Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2014

segmen BGB Temasek biar gambar bicara

oleh sebab terdelete comment dari awak, +Ieta Mat Saad yang tanya macam mana nak buat gambar jadi macam ni..ni ha meh saya jawab
kasha install photoscape, pastu guna part anigif tu

kat sini lah nanti kita boleh insert gambar yang kita nak untuk jadikan animation picture camtu.

Bila Diaaaa bersuara

post kali ini luahan hati
memang ayat direct terus .. bila geram da takde puisi dah.. harap lepas tamat entry ni boleh hilang geram.. bagus jugak ada blog ni..pelepas geram..

Hahah rasa nak gelak berguling-guling bila ada statement x bole blah keluar. Nak tau apa dia?
Pernah satu hari, kasha asyik berpantun dalam forum.. dah ruangan berpantun..kita berpantun.. kalau ruangan bergosip mesti la bergosip xkan nak citer national geog atau sejarah kesultanan melaka plak kan
? Jadi bila kat luar.. orang yang sama ajak lah juga berbalas pantun..kasha  ok je layan.
Dan borak punya borak, terkeluar plak cerita sejarah family kasha.. Sebab memang dari kecik.. Satu family mmg boleh berpantun.. Ada yg wakil sekolah pon pertandingan pantun..ibu pon masa dulu rajin telefon radio berpantun
Masa tu keluar lah satu dialog dari kawan2
"kasha.. Jadi kat rumah semua cakap berpantun ke? Nak makan berpantun..nak tido berpantun? Nak cakap semua berpantun bagai la ek? Haha jenuh la kan satu family dok be…

Review Novel Sumbat

Bila jadi part time student ni merasa lah guna voucher buku.. Selalu edar je kat student sendiri.. Skrg merasa lah menggunakan kemudahan seorang student.
alhamdulillah dgn voucher buku dpt beli dlm 8/9 buah buku..selalu beli novel je.kali ni beli buku ilmiah sikit..tapi ada plak terselit satu novel berjudul sumbat..


nampak x novel tu.. cuba baca novel yg diluar lingkungan minda jap.. sebab sebelum ni banyak baca novel klise yang mana jalan ceritanya macam frama tv tu.. bole agak pengakhirannya kan..
ok jom baca sikit review pasal buku ni.. perasan gaya bahasa dia mudah dan bersahaja
banyak pulak ayat2 perancis keluar pada setiap bab cerita...perumpamaan atau alegori pada setiap bab menggunakan pastri..huhu terbelit lidah nak menyebutnya
banyak citer pasal makanan! haha wat lapar je.. tapi disebabkan term yg dia guna tu kulinari sgt..so xde la terliur sgt.. western sgt..apa tah..almaklum le kita mkn lempeng ngan jemput2 je.. opps jemput2 tu maksudnya cekodok.. (org jhr pggl cekodok je…

Coretan buat saudaraku di GaZa

Tika ini aku sudah hilang kata Melihat..mendengar dan membaca Setiap wacana, suasana, dan cerita Tentang saudaraku di sana Bertahan demi maruah, bangsa dan agama
Tika ini aku sudah kering air mata Bila gambar memapar pahitnya derita Yang tak kira usia Wanita dan kanak-kanak menjadi mangsa Hilang saudara, tiada tempat mengadu derita Tika ini deria ini seakan pekak mendengar Satu demi satu lontaran peluru dan senjata Tanpa bermata menujah daerah mereka Jeritan suara, teriakan dan air mata seakan bersatu dalam senada Genjatan senjata? Mungkin janji palsu belaka Menanti saatnya tiba menanti serangan seterusnya
Buat saudaraku di sana Mungkin aku tiada apa Cuma titipan doa sentiasa ada Supaya penderitaan ini dihenti segera Menanti satu janji dari Pencipta Di suatu masa insyaAllah kemenangan bakal tercipta Menutup ghairahnya mereka bongkak berdiri bertepuk suka Membalas sengketa ibarat tiada nokhtahnya Seperti yang tertulis dalam kalamnya
Sebenar-benarnya dan sesungguhnya Bukan hanya pada …

Hasil beraya di jalan raya

ini lah hasilnya bila beraya di jalan raya..  Subhanallah..Subhanallah..Subhanallah..
cantik, indah, dan tak tahu lagi nak kata ayat apa dah.. view ni dapat cuaca panas dalam pk 5petang.. tapi nak hujan nampak tu awan tengah sarat nak jatuhkan air hujan tu. bosan jem.. amik gambar guna hp.. tak boleh amal selalu..  dan jangan tiru aksi bahaya ni

ni pon cantik jugak.. tetiba kete sape entah masuk tu..hehe yg ni xjem tapi xde orang.. boleh la capture gambar sikit sebenarnya da mengantok bawa kete
sebab 1 day trip dr pontian gi kl.. dok kl semata-mata 3jam je
sebab nak menatap wajah anak buah yang baru lahir
nama dia Mujahid Putra.. hehe.. tetiba teringat gaza.. macam nama pejuang Islam kan?
pastu blk tgh mlm dr kl ke pontian balik semula..
habis semua perhentian dr ayer keroh smpi smpg renggam berhenti tidur sbb xtahan ngantok
alhamdulillah pk6 pg smpai pontian.

actually gambar ni amik lepas dapat request dr ibu balik dr kl gi batu pahat lak
ye la penat semalam tak abes lagi
nasib baik…

Segmen BGB (Biar gambar bicara)