Kau nak tulis, Kau tulis je Lah - corEtan akAsHah

Wednesday, May 23, 2018

Kau nak tulis, Kau tulis je Lah

Kali ini kashah ada dapat 1 ayat ni dari page facebook.. dari ayat kasha convert kepada infografik sebab ayat dia boleh jadi motivasi kasha untuk menulis dalam blog ini. Kredit nya dah dinyatakan dalam setiap grafik di situ.
 ye lah kadang2 apa yang kita tulis boleh buat orang suka, tertanya2, meneka, dan tak kurang juga buat modal mem Bawang. (opps). Semoga apa yang kita tulis mendapat saham untuk akhirat kelak. InsyaAllah
 Hehe like eh? hmm teringat 1 video viral kat media sosial pasal trend zaman sekarang orang pilih menantu berdasarkan berapa follower, komen dan like kat instagram.. kalau sikit terkeluar dari senarai calon. haish macam2.
 sentuh hati? ayat terkini dia "touching". sambil genggam tangan kanan tepuk2 kat bahu kiri. (sape tahu-tahulah gaya tu)
 hmm sejarahnya menulis memang tak minta dipuji. Hanya berkongsi.
SYIRIK JALI ialah syirik yang jelas mata lahir melihatnya mempersekutukan Allah. Contohnya, sembah berhala, menduakan Tuhan, dan lain-lain seumpanya. Manakala SYIRIK KHAFI ialah, amalan-amalan hati yang berkait dengan amalan-amalan lahir. Contoh, bersedekah itu kebajikan dan kebaikan namun niatnya bukan kerana Allah. Buat kebaikan kerana menunjuk-nunjuk, bukan lagi kerana Tuhan.
Terbaik buat penulis yang mengarang. Keterujaan dengan ayatnya buat kashah transform jadi infografik. kashah follow aje page ni. seronok tengok diorang.

Updated.. Tuan tulisan yang admin acik bawang network dah muncul. Hehe..  Bonda Nor.. Memang suka baca hasil tulisan beliau dalam beberapa buku dalam simpanan kashah.. 
Gambar first time jumpa bonda Nor masa menghadiri kursus penulisan kreatif kat PIS dulu tahun 2016..sekarang follow fb dan buku secara maya aje lah.  


8 comments:

norhidana miswan said...

setuju tuh, jnji tulisan tu jgn sampai mengaibkan org atau mendatangkan masalah udahla...

Akashah Kassim said...

norhidana miswan, kita amik yg positif, --->harap boleh menyelesaikan masalah

aizamia 3 said...

Saya setuju.. tulis je apa yang rasa nak ditulis cuma tetap berhati-hati supaya takde pulak kecik hati.

Akashah Kassim said...

aizamia,
yup kadang2 kita tak sedar boleh kecikkan ati orang. hrp2 tak lah kan?

Blogger Hanafi said...

kalau saya lain la pulak..

sendiri tulis dan sendiri baca..

itulah cara nak menghiburkan hati yang kadang-kdang kesunyian dan stress..

jika ada orang baca..saya anggap bonus..

Akashah Kassim said...

Hanafi,
Ye bonus dan motivasi untuk terus menulis

Hans Hanis said...

janji apa kita tulis dan kongsi dapat memberi manfaat dan inspirasi kepada pembaca kita :)

Akashah Kassim said...

InsyaAllah

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.