh ternampak bayangan
bila dekat sudah menghilang
apa kah kasih bertambah sayang
tertunggu dikau bila nak datang

puas ku tunggu puas ku nanti
menunggu di risik menunggu ditanya
akan ku susul menyelam hati
terubat jua rasa kerinduan nya

Sepat dikail dalam paya
dapat saekor ikan puyu
rindu hati ku jua tidak terkira
menanggung rindu menehan sendu

burung pipit terbang melayang
terbang hingga di pohon sena
tersimpul kasih terjerat sayang
kedatangan mu penawar duka

ramai orang mengail tenggiri
dapat saekor cantik warna nya
terpau…