Google+ Followers

segmen BGB Temasek biar gambar bicara




 oleh sebab terdelete comment dari awak, +Ieta Mat Saad yang tanya macam mana nak buat gambar jadi macam ni..ni ha meh saya jawab

kasha install photoscape, pastu guna part anigif tu


kat sini lah nanti kita boleh insert gambar yang kita nak untuk jadikan animation picture camtu.

Share:

Bila Diaaaa bersuara

post kali ini luahan hati
memang ayat direct terus .. bila geram da takde puisi dah.. harap lepas tamat entry ni boleh hilang geram.. bagus jugak ada blog ni..pelepas geram..

Hahah rasa nak gelak berguling-guling bila ada statement x bole blah keluar. Nak tau apa dia?
Pernah satu hari, kasha asyik berpantun dalam forum.. dah ruangan berpantun..kita berpantun.. kalau ruangan bergosip mesti la bergosip xkan nak citer national geog atau sejarah kesultanan melaka plak kan
? Jadi bila kat luar.. orang yang sama ajak lah juga berbalas pantun..kasha  ok je layan.
Dan borak punya borak, terkeluar plak cerita sejarah family kasha.. Sebab memang dari kecik.. Satu family mmg boleh berpantun.. Ada yg wakil sekolah pon pertandingan pantun..ibu pon masa dulu rajin telefon radio berpantun
Masa tu keluar lah satu dialog dari kawan2
"kasha.. Jadi kat rumah semua cakap berpantun ke? Nak makan berpantun..nak tido berpantun? Nak cakap semua berpantun bagai la ek? Haha jenuh la kan satu family dok berpantun dalam rumah"
Ha..apa nak jawab.camtu...
Macam ni lah.. Ibaratkan tentera la kan.. Kalau dia gi keje pegang senapang nak berperang..takkan kat rumah dgn anak bini pon nak pegang senapang..
Abes peguam tu kat mahkamah dok la asik cerita kes anak guaman la akta la..enakmen la.. So berborak kat rumah macam tu jugak ke? haha bayangkan kalau anak dia buat salah.. masukkan anak dia dalam kandang pesalah..bapak dia jd hakim pastu mak dia jadi peguam bela..ha siap pakai rambut gulung2  hakim lagi.pastu senaraikan kesalahan berdasarkan akta.. kan x logik tu..

Penyanyi tu dia menyanyi je kat pentas.. Takkan setiap bual bicara dia kat rumah mesti dengan lirik dan lagu ka? ni kalau dia ada kecemasan mau la nak reka lirik dan lagu bagai.. ingt ni siti tanjung perak ke.. bagi salam pon ada lagu..hehe
Takde la pulak orang cakap macam tu kan?
Cerita lain pula..bila kasha minat berpuisi.. Mencoret di blog.. Menaip di status fb..tu semua  Sekadar hiburan bagi kasha..
Ye lah..lain orang lain caranya nak lepas tension
Ada orang lepas tension..g karoke..tengok wayang..shopping..main bola.. Lepak ngan kengkawan
So kasha punya style dengan berpuisi.. Tak mintak 1000like pon dari sesiapa.. Hanya sekadar menghibur hati sendiri. like dan komen tu bonus je..Tu pon dapat jugak statement keluar.
"kasha ni kalau jmpa pasangan yg sama jiwang macam ni.. Nanti nak berbual pon panjang lebar kan.. Nak bersajak bagai dulu"
Korang ni banyak sangat terpengaruh citer drama hindustan agaknya.. Baru bercinta sikit kna berpuisi.. Baru dialog sikit da berpuisi.. ataupon cerita gurindam jiwa.. nordin ahmad tu ke? dagang pak malau bagai.. haha.. atau citer p.ramlee ke macam pendekar bujang lapok tu¿ nak.minta maaf pon kna berlagu..maafkan kami.lalalala. habes sume citer keluar.. tu belom lagi citer korea ke¿
haha time ni rasa macam nak gelak ada..:-) nak marah ada..:-X nak solatip je mulut :-Q pon ada. Tapi takpe la.. Hak masing2 nak bersuara. Niat nak bergurau mungkin..

jadi secara rasminya saya ingin memohon maaf andai ada kata2 saya kepada sesiapa yang mengenali saya sepanjang hidup ini yang menyakiti hati samada secara sengaja atau tidak.
kadang2 kasha pon xperasan kalau bergurau orang lain xsuka atau bergurau atas kelebihan atau kelemahan orang lain.. KARMA.. org putih kata "whats you give you get back" amek kau..haha.. So mulut kasha lepas ni jaga sikit ek..
Cer fikir mr bean tu..dia buat lawak tanpa suara dlm tv tu..agak2 kat universiti sbg pensyrh dia buat ke perangai macam tu setiap masa? Hah ada ke org nk jdkn die professor?
Heh? Pernah nampak ke kasha bersajak dengan sedara mara kasha? sendiri pon rasa nak lempang jr kalau nak bercakap berpuisi bagai.. straight to the point masa itu emas..Isk isk.sila buat kenyataan berdasarkan fakta..
Kasha hanya mengayat dalam blog je.opss mengayat kat sini bukan mngorat tp membina ayat. masanya pon time ada pencetus ilham..lapang-lapang..Huu nak mengorat failed la jwbnya.hehe..
kalau real punye deklamasi pon atas kehendak sendiri..baru feel..bnda seni ni xbole paksa2..  Nanti kreativiti nya akan terputus. Nti xsampai..
bab cerita lain pulak..
Ada satu masa menegur penyalahgunaan bahasa atau terma.tapi di salah anggap pula akhirnya..
Keluar statement mcm ni
"anyway kita sekarang bukan dalam kelas sastera"
Hahah.. Well tun mahathir pernah berkata.. Kesilapan perlu ditegur. Dah tegur tapi tak nak dengar nak wat camana kan?
Anyway kasha pon xde la guna bahasa penuh pon dlm blog.. Rojak jugak.. Sastera? Jauh lagi nak dibandingkan dengan sasterawan sedia ada.
Kalau persepsi disalah anggap.. Nak wat camana..cer bagitau Level mana sasteranya kalau  tegur pasal terma?
Masa ni kasha diam je la :-!
Bila masanya tiba.. Terma yg salah tu ditegur oleh org yg level lg tinggi baru la sedar.. Dan apa yang bole kasha buat..orang jawa kata bergudul
"nasi da jadi bubur"
Senyum je la.. #namakitatakdemuladratauprof
Akhir sekali pesanan buat diri sendiri..
Mengambil kata cikgu kursus sy dulu, dr hairi
Share:

Review Novel Sumbat

Bila jadi part time student ni merasa lah guna voucher buku.. Selalu edar je kat student sendiri.. Skrg merasa lah menggunakan kemudahan seorang student.

alhamdulillah dgn voucher buku dpt beli dlm 8/9 buah buku..selalu beli novel je.kali ni beli buku ilmiah sikit..tapi ada plak terselit satu novel berjudul sumbat..



nampak x novel tu.. cuba baca novel yg diluar lingkungan minda jap.. sebab sebelum ni banyak baca novel klise yang mana jalan ceritanya macam frama tv tu.. bole agak pengakhirannya kan..

ok jom baca sikit review pasal buku ni..
perasan gaya bahasa dia mudah dan bersahaja

banyak pulak ayat2 perancis keluar pada setiap bab cerita...perumpamaan atau alegori pada setiap bab menggunakan pastri..huhu terbelit lidah nak menyebutnya

banyak citer pasal makanan! haha wat lapar je.. tapi disebabkan term yg dia guna tu kulinari sgt..so xde la terliur sgt.. western sgt..apa tah..almaklum le kita mkn lempeng ngan jemput2 je.. opps jemput2 tu maksudnya cekodok..
(org jhr pggl cekodok jenput2..xsuka guna cekodok sbb terbayang kodok=katak..yuks).hmm xde la.. anyway..kasha suka spageti bolognise style org melayu.pedas..tak masam dan tanpa cheese

ok bab keseluruhan penceritaan dia pulak agak berlainan dari novel biasa.. sebenarnya kasha pernah baca blog penulis ni.. memang beza lah gaya penulisan dia sampai terbawa-bawa emosi dalam cerita tu masa baca.. yg pastinya bukan tersengeh-sengeh atau berjuraian air mata macam novel biasa.

tak senang duduk nak tau kesudahan cerita
bekerut-kerut gak muka baca satu persatu jalan cerita
takde rasa macam nak terus baca page terakhir atau bab belakang dulu.. hahah sbb klu novel biasa kasha suka baca bab akhir dulu baru ke depan.haha pelik kan.. sebabkan ni dia lain macam sikit ..takut xpaham

satu kata menggambarkan novel ni ialah
Psiko.. betol ke eja ni..hehe

mana lah tak psiko
cerita penuh dengan dendam yang dipendam membawa kepada pembunuhan. cuba menghalalkan perbuatan dengan matlamat yang ingin dicapai.. tiba2 semua pon macam apa entah..haish susah nak cerita..

cerita chef yg terkenal dgn kesedapan hidangan makanannya dengan resipi rahsia.. daging..daging manusia ok..

erk apakah.. bila manusia menggunakan alasan ketidakadilan dan hak untuk mencapai matlamat dan Cinta..

terus lepas ni kalo makan western food terbayang.. erk jauhkan lah

tak nak ulang baca buku ni sebab saket kepala.. sebab terpaksa hayati cerita sampai rasa kita pon psiko sekali.. ngeri bila ketidakmaafan jadi punca kepada pembunuhan..yg xbole blah watak eva.. asalnya lelaki. demi dendam sggup tkr jnttina.

akhir sekali.. tahniah pd penulis sebab bijak bermain emosir.. .

senyum2 selalu

p/s- xtau knape sejak akhir2 ni jumpa orang sekeliling yg suka senyum..bagus org kata awet muda dan saya suka senyuman anda..
C
A
I
R

senyum sumbing senyum kambing senyum simpul senyum buat buat senyum ikhlas senyum palsu
alah janji senyum kan

#takpandaisenyum



Share:

Coretan buat saudaraku di GaZa


Tika ini aku sudah hilang kata
Melihat..mendengar dan membaca
Setiap wacana, suasana, dan cerita
Tentang saudaraku di sana
Bertahan demi maruah, bangsa dan agama

Tika ini aku sudah kering air mata
Bila gambar memapar pahitnya derita
Yang tak kira usia
Wanita dan kanak-kanak menjadi mangsa
Hilang saudara, tiada tempat mengadu derita
Tika ini deria ini seakan pekak mendengar
Satu demi satu lontaran peluru dan senjata
Tanpa bermata menujah daerah mereka
Jeritan suara, teriakan dan air mata seakan bersatu dalam senada
Genjatan senjata?
Mungkin janji palsu belaka
Menanti saatnya tiba menanti serangan seterusnya

Buat saudaraku di sana
Mungkin aku tiada apa
Cuma titipan doa sentiasa ada
Supaya penderitaan ini dihenti segera
Menanti satu janji dari Pencipta
Di suatu masa insyaAllah kemenangan bakal tercipta
Menutup ghairahnya mereka bongkak berdiri bertepuk suka
Membalas sengketa ibarat tiada nokhtahnya
Seperti yang tertulis dalam kalamnya

Sebenar-benarnya dan sesungguhnya
Bukan hanya pada bicara
Bukan hanya pada coretan tinta
doa berputus tiada
Buatmu saudaraku disana

#doakami sentiasa bersamamu_prayforgaza

coretan akashah
11 Ogos 2014, 9.20pm
Share:

Hasil beraya di jalan raya

10583991_10204535703500510_4740430235971667435_n

ini lah hasilnya bila beraya di jalan raya.. 
Subhanallah..Subhanallah..Subhanallah..
cantik, indah, dan tak tahu lagi nak kata ayat apa dah..
view ni dapat cuaca panas dalam pk 5petang.. tapi nak hujan
nampak tu awan tengah sarat nak jatuhkan air hujan tu.
bosan jem.. amik gambar guna hp..
tak boleh amal selalu.. 
dan jangan tiru aksi bahaya ni

10577087_10204535915545811_4452439690358591460_n

ni pon cantik jugak.. tetiba kete sape entah masuk tu..hehe
yg ni xjem
tapi xde orang.. boleh la capture gambar sikit
sebenarnya da mengantok bawa kete
sebab 1 day trip dr pontian gi kl.. dok kl semata-mata 3jam je
sebab nak menatap wajah anak buah yang baru lahir
nama dia Mujahid Putra.. hehe.. tetiba teringat gaza.. macam nama pejuang Islam kan?
pastu blk tgh mlm dr kl ke pontian balik semula..
habis semua perhentian dr ayer keroh smpi smpg renggam berhenti tidur sbb xtahan ngantok
alhamdulillah pk6 pg smpai pontian.

1937437_10204535842423983_6051129232152202437_n

actually gambar ni amik lepas dapat request dr ibu balik dr kl gi batu pahat lak
ye la penat semalam tak abes lagi
nasib baik ada benda yang menarik perhatian boleh ilang ngantok



gambar ni cantik sebab kaler pokok hijau dia
patutlah ada lagu nasyid tu lirik dia macam ni

Lirik: Akrab Persahabatan (INTEAM)


Sesegar hijau daunan

Begitulah kita diibaratkan

Tiada siapa yang bisa memisahkan kita

Antara kita semua


Seerat simpulan yang tidak terbuka

Seteguh langit tinggi menongkah dunia

Kita mengharung badai atas nama

Kasih insan bersaudara


Buang yang keruh ambil yang jernih

Dendam hasad dengki mestilah dijauhi

Marilah contohilah Rasullulah

Di dalam bersahabat
Ukhuwah dan mahabbah kita jalinkan
Bina keharmonian



Sesegar hijau daunan

Begitulah kita diibaratkan

Tiada siapa yang bisa memisahkan kita

Antara kita semua



Share:

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

akaSHa. Powered by Blogger.