Tip lighting cantik masa online class - corEtan akAsHah

Monday, February 15, 2021

Tip lighting cantik masa online class

Pernah tak online class dalam mana-mana medium online tapi muka malap? 

Ini ialah entri untuk orang yang on camera semasa streaming. Yang sejenis off camera, boleh tengok entri lain. Sejenis stress bila tengok kamera malap, muka gelap. Aduhai memang tak boleh tengok gaya online macam ni. Tolong upgrade gaya sekarang.

Salah satu cara ialah penggunaan alat bantuan luar. Gadget online le tu. Contohnya ringlight. Siapa yang tak tahu lagi rupabentuk ringlight tu, sila rujuk sini.

Jadi, ada yang tanya penting ke guna ringlight ni?

TAK PENTING PUN KALAU AWAK DAH ADA

1) Pencahayaan semulajadi / Cuaca elok
Biasanya ini berlaku untuk yang rajin setting workstation khas di rumah. Lengkap meja dan alat-alat kerja dan yang paling penting dia ada meja duduk menghadap tingkap. Cahaya akan terpancar dalam skrin gadget dengan cahaya matahari semulajadi. Wah! Orang kata nampak natural beauty di situ.
Kita yang menghadap cahaya tau. Bukan cahaya kat belakang. Gambar pinjam dari work station Cikgu Amla.

Tapi kan, lain pula ceritanya kalau meja awak depan tingkap tapi menghadap dinding atau rimbunan pokok besar. Tiada pilihan lain, jawapannya YA MEMANG PENTING GUNA RINGLIGHT. (atau bantuan pencahayaan yang lain)
Lagi satu. matahari tak keluar pada waktu malam, walaupun workstation kita depan tingkap pun tak ada gunanya masa tu. Cahaya bilik pula suram ala-ala hotel atau cuaca mendung pada waktu siang menyebabkan kita perlukan gadget bantuan pencahayaan ini.
2) Kamera PC/LAPTOP/SMARTPHONE yang mantap.
"Saya baru beli laptop minggu lepas. Tak cuba lagi kamera okay ke tidak."
Kalau versi ini, biasanya dah tak perlu ringlight. Laptop zaman sekarang dah canggih dan cantik dah lensnya. Smartphone pun serupa. Lagi canggih. Cukup sempurna untuk nur berlebihan diwajah. Cukup lampu bilik atau ruang yang terang sahaja.
Tapi jika kita sejenis setia dengan smartphone atau laptop lama, kemungkinan besar perlu cari bantuan ringlight ini. Macam laptop Kasha lama (haha nak bagitau setia la tu) jadi visual gelap banyak sebenarnya bila dalam online.
Alternatif lain, upgrade kamera dengan cara beli external web camera. Hahah bahagian ni kita cerita lain kali.
Okay Kasha nak kongsi sedikit cerita pasal lighting yang Kasha guna tu.
#1 Ringlight size sederhana (yang bulat tu)
- Cahaya dia boleh tukar 3 jenis cahaya. (Kuning, putih, dan putih kebiruan)
- Lengkap 1 set bersama pemegang smartphone. Jadi stabillah hp ketika live. Tak adalah video tu bergoyang-goyang bila live.
- harga RM31

#2 Stand ringlight
- Fungsinya untuk memegang ringlight tadi dan ia boleh dilaras ketinggian sesuai untuk orang bercakap sambil berdiri. ( Rujuk gambar bawah ni belah kiri)
- harga RM14
Ini cerita untuk kita yang beginner. Kalau dah tahap pro, lain pula lighting dia. Yang itu tak nak cerita. Bagi yang pakar je cerita.

Tip
Pergi cari di kedai aksesori telefon, bukan di kedai kamera (mahal oi!).
Kalau di Kuantan, beli kat Al-murah, IM5
Kalau di KL, lagi banyak kedai gadget besar. 3 item tu boleh dapat RM50 di lowyat. Haha pernah borong 10 unit selepas sharing di FB hari tu.

Berani lagi? Beli di shopee. Dapt juga murah. Tapi tak recommend sebab risau pecah lampu, usb tak function lah. Satu hal lagi nak return kan? Kena tunggu lagi. Cuma jika kita ada sejenis tahap kesabaran yang tinggi, silakan shopping online. Dapat yang dari China tu, lagi dapat murah.

Tip tambahan : Bagi insan bercermin mata. Elak biasan ring light pada kaca mata.
Tip ni datang dari FB Kak Azian Mohamed Isa
1. Pastikan kedudukan ring light di makam yang tertinggi, at the highest point if possible.
2. Adjust angle appropriately. This is quite tricky. Kena try, test, tengok. Bagus jika ada bantuan daripada orang lain.
3. Untuk extra glow and fair & lovely effect, guna dua ring light. 😅😂
Ini contohnya. Akak ni selalu live. Tu dia work station live dia. hehe Tak yah green screen Guys sebab rumah dia dah cantik. hehe

Ok baru satu part pasal gadget, InsyaAllah nanti Kasha sambung lagi di entri seterusnya. Tunggu tau. Macam ni la rupa antara gadget online seorang Akashah. Hahah. Worksttation kita tak cantik nak tunjuk. huhu


5 comments:

www.modernmumthingy.com said...

Betul sgt akashah.. if muka malap bdk2 pun tak syiok nak tengok. Baru puas kaan

Nadia Johari said...

Ya ringlight nipenting untuk pencahayaan. Banyak sekrg jenis ringhlight..Pakai ringhlight lagi cerah muka

Aisya Ismail said...

Paling penting pencahayaan tu. Ring light ni dah jadi kewajipan kena ada pula. hehehe.

Sunshine Kelly said...

Haha ring ling is must during online class and also live session.

Fiza Aizzawa said...

lampu tik tok kita panggil nie, mmg wajib ada dah kat rumah.. nk ambil gambar, buat live mmg perlu sangat light ring nie

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.