Posts

Showing posts from June, 2011

'Rumah Kita

Image
Mari kita cari titik persamaan,
Jangan dibesarkan titik perbezaan,
Di situ bermula perpaduan kita,
Di situ bermula perpecahan kita...

Benarkah ini rumah kita,
Memang benar dek oi,
Duduklah di kerusi,
Jangan duduk di lantai saja...

Rumah ini rumah kita,
Memang benar dek oi,
Sudah terang lagi lah nyata,
Jangan sengketa,
Sesama kita jangan sengketa...

Rumah ini rumah kita,
Jangan biarkan orang yang jaga,
Ditangan kita,
Buruk baik ditangan kita...

Benarlah ini rumah kita,
Makan la isi,
Jangan hanya hirup kuahnya...

Baru tentu hala tujunya,
Anak cucu terpelihara,
Berbaik berpada-pada,
Jangan cacing naik ke mata.

Buat kali ni, entry adalah salah satu lagu penyanyi yang terkenal dengan lagu yang agak patriotik, Nd Lala. Kalau dulu, beliau terkenal dengan lagu Assalammualaikum YB sekarang keluar dengan lagu PM kitacdan Rumah kita.

Dah hari2 terpaksa mendengar lagu ni sebab kat rumah asik dok bukak fmjb, berulang2 lagu ni sehari. Sebenarnya ada mesej sendiri dlm lagu ni yang nak dismpaikan untuk renungan kita..fikir…

hAti

salam.tengah sbuk tgk tweet timeline,tibe2 trbace la blog lunaqiszara.x ingat lak nama blog die,tp entry dia kt situ dah mmberi ilham untuk berseni iaitu:

andai hati setajam pisau,
lukalah pd siapa yg cuba mencuri...

andai hati sekeras batu,
pasti teguh berdiri pasti tanpa pasrah dlm nurani...

TerKenaNg HAsiL KerJa tiMe study DuLu

Image
Saje ingin berkongsi hasil kerja time study kat UiTM dihatiku dulu. Masa ni kena hasilkan brochure pelancongan. So, kasha pilih lah Bukit Merah Laketown Resort untuk itu. Cantik tak? Ni kalau compare ngan brochure tmpt ni sendiri pon kalah kot, diorang guna fliers je time kasha gi aritu. Mesti terharu sampai menangis2 pihak theme park ni kalau tengok.hehe..terlebih plak, astagfirullah riak plak.
Bab buat benda2 mcm ni memang minat. Cuma tengok time la, lau mood masa tu ok, ok la jadinya. Kalau keadaan terpaksa, kasha yang menangis akhirnya. Sabar je la.




Maybe entry lain kali kasha tunjuk yang lain plak. ok, terima kasih kerana berkunjung ke blog kasha walaupun sebenarnya tersesat je kat blog ni. Wassalam...<[^_^]/

Dedikasi Khas Buat Teman Akashah

Image
Buat tatapan temanku,
Puisi ini bkn biasan indah bicara,
Harap mampu menjadi pantulan cahya ukhwah bersumbu keimanan,
Biar utuh dlm prisma persahbtn kita...

Buat ingatan temanku,
Jgn di cerna mem0ri dulu,
Dek percikan hasad,iri mahupun benci,
Biarkan ia bersatu dgn indahnya pelangi kenangan,
Kerna suatu tika warnanya jadi penghibur di layar sanubari...

Pesanan buat temanku,
Suburkanlah rantaian persahabatan kita,
Saling memberi juga membantu,
Dari rantaian menjadi siratan, lalu membentuk ek0sistem dlm hubungan,
Mungkin ada masanya terjadi k0ndensasi air mata mahupun gerhana seketika,
Itu membuat kita smakin kuat,
Agar tidak trlalu leka,
Ucapan maaf peneman setia,
Insya Allah, sem0ga di berkatiNya...

15 Jun 2011, 8.14pm
Nukilan Akashahkassim a.k.a serikandi

'Entry' kali ini, kasha buat khas untuk teman-teman yang sentiasa memberi sokongan dan dorongan dalam menghasilkan karya.. k0rang memg best! sekian...