Bahan PdP: Galerry walk dan place mat

Mukadimahnye: kedua-dua kaedah ni memang sesuai utk pengajaran dewasa dan bekonsepkan OBE yang mana pelajar lebih aktif dari guru.

apa yg penting: Gallery walk digunakan utk membincangkan subtopik yang berlainan utk setiap kumpulan, yang place & mat pulak biasanya utk membincangkan topik yang sama utk semua kumpulan.


sesuai digunakan dalam kelas tapi kalau setiap subjek seminggu sume guna kertas majung, takut jadi fobia lak ngan kertas majung.hehe

KAEDAH GALLERY WALK

Cadangan alat yang boleh digunapakai:

- kertas majung ( ikut bilangan kumpulan)
- pen marker ( 3 warna kasi cantik sikit )
- ahli kum yang tulisan cantik, pandai dan suka melukis
- ahli yang bagi idea
- ahli yang berkeyakinan utktlg tampal kat dinding
- dan plg penting gembire :) utk buat presentation

Gambar sebelah ni: proses tgh melorek dan mencantikkan (touch up) peta minda yg dibuat . Ha nampak tak ada tangan2 yg diberi anugerah melorek tu?hehe

Proses:
1. Kump diberi topik mengikut pembahagian subtopik berlainan
2. Buat perbincangan bersama ahli
3. Tulis hsl perbincangan dalam kertas majung mengikut kreativiti ( biasa sng buat peta minda la, tgk kesesuaian)
4. da siap? tampal kat dinding, sorang akan tinggal utk prsent mewakili kumpulan
5. Ahli kumpulan yg lain akan melawat hsl pmbntgn kumpulan lain mengikut pusingan jam smpi habis
6. klu rase mcm ada nak tambah, bole terus tulis kat situ.

KAEDAH PLACE & MAT ACTIVITY
Alatan: sama dgn gallery walk
Proses:
  1. Setiap kumpulan mesti ada 4 ahli mewakili A, B, C DAN E
  2. Tanpa berbincang, tulis jawapan mengikut tajuk yang diberi dlm masa 1/2minit
  3. Bila masa tamat, bandingkan jawapan ahli , dan letakkan jawapan yg sama di petak E
  4. Secara rawak, guru memilih mana2 kump utk membuat ringkasan ttg aktiviti
(yg ni xde gmbar sbnr)

Comments

  1. kasya kite dr mukah 1 grup ngan kak lin kt genting hr tu lalalalal... saje cari2 pasal place mat smpai kite kesini hihihii... tq for sharing, refresh otak skit heheheh...

    ReplyDelete
  2. intan.. hehe welcome.. jemput la sumbang gambar kalau ada, kasha bole wat entry utk kaedah lain..

    ReplyDelete

Post a Comment

:) tinggalkan komen yang molek2.. Eleh takkan baca aje.. Nampak benor stalker..

Popular posts from this blog

Jom study 5 : kerangka Pengurusan PdP

CV grafik versi Kasha plak