Google+ Followers

IS-BANGHURIS HOMESTAY

sekarg ni tengah sibuk siapkan research on Banghuris Homestay...bole tahan gak pening n kusut wat bende alah ni...macam tak siap2..ingatkan lepas jumpe supervisor merangkap dekan tu cepatla sikit siapnye..rupenye lagi banyak kene alter..huhutapi takpe dayah n nuha ada...seb bek la sem ni research wat berkumpulan..alhamdulillah lah...





Overview of Banghuris Homestay

The study focusing on the collection of data in order to complete the research on Social and Economic Impact on Homestay Tourism in Banghuris Sepang, Selangor. The Banghuris Homestay village, located in the Sepang district of Selangor, 60km from Kuala Lumpur or 35km from the Kuala Lumpur International Airport. The area comprised of three villages: Kampung Bukit Bangkung, Ulu Chuchuh and Ulu Teris with total number of homestay participants are 50. 15 and 10 house each village.

Within these communities, a total of seventy five families are able to accommodate up to three hundred people at any given time. Although the predominant language within each village is Malay, the younger generations are bilingual and able to translate, when necessary, for the elders in the village. Traditionally, these villages survived on a subsistence lifestyle; however after opening their homes to the world, they began to revolutionize their economy while still maintaining their basic way of life.

According to the operator of Banghuris Homestay as president of Selangor Homestay Association, Haji Basir the homestay development begins when the Ulu Chuchuh villages awarded as ‘Kampung Terbaik Peringkat Selangor’ in 1993. This recognition leads to increasing visitor arrival to the villages for have a look the village environment and beauty scenery. From top of that, they come out with ‘Program Pelancongan Desa’ in 1996 which give income to the local people. At that stage, 18 houses participated with the program after project and proposal presentation approve by the ministry. When the program developing, it attracted Bukit Bangkung and Ulu Teris villages to join with Ulu Chuchuh in 2003 and become as Banghuris Homestay.

For a minimal cost of RM60.00 per day, the program provides travelers from around the world with comfy accommodation, tasty cuisine and the opportunity to integrate into the daily workings of a Malay village. The Banghuris Homestay Program has also set aside 13 acres of agricultural space for a fruit orchard. With a population of over 3,000 Banghuris folks will definitely fascinate visitors with their way of life, culture and their tradition.

Based on record, highest total number of foreign tourist were from Japan (4519) followed by Indonesia (150) and Singapore (147). Meanwhile total number of domestic tourist is 1849 with total revenue RM 118,235 compared to foreign tourist total revenue is RM 306,360. (Banghuris Homestay Annual Report, 2008)
The Banghuris Homestay also offers a host of agro tourism activities. Visitors will be taken for an educational tour to the coconut, star fruit, guava and palm oil plantations. A visit to the orchid and hydroponics vegetable farms is also being lined-up for visitors. The sudden interest in the village in 1993 brought about positive response from the village leadership, comprising the village headman, village Development and Security Committee (JKKK) and the Women Advancement Group or well known as ‘Kumpulan Pembangunan Wanita’ or KPW which was established by the Selangor Agriculture Department.
Share:

rahsie email?

Gunakan Nama Penuh
Sekiranya dia menggunakan nama alamat emelnya dengan nama penuhnya, contohnya adysyammohdsaid@ yahoo.com . Ia menggambarkan bahawa dia seorang yang penuh tanggungjawab dan tidak suka berahsia. Dia juga boleh dipercayai dan jujur dalam setiap perbuatannya. Tapi ingat ,jangan cuba hendak memperlekehkannya.

Nama Depan Dan Tengah
Contoh: Ady Syam Mohd Said Dia menggunakan alamat emelnya sebagai adysyam@yahoo. com iaitu nama awal dan tengah tanpa nama bapanya. Ia menunjukkan bahawa dia seorang yang sangat menghargai dirinya sendiri dan sanggup ketepikan hal orang lain demi kepentingan sendiri. Selain itu dia juga berani untuk tampil di khalayak ramai dan mengeluarkan pendapat dengan lantang.

Nama Dan Tahun
Contoh: adysyam2001@ yahoo.com. Dia dikatakan seorang yang mempunyai ego yang tinggi. Pantang sesiapa yang cuba menentang pendapatnya. Selain itu dia juga tidak sukakan komitmen dalam jangka masa terdekat ini. Kewujudan tahun di akhir nama seolah olah memperlihatkan dia tidak luas pandangan.Pendek kata dia juga menunjukkan .. pegangan yang mudah berubah-ubah.

Nama Samaran
Hehheh... ramai yg suka buat email begini..Contohnya tuntul_comel@ yahoo.com. Dikatakan seorang yang gemar hidup dalam khalayan hingga kadangkala menyusahkan orang lain. Namun dia disukai ramai kerana sifat humor yang dimilikinya membuatkan oarang selesa berada di sisinya.Jika diasah dia boleh menjadi pemimpin dengan gaya yang tersendiri.

Nombor Dan Abjad
Contoh: abc123@yahoo. com. Nama diwakili dengan nombor + abjad sahaja. Ia menggambarkan seorang yang bersikap tertutup dan memerlukan masa yang agak lama sebelum mampu "membuka" dirinya kepada seseorang. Itupun jika kepercayaannya mampu diraih. Jika tidak ... kirim salam sahajalah..

la ye ker? kene lebih terbuka la lepas ni..huhu...
Share:

Promoter tak berdaftar


salam..saje je nak promote album terbaru hafiz hamidon kat my blog ni...
comment sikit la cover die ni..huhu cam berangan pon ade...
papepon semoga sukses tok album ni..huhu kene support ni..moral support..
tak tahu ler ni ke tak album nyer yg btol...layan je la...


skarang ni ngah final exam sampai 15hb 2009...ada lagi 2paper..pastu kene present thesis
tajuk nye tentang Banghuris homestay..keje ulang alik ke library pwtc..cari bahan
dalam pada membaca untuk exam bosan tercipta lah satu sajak..urm tak tau la bole dikategorikan sajak ke apa...tapi kalau buat lirik lagu pon bagus kot...jual kat komposer..agk2 diorg nak ke beli.hhuhuh..just suke2 je ni

" Mungkin aku bukan tercipta untukmu,
apa lagi untuk memilikimu,
tapi jauh disudut hatiku,
ada suatu suara yang menyatakan,
rinduku untukmu,
satu jiwa yang meronta,
rasa sayang buatmu,
namun di suatu tika yang lain,
rindu itu perlu dibuang jauh,
sayang itu harus di lupus,
tapi entah kenapa,
cukup sukar untuk dicerita,
tak seringkas senada suara,
mahupun sepanjang bual bicara,
mungkin juga semua itu hanya mainan minda,
usikan jiwa dan belaian rasa.... "

nukilan serikandi.....

huhuh tu la die...sekali nak gak jadi cam citer SEPI tu..ada sajak2..wah best nyerr
tapi ada ke komposer nak lirik ni?haha..serabut je kot...janji puas
selalu wat sajak just penuh dlm desktop jer..kalini terasa nak upload plak

ok la..sape2 yang mengunjungi blog ni..wish me luck for exam and presentation Thesis
n semoga dapat kerja yang diredhai Allah..ye la nak bantu family...byr hutang...tu yang paling penting..ptptn...
Share:

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

akaSHa. Powered by Blogger.