Skip to main content

trip ke kuching


ssalammualaikum..
hehe..mesti time korang baca tajuk blog ni ingat trip gi Kuching kan? sebenarnya saje nak kongsi trip kitorang ke Kuching.
* Nak tau Biler? 13-15 Feb yang lalu...
* sape kitorang? (0822,0824,0825,0826,0827,0828)...

As a tourism student, kitorang apply lah ilmu yang ada arrange sendiri trip gi Kuching tu dari A sampai Z..
* Pengangkutan? okla dapat special rate dr MAS airlines pergi balik RM226..kire ok la dapat harge tu dgn
service yang ok. masa kat sana plak kitorang sewe van ngan driver sekali...
* Penginapan? Budget sikit..just nak duduk je kan...so rm52...ok la..tp kecewa sikit sebab tibe sana ada pakcik tu cakap ada tempat yang boleh deal lagi murah..tp xpe at least we have the experienced..

Ni lak antara tempat yang kitorang gi kat sane...
* Sarawak Culture Village...gi sana ni tempat wajib yang kene gi..best tau...byk la yang menarik kat situ

* Water Front...ha ni pergi 2 kali versi siang ngan malam sekali...time siang tu dapat la merase naik bot kat sungai Sarawak yang ada buaye..seb baik xde...

* Muzium Kucing...banyak sangat kuching dalam tu...replika la...tapi dalam byk2 tu ada 1 yang menarik kat situ...gambar kuching ngan description die...ada kaitan ngan life kite..best bacer die...

* Muzium sejarah, seni, dan lain...time ni gi nak abiskan masa tunggu flight nak balik..

* Pottery...kalu nak cari pasu..masing2 shopping 50% la katakan...memang la berbaloi..

* Pasar minggu...ha satu bende yang kena bawa balik kat pasar ni IKAN TERUBUK MASIN...

* Kilang Kek lapis Sarawak... pon xbole tak beli..sebelum tu kitorg rase macam2 jenis kek lapis..da macam berayer plak...pastu baru la beli...hehe

* Serikin-pasar ni banyak jual barang murah...cuace panas giler...tp maintain jer...ngan payung...kalu cam nak beli barang kat sini lagi best la...

ada banyak lagi tempat nanti la tunggui ana ke linda ke pet ke dayah ke rin tambah lepas ni

Bab yang paling tak best...flight yang patutnye pukul 8.30 bole delay lak ke pukul 11.30..pergh rase cam ape dok kat airport lelame...seb baik dapat makan free hehe...

cakap pasal makan..byk btol makanan yang tak pernah jumpe kat semenanjung macam
mee kolok, nasi ayam penyet...lakse sarawak..nasi goreng ninja...nasi goreng dabai...n byk lagi la..sume kitorg rse..memang la melantak je kan...opps kureng sikit bahase..sorry

bab air lagi la macam2 warne air kitorang try..
pet kata air jagung best...
dayah kate air laicikang die tak macam kat sini
kasha kata air teh c beng special die...manis giler..xbole layan...
linda minum air gandingan ideal....dayah minum air de tamu...warne warni cantik dan layan...
pastu ade gak macam2 la name air...

tu je la wat mase ni...lain2 akan di tambah kemudian...

Comments