June 2020 - corEtan akAsHah

Friday, June 26, 2020

Sudahkah kita bersyukur hari ini?
June 26, 2020 6 Comments

(Latar gambar kredit dari video Iza Ahmad)

Alhamdulillah ...
Ada kata-kata dari penulis yang terlintas dalam fikiran Kashah ketika ini.

Bersyukurlah atas apa yang kita dapat hari ini, dan usah mengeluh kegelisahan yang terlampau atas ujian.
Ini kerana kedua-duanya datang atas asbab tertentu dari Tuhan yang mencipta hamba-Nya.


Hari ini ingin Kashah kongsikan beberapa berita gembira. 
Yang pertama
 video khas  karya Kasha hasil rakaman Iza Ahmad.
Sebenarnya Kasha berkenan tengok video suka-suka dia kat kat instagram story. Jadi saje-saje lah request khas masukkan buku kasha. Tak sangka sehari dah siap. Suka sangat-sangat. Ni Kashah bagi teaser sikit ya. Nanti Kashah buat satu entri khas untuk video ni.

Yang kedua
๐Œ๐ž๐ซ๐š๐ค๐š๐ฆ๐ค๐š๐ง ๐ฉ๐ž๐ง๐ ๐š๐ฅ๐š๐ฆ๐š๐ง ๐๐Š๐ ๐๐š๐ฅ๐š๐ฆ ๐œ๐ข๐ฉ๐ญ๐š๐š๐ง ๐๐ฎ๐ข๐ฌ๐ข. 

Alhamdulillah ... pagi tadi telah menerima e-sijil bagi PERTANDINGAN MENCIPTA PUISI COVID-19 & PENGALAMAN PKP anjuran Perpustakaan Negara Malaysia. Terima kasih dan syabas Perpustakaan Malaysia atas penganjuran pertandingan ini.

Kegilaan berpuisi macam hobi kawan-kawan yang lain juga. Ada yang suka menanam, menyanyi, bersukan, menulis dan macam-macam lagi. Ia dilakukan dalam mewarnai emosi diri.

Macam-macam cara kita guna sebagai terapi diri. Jadi, apa kata kita raikan sahaja hobi semua. Ingatan pada diri.

Hantar penyertaan waktu bertapa musim PKP. Masa balik kampung tak boleh, pergi kerja pun tak boleh tu.

Apapun, nak ucapkan terima kasih kepada keluarga dan rakan-rakan yang tak putus memberi semangat dalam perjuangan menulis. Hehe jasamu dikenang.
Ini baru sijil penyertaan tali menang atau kalah belakang cerita
Yang ketiga
Hari ini Kasha telah kehilangan barang berharga tapi diri sendiri tak perasan langsung.  

Tiba-tiba tengah sibuk siapkan slide untuk esok, dapat whatsapp

'Ada hilang barang tak?'

Eh, nampak pergelangan tangan kosong. Baru perasan ada yang tercicir. 

Allahuakbar, bukan kali pertama ni!
Itulah dah minta dicairkan agaknya. Asyik putus.

Tercicir di parking basement!

Alhamdulillah, terima kasih buat rakan sekerja  yang dah terjumpa dan jujur pulangkan kembali.  En. shahidan. (Tiada dalam list FB friend)

Didoakan semoga beliau dimurahkan rezekinya  dan keluarga serta dikurniakan kesihatan yang berpanjangan. Amin.
Ini memang bermakna sepanjang perkhidmatan sebagai PPPT. Nangis air mata darah jugalah kalau hilang. Bukan senang nak beli. 


Reading Time:

Friday, June 19, 2020

PTPTN PULAK HUTANG KITA.
June 19, 2020 7 Comments
๐Œ๐€๐Š๐‹๐”๐Œ๐€๐ ๐‹๐„๐๐ˆ๐‡๐€๐ ๐๐€๐˜๐€๐‘๐€๐ ๐๐ˆ๐๐‰๐€๐Œ๐€๐ ๐๐“๐๐“๐
"Kasha, u ada terima email PTPTN tak tentang lebihan bayaran PTPTN?" 
"Takde pula. Tipu kot tu" 

Tapi elok lepas Lee tanya, terus muncul email dari PTPTN. Mula-mula nak abaikan sahaja email ini sebab ingatkan SPAM email. Ye la dah setahun selesai, takkan ada lebih lagi? Seingat Kasha lepas habis bayar tempoh hari, dah dapat dah lebihan tu. Laju juga kita habiskan. Tak susah. Hehe.

Tapi tangan laju sahaja screenshot email tersebut dan forward gambar ke Lee.
'Dapatlah tapi aku dah setahun abis bayar. Tipulah tu'
'Member sy call ptptn kata betul emel tu.K cuba check'

Orait! Jom Kasha kongsikan cara-caranya di sini.
๐—ฆ๐˜๐—ฒ๐—ฝ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ฎ https://www.ptptn.gov.my/lebihanbayaran/Utama
Fuh! Berbunga-bunga hati nak klik link biru lebihan bayaran. 


๐—ฆ๐˜๐—ฒ๐—ฝ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฑ๐˜‚๐—ฎ
Masukkan nombor kad pengenalan
(Rujuk gambar 2)

Ini view semula sebab tu dah keluar status permohonan

๐—ฆ๐˜๐—ฒ๐—ฝ ๐—ธ๐—ฒ๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฎ
Paparan lebihan bagi akaun PTPTN. Oh, untuk makluman Kasha pernah meminjam PTPTN kali pertama sewaktu belajar diploma di Politeknik. Ya, saya adalah produk politeknik. Done claim๐Ÿค—

Bila klik, rupanya betullah ada lebihan pada akaun pinjaman kali kedua iaitu ketika belajar degree di UiTM di ๐Ÿ’“ku. Haha done claim. ๐Ÿค—๐Ÿฅฐ

Baru teringat!๐Ÿค— Bagi pinjaman degree Kasha menerima pengecualian bayaran pinjaman tersebut tapi Kasha pernah beberapa kali membuat bayaran untuk akaun tersebut. (Waktu tu belum umum pasal pengecualian bayaran)


๐—ฆ๐˜๐—ฒ๐—ฝ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐˜
Ok masukkan nombor akaun dan nama bank yang betul.

Wah! Masa step ini rasa nak tersedak bila tiba masa nak pilih ada senarai 'TIDAK BERMINAT'
Kemain sungguh. Kalau PTPTN punya pasal RM1 pon nak claim. 

Alhamdulillah. Rezeki jangan ditolak. Musuh jangan dicari.

Untuk step ini, tidak dinyatakan nilainya tapi rasanya tak banyak jumlahnya. Zaman bayar ptptn waktu kerja kilang dulu. ๐Ÿง• Done claim lagi! Cuma kalau banyaklah, boleh buat sambung selenggara rumah di Pasir Gudang.  
Berangan percuma kan?

๐—ฆ๐˜๐—ฒ๐—ฝ ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—บ๐—ฎ
Selesai cetak untuk simpan sebagai kenangan. Eh! sebagai rujukan. Entah bila lebihan itu akan diberi kita tak tahu. Jangan tunggu sangat, anggaplah suprise gift bila dapat nanti. ๐Ÿ˜ฑ

Kenangan lama. Masa ni baru diumumkan penukaran status pinjaman kepada biasiswa bagi pemegang ijazah kelas pertama sebelum 2010. Masa tu tweet dengan Menteri Pengajian Tinggi. Hahah. Hakak ada ada twitter okay

Apapun, TQ PTPTN

Update..
Dah masuk ke akaun pada 24 jun, tak banyak hehe. RM135. Hehe bolehlah buat isi minyak kereta. 
Reading Time:

Monday, June 15, 2020

Koleksi Doodle Akashah
June 15, 2020 3 Comments
Sepanjang musim PKP, banyak sebenarnya perkara baru yang kita pelajari. Ada yang belajar masak, menyanyi, menulis, melukis dan banyak lagi. 
Ini hasil tangan Kashah yang paling kasha suka. 

Kasha pula terjebak belajar doodle sendiri menggunakan carian cikgu google. Hahah ini semua sebab melayan anak buah yang hobinya melukis. 
Ini doodle comel

Yang kedua, kena ada pen dakwat basah. Sebenarnya pen tu beli nak buat tandatangan kat buku bila ada ada yang beli. Sudahnya buat lukis doodle.
Kasha dah siap boleh save as sticker dan boleh guna dalam whatsapp. Baru nampak cantik ada sticker hasil sendiri.
Ha gitu letak sikit label kita kat doodle tu. 
Kasha buat doodle sticker guna apps isticker yang boleh downlaod melalui playstore

https://play.google.com/store/apps/details?id=isticker.stickermaker.createsticker.stickersforwhatsapp
Kita buat hitam putih, sekali kak Daya Rafi bagi anak dia lukis siap berwarna. Malu je kita. Hehe



Reading Time:

Sunday, June 14, 2020

Isytihar perang anai-anai di rumah
June 14, 2020 9 Comments
๐—”๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—ฝ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ต๐˜‚๐—ป๐—ถ ๐—ฟ๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ต!

Dah lama tak balik rumah disebabkan sibuk kerja luar dan bersambung pula dengan perintah kawalan pergerakan (PKP). Hampir setengah tahun!๐Ÿ˜ฑ
Inilah gaya bahan bukti yang diperlakukan oleh musuh. Sembur botol manual buat sendiri yang botol hijau dan kuning. Sekali buat masa tu adalah separuh botol

Ada makhluk kecil tapi giginya rakus mengunyah segala jenis alatan dan barangg-barang berasal dari kayu jadi makanan kegemarannya.
Anai-anai.

Gigih buat carian servis kawalan anai-anai di facebook dari waktu dalam musim PKP tapi gagal mendapat maklumbalas. Semalam waktu dalam perjalanan, sempat buat carian lagi di facebook. (Alim jadi driver. Jadi bolehlah menaip) Alhamdulillah ... laju balasnya.

Ya dah buat manual sendiri tapi  tak sama macam pakar. Cukup sebulan, makhluk kecil ini tanpa segan-silu datang lagi. 

Jadi kena juga serahkan pada yang pakar. Hari ini dah mula bermula kerja-kerja kawalan anai-anai. 

"Apa je kerja-kerja dibuat untuk perkhidmatan tu encik? Kali pertama buat ni, tak tahu macam mana?"

Antara kerja-kerja tersebut adalah
1. Tebuk lantai.
2. Inject chemical
3. Spray

Tebuk lubang keliling rumah. (Tepi dinding kiri kanan (bahagian dalam rumah), depan dan belakang rumah (bahagian luar rumah). Ada lebih kurang 5 lubang ditebuk bagi setiap kawasan. Hah lupa termasuk bilik yang dah diserang anai-anai. Habis katil

Pam setong juga bancuhan chemical untuk inject dalam lubang tadi. 
Betul-betul nak isytihar perang ni.
Ini sambungan paip yang di masukkan chemical tadi. Macam pam tayar je, kata anak buah Kasha
Spray buat 1 rumah selagi ada tempat yang ada ada barang asas kayu kita minta dia sembur.
"Berapa bayaran servis ko kena Kasha?" 
Apa yang pasti, duit ๐Ÿ’ธ moritarium sebulan  loan pinjaman rumah boleh buat  untuk hal ini. Tu pon kena tambah lagi. ๐Ÿ˜ญ Menangis juga nak trasfer jap lagi ni. Apakan daya, kalau tak buat nanti jadi meraung pula bila rumah di mamah nanti.

Mungkin kena puasa nak tunggu gaji seterusnya. Elok la tu.


"Itulah dulu ngah dah pesan kan? Buat dulu Tanam ubat anai-anai sebelum masuk rumah. Ni dah jadi baru nak terkial-kial" 
 
Itulah orang jawa sebut bergudul (degil).

Haa. Rindu balik rumah sendiri. Rindu juga lama dah tak menulis pasal rumah sini. 

Kepada yang membaca, doakanlah dibukakan hati pengarah-pengarah politeknik untuk approve dan terima permohonan pindah ke Pasir Gudang. 
Terima kasih.

#coretanakashah
Reading Time:

Friday, June 12, 2020

Akhirnya dapat karikatur sendiri
June 12, 2020 5 Comments

Sorry lah Kasha dah kurus cuma dalam gambar kartun. Pon bolehlah.
Ops. Jangan minta Kasha edit begini sebab kali ini  edit bukan versi sendiri. Kita dah serahkan kepada kartunis yang pakar. 

Sesekali nak juga mengada-ngada. Bagi gambar paras kepala je. Nak gaya macam mana bagitau kat dia
.
Untuk tempahan, boleh jenguk instagram beliau

https://instagram.com/mfajif?igshid=1203qxzfpfv7y

Ada feel lain dan best sikit.
Yang diidamkan sekian lama sudah dapat.
Wee rasa best sangat sebab selalu nampak dari jauh orang je buat. 

Mula teringin bila nampak pakar IR4.0, Prof Amin Mohamed Embi mengajar dan dia letak karikatur dalam slide semasa Kursus Educator 4.0 tahun lepas. 

"Prof, mana dapat kartun macam tu?"
"Saya tempah dengan pelukis karikatur"

'Oh, comelnya. Tempah kat mana?'. Tapi soalan yang satu ini kita cuma berbunyi dalam hati sahaja. Semenjak tu, soalan tu cuma tersimpan dalam hati sahaja.  

'Ah! Nanti la dulu boleh edit sendiri nanti guna apps yang ada'. Pujuk hati sendiri.

Tak lama lepas tu, nampak rakan penulis pula update gambar karikatur comel dia.

Fuh! Sekali lagi terdetik nak tanya lagi.
'Wah! Comelnya. Buat kat mana?'
Tapi hampa ... Masih tak bertemu jawapan.

Eh tak boleh jadi ni! Sepanjang tempoh PKP mula la jari ligat mencari pelukis karikatur yang nak melayan kita ni. Ingatkan senang nak cari sebab selalu kat mall nampak je mereka duduk melukis di booth kecil. Rupanya susah juga nak jejak.
Sambil-sambil tu buat sendiri juga. Edit kat picsart, ada ada la awak rupa kartun je bukan karikatur. Buat ada-ada kata orang.
Setakat ni je la boleh tak lah rupa macam karikatur kan? Biasa je. 
"Haish! Susahnya alahai."
"Ngah, buatkan gambar jadi macam kartun sikit" haha sesi mengecek dengan ngah dah mula. Mengecek gambar ala studio sempena raya dah dapat letak kat cover account facebook. 

Ha ni guna photoshop. Kejap je digayakan oleh ngah. Layanzzz.


Reading Time:

Monday, June 08, 2020

Bengkel penulisan online
June 08, 2020 7 Comments
Update jam 5 petang, 8 jun

Buka link pendaftaran 8Jun bermula jam 11 pagi tadi, kini tinggal 9 seat lagi untuk mendapat tempat Bengkel Penulisan online ini tau!

Kasha ditugaskan menjaga pendaftaran online melalui dalam talian.
Fuh!!!
Berdebar-debar rasanya apabila melihat respons laju melalui google form sejak pagi tadi.
http://tiny.cc/ABNTIMUR3

Namun,yang  tidak berjaya mengisi pendataran secara online jangan bimbang kerana kami tetap menerima pendaftaran manual bersama yuran RM50. 

Memperkenalkan Mentor Akademi Bonda Nor sedia berkongsi ilmu sebagai penceramah. Boleh jenguk facebook mereka dalam mempromosi gerak kerja penulisan mereka yang tidak pernah putus
Zulkifli Che Noh
Amla Mat Rawi
Turut membantu perantis
Rozilawati Mohamed
Azizah Zainudin
Hayati Abu Hassan
Haryati Hamim
Akashah Kassim 

Zon timur 3 (Pahang & Terengganu)
Daftar sekarang tau! Siapa-siapa sahaja yang ada data pada smartphone masing-masing layak mendaftar tanpa diskriminasi.

http://tiny.cc/ABNTIMUR3


Untunglah...
Tak payah drive jauh-jauh  - mengantuk
Tak payah fikir nak duduk hotel mana
Tak perlu risau tambang segala

Untunglah....
Duduk sahaja menghadap smartphone masing-masing. 
Dan sedikit data sebagai maharnya

Daftar sekarang tau
http://tiny.cc/ABNTIMUR3
http://tiny.cc/ABNTIMUR3

Supaya berganda-ganda untungnya

*****
๐ŸคฉAnda memang seorang yang cantik dan tampan. 

๐Ÿ‘๐ŸปYa, tiada yang dapat menafikannya. 

๐Ÿ“–Namun, lebih cantik dan tampan andai pandai menulis, kan? 

๐Ÿ“ŒUntuk warga Terengganu, Pahang dan kawasan sekitarnya, kami dari Akademi Bonda Nor membuka peluang keemasan untuk anda tambah nilai diri anda dengan ilmu penulisan. 

๐ŸงธTerhad kepada 30 orang pertama sahaja. 
Bengkel akan diadakan secara online, boleh ikuti sambil dodoi anak atau melipat baju di rumah. Santai. 

๐Ÿ”InsyaAllah di dalam bengkel ini kami akan dedahkan langkah pertama yang perlu dilakukan untuk mula menjadi penulis. 

๐Ÿ“šYa, ramai orang mempunyai impian mahu menulis. Tetapi, hari berganti hari bulan bertukar bulan belum juga mula menulis. 

๐Ÿ”๐Ÿ”Kami juga alami dilema yang sama, sehinggalah kami diajar tentang RAHSIA ini oleh Bonda Nor, penulis bestseller yang tak asing lagi.

๐Ÿ’Š๐Ÿ’‰Apakah masalahnya? Apakah penawarnya? 
๐Ÿ”“Jom bersama kami, kita rungkaikan di Bengkel Penulisan Akademi Bonda Nor pada 27 Jun 2020, 10.00 hingga 12 tengahari. 

๐ŸงพMaklumat lanjut serta pendaftaran sila ke link disediakan. 

๐Ÿ“ฒhttp://tiny.cc/ABNTIMUR3


Reading Time:

Sunday, June 07, 2020

Iklan pertukaran PPPT 2020
June 07, 2020 6 Comments

Untuk yang bekerja dengan Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti, permohonan pertukaran Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi, PPPT telah dibuka.

Jadi PPPT aka pensyarah Politeknik atau Kolej komuniti tak sama macam cikgu boleh mohon mana-mana sekolah. Konsep dia lain sikit sebab berdasarkan bidang pengajian kita.

Kalau nak mohon, kena selidik kat Politeknik atau Kolej Komuniti mana yang ada bidang yang sama dengan kita. Baru boleh mohon masuk dalam list tempat permohonan.

Contohnya jika PPPT itu bidang Pelancongan, senarai politeknik yang boleh dimohon yang menawarkan bidang yang sama ialah
Selatan 
1. Politeknik Ibrahim Sultan, Johor
2. Politeknik Merlimau, Melaka
Utara
1. Politeknik Tuanku syed Sirajudin, Perlis
Selangor
1.Politeknik Sultan Idris Shah, Selangor
Borneo
1. Politeknik METrO Betong, Sarawak
2. Politeknik Tawau, Sabah

Cara lain pun boleh,
1. Pilihan kolej komuniti yang sama bidang
(Perlu bersedia untuk bertugas hari minggu)

2. Politeknik / kolej komuniti berlainan bidang tapi kerja pengurusan lah 
(bukan jadi pensyarah. Tapi kalau minat mengajar lebih mendalam lupakan pilihan ini.)

3. Mohon peringkat JPPKK terus. 
(Haha ini kalau sanggup nak hadap kerja pengurusan yang lebih besar tanggungjawabnya. Fikir 1 Malaysia punya hal politeknik dan kolej komuniti. Yang  sekarang pon rasa berat dah rasanya)

Selain Kelulusan atas dasar bidang pengajian, ia tertakluk pada

1. Kekosongan jawatan di tempat yang dipohon

2. Keperluan PPPT di tempat asal
3. Kesihatan. (Dengan surat doktor. Sendiri sakit, kalau mak bapak tak kira.)

4. Tukar suka sama suka pegawai.
4. Keluarga yang terpisah tu ha suami isteri. (Entah bila nak guna alasan ni agaknya. Itu pon kalau ada rezeki. Ada yang bertahun2 PJJ juga tengok ulang-alik.)

Itulah kan? Rezeki masing-masing cuma hak untuk memohon jangan dinafikan 
Ya, walaupun berstatus bujang. 
Masing-masing ada sebab tersendiri. Semoga dipermudahkan.
Mohonlah bukan berdosa pun.
Nak duduk balik rumah yang dah beli tapi tak dapat duduk sebab pindah jauh.
Tup tup PKP bagai, sudahnya rumah bagi makan kat anai-anai pula. hai risau betul. 

Nak pindah balik Johor.
doa yang baik-baik untuk Kasha ya.
Thanks all.

Semoga segala kebaikan kembali kepada tuan/puan yang mendoakan.


Nampaknya ada berita baik untuk uruskan rumah di sana. InsyaAllah buat masa ni, mohon cuti balik sekejap-sekejap. 
Akan datang boleh balik terus berkhidmat di sana. Amin....


Reading Time:

Saturday, June 06, 2020

10 bandar Bahagia di Malaysia 2019
June 06, 2020 12 Comments
๐—ง๐—ฎ๐—ต๐˜‚๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ?
Sempena Sambutan Hari Kebahagiaan Sedunia 2020 yang jatuh pada 20 Mac setiap tahun, 10 Bandar di Malaysia telah diiktiraf Paling Bahagia bagi tahun 2019. 
1) Kulai, Johor
2) Bandaraya Melaka
3) Jasin, Melaka
4) Seremban, Negeri Sembilan
5) Bentong, Pahang
6) Kuantan, Pahang
7) Kuala Terengganu
8) Jeli, Kelantan
9) Taiping, Perak 
10) Yan, Kedah

Tahniah kepada penghuninya
Pada tahun 2019

Penilaian tahap kebahagiaan dibuat atas tahap kesejahteraan penduduk merangkumi tahap kesihatan dan kesejahteraan mental dan fizikal.

Antara aspek utama iaitu 
1) tahap kehidupan dan kesihatan
2) keselamatan kawasan kediaman dan kemudahan awam
3) Infrastruktur asas yang disediakan
4) kebahagiaan bersama keluarga dan 
5) saudara-mara  keseronokan bekerja
6) pengurusan kewangan
7)hubungan dengan jiran
8)aktiviti bersama komuniti
9) infrastruktur asas yang disediakan 10)perkhidmatan PBT dan Pemimpin tempatan 11)kualiti alam sekitar

Begitulah KPI penilaian manusia
Banyak betul kan syarat nak diletakkan untuk bahagia.

Bunyi dia memang best, tapi lepas tu perlu dibayag harganya.
Segala cukai naik, parking naik, denda parking naik. Nasib rakyat?


๐—ง๐—ฎ๐—ต๐˜‚๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ?
Dalam hidup, yang buruk itu sebenarnya tidak akan rasa wujudnya bila kita seadanya menerima musibah yang hadir akan kembali membawa hikmah.

Semua 41 buah kisahnya telah dirakamkan dalam antologi Bahagia Tanpa Syarat.

Masih ada stok dalam simpanan Kasha, boleh pm tepi atau komen nak jika berminat membelinya.

Esok nak post buku. Rindu pos buku. 

#bahagiatanpasyarat

Baca berita penuh
https://www.sinarharian.com.my/article/86169/BERITA/Nasional/Melaka-Kuala-Terengganu-Seremban-bandar-paling-bahagia

Reading Time:

Friday, June 05, 2020

Peluang belajar menulis online
June 05, 2020 7 Comments
Baru-baru ini guru penulisan kami membuat pengumuman tentang GOLDEN CIRCLE BONDA NOR. (GCBN)

Kenali AKADEMI BONDA NOR
Akademi Bonda Nor bukan entiti yang bussines oriented. Ia hanya satu perkumpulan penulis yang saya ketuai dan saya anggap sebagai khidmat saya buat masyarakat dalam melahirkan lebih ramai penulis dengan genre dakwah santai. Juga bertujuan untuk meninggikan pandangan masyarakat terhadap elemen dakwah itu sendiri.

Sejak Akademi Bonda Nor ditubuhkan pada 2 tahun yang lalu, beratus-ratus penulis baharu telah berjaya dilahirkan.
Gambar ini merupakan hari pelancaran bagi buku siri Bercakap dengan Cermin. 

Penganjuran SEMINAR PENULISAN MEGA BONDA NOR yang telah menghimpunkan hampir 250 orang penulis dari seluruh Malaysia.

Alhamdulillah antara 250 orang tu, ada terselit seorang Akashah Kassim yang mula dilahirkan sebagai seorang penulis.

Buku Seadanya Kuterima.

Bengkel Penulisan Berterusan

Sepanjang tempoh itu juga, Bonda Nor bersama Tim ABN  terus menerus menganjurkan Bengkel Penulisan yang turut melatih para peserta daripada asas sehingga karya mereka berjaya diterbitkan.

Jika Seminar penulisan mega untuk lingkungan besar sehingga 250, ada juga peluang belajar dalam skala 30 orang dan lebih dekat.

Antara bengkel pernah dianjurkan sepanjang Kashah berada dalam lingkungan ini ialah
1. Bengkel Penulisan Bonda Nor mengikut zon.
Apabila menyertai Kelab sahabat Bonda Nor, ini merupakan aktiviti pertama mengikut negeri. Ahli kelab diberi peluang menganjurkan program penulisan dan menjemput Bonda Nor sendiri ke Pahang.

Dan inilah hasil penulisan dengan pelancaran buku Bahagia Tanpa Syarat.

2. Bengkel menyunting Karya. Bagaimana menjadi self-editor
Gambar ketika bengkel Menyunting Karya. Kursus ini khas bagi yang pernah hadir Seminar Penulisan Mega Bonda Nor. maka terhasil buku Relakslah!

3. Seni peluahan dalam Penulisan 
Ini di Shah Alam

Ini kursus di Kuantan

4. Retreat Akademi Bonda Nor
Alhamdulillah diberi peluang sebagai perantis ABN antara 50 orang barisan Penulis ABN 1 Malaysia pada 17 Januari 2020.

Banyak sebenarnya yang tak tertulis disini sebab ada yang kasha tak sertai sebab di  luar kawasan.

Alhamdulillah. Allah izin. Allah bantu.

Baik mari kita patah balik tentang GCBN tadi

Sempena PKPB ini, Akademi Bonda Nor akan menganjurkan pembelajaran berkumpulan untuk Penulisan atau yang kami panggil sebagai Golden Circle Bonda Nor.

Kini, mentor dan perantis AKADEMI BONDA NOR (50 orang semuanya termasuk Akashah) seluruh Malaysia akan bergerak mengikut zon bagu menyampaikan ilmu penulisan menggunakan modul yang sama, yang terbukti telah berjaya meraih perhatian penerbit dan mendapat tempat di hati masyarakat!

Ada 8 koloni telah ditubuhkan untuk tujuan tersebut.

1 di Zon Selatan
1 di Zon Utara 
3 di Zon Tengah
3 di Zon Timur

Dan kegigihan dan dan keterujaan Kashah edit poster bagi setiap kumpulan. 

Sesi perkongsian semasa PKP ialah secara online dan selepas PKP akan ada secara bersemuka.

Siapa yang join bawah koloni TIMUR 3, dalam poster atas ni. Ada tips istimewa sambil berfikir-fikir nak join atau tak dengan menyertai group khas selangkah ke dunia penulisan. Haa group ni percuma je. 

Info terkini tentang GCBN Koloni Timur akan diberitahu melalui group tersebut. 

hadir bengkel online lagi dapat tips tau dari barisan mentor dan perantis ni. Jom!
Klik link ini ya, jangan malu-malu
https://t.me/joinchat/AAAAAEghRmT5skyN2kWqlw


Haa ini senarai barisan mentor dan perantis dari zon yang lain. Masing-masing mempunyai latarbelakang kerjaya yang hebat. 

Pakar Motivasi, jururawat, dietition, engineer, pensyarah, cikgu, bekas wartawan, pakar dekorasi kediaman, kaunselor dan dan banyak lagi.





Tuan puan di mana? 

Ayuh sertai koloni yang berhampiran lokasi sendiri agar lebih mudah beraktiviti untuk menyemarakkan lagi industri perbukuan ini!

Apa peluang yang ada? 

1. BENGKEL ASAS PENULISAN ONLINE yang dikendalikan oleh para mentor Akademi Bonda Nor mengikut kumpulan kecil koloni masing-masing 

2. SEMINAR PENULISAN MEGA ONLINE BONDA NOR bersama-sama ratusan penulis di seluruh negara. Kali ini, peluang untuk menadah ilmu dan perkongsian pengalaman secara terus daripada Bonda Nor, di rumah anda sendiri! 

2 sesi coaching online bersama-sama penulis bestseller dan pasukannya untuk yuran RM50 sahaja! Subhanallah. 

Yang lagi membuahkan keterujaan, ini boleh menjadi tiket anda menyertai langkah seterusnya ke arah penghasilan buku sendiri dalam Golden Circle Bonda Nor. 

Tamat PKPB, tiket ini boleh digunakan untuk menyertai Bengkel Penulisan Mastery dan Personal Coaching Bonda Nor secara bersemuka, yang kemudiannya turut melayakkan anda untuk berada dalan Golden Circle Bonda Nor. 

Inilah yang kami maksudkan sebagai saluran kedua! Wow! 

Jangan terlepas lagi peluang ini ya! Jom bersama kami.

Bagaimana mahu sertai? 

Boleh hubungi kasha di alamat email akashahkassim@gmail.com atau pm facebook Akashah Kassim bagi kawasan Pahang dan Terengganu.
#takapprovefakeaccount
#silagunagambarsendiribukanpokokbatukayu


Dan boleh hubungi Tim Koloni kawasan anda. Kalau nak contact boleh pm Kasha juga.


Buzzzz! ๐Ÿ
Awak ... 
Ada photobook muka kita pun dah mendatangkan keterujaan buat diri.

Apa lagi satu hari nanti, muncul senaskah buku tertulis nama di depan muka buku.

Bukan lagi tulis nama atas batu.
Berhenti cuma bermimpi ...

Jom follow rapat tips dan perkembangan terkini untuk menyertai 

GOLDEN CIRCLE BONDA NOR
BENGKEL PENULISAN AKADEMI BONDA NOR

Hanya Klik (join channel ini secara percuma) untuk langkah seterusnya khasnya di kawasan timur (Pahang & Terengganu)

๐Ÿ’ฌAgar tak terlepas info berkaitan Bengkel Penulisan ABN akan datang jemput sertai kami di Channel di bawah;

https://t.me/joinchat/AAAAAEghRmT5skyN2kWqlw

Special kredit : srikandi Islami
Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.