October 2019 - corEtan akAsHah

Tuesday, October 22, 2019

Kursus Renang
October 22, 20190 Comments
Sebelum ni Kasha ada share pasal aktiviti renang di Kolam Akuatik MPK, Kuantan.Tak baca lagi? rujuk sini.  
Jadi, dah setahun berlalu baru nak laksana kursus renang mengikut teknik yang betul.
Kursus kompetensi renang. Belah kiri tu coach Alias, jurulatih renang. Yang belah kanan tu sebenarnya dah layak jadi jurulatih dah. tinggal takde sijil je.

Eh, bukan Kasha dah pandai berenang ke?
Dulu mula-mula kerja, ada je kursus asas renang dengan Wet Station. 4 hari siap ada test lagi. Tapi tulah lama tak buat, lupa. heheh Kemahiran macam ni, selalu cepat lupa cara. Lebih- lebih lagi bila dah lama tak praktis. Ye la rumah takde kolam renang. Setakat gaya bebas atas katil je tak ke mana. hahah \(,")/. Snorkeling kat pulau pon pakai life jacket. Diving pakai Portable Float Device, PFD. 

Belajar kat mana?
Kompleks Akuatik Majlis Perbandaran Kuantan
ada coach yang boleh ajar kita berenang. (sebenarnya boleh request coach perempuan dan sesinya adalah pada pagi isnin)
4jam = RM80
Sijil   = RM10
video kursus renang 2 hari
Hari pertama buat sesi pagi, jadi kolam renang tu kami 10 orang yang punya.
Hari kedua terpaksa buat waktu petang sebab pagi ada jaga exam. Jadi meriah lebih la kolam tu. Masa tu lebih pada menyelamat.
Video ambil atas darat je lah sebab takde kamera air. Kalau tak dalam air pon jadi under water photography. heh?bila nak ada ni.
Anyway kat sini tak boleh ambil gambar pon. tapi coach ada tanya ok x kalau rakam gambar. Semua kata ok, so dia on je.
Dapat sijil, jangan sampai lupa berenang lagi
letak susun sijil renang kat sini. 
4 jam latihan berenang - asas renang dan latihan asas menyelamat.
2 jam pada 22 Oktober, 2 jam pada 24 Oktober, sebenarnya macam lebih je duduk berendam dan 'kecebur' dalam kolam tu. Selesai kursus KUDAP untuk 10 orang. 
Ok sekian sahaja perkongsian kursus renang yang sekian lama paperwork lulus tapi kali ini baru berjaya nak laksana. itupun terpaksa menyelit dalam sibuk isi markah Penilaian berterusan.
Reading Time:

Sunday, October 20, 2019

Blogger dashboard baru
October 20, 2019 2 Comments
Bismillah ...
Lama dah tinggal blog tak berposting bila sibuk dengan kerja-kerja duniawi yang tak pernah habis. 
Tup tup
Tengok dashboard blog dah bertukar rupa.
Bagi yang tak tau, sebenarnya dashboard ialah platform pengguna blogger untuk mengurus posting dan setting blog masing-masing.
  1. Boleh tengok posting terbaru berapa view. Ni kes malas nak promote. Gitu laa ... 
  2. Status terkini viewer masuk blog kita ikut hari, minggu, bulan dan selama blog ni hidup. (hai semua jenguk je, tak komen pon. Ok bye!)
  3. Post paling popular pon boleh tengok. (nampaknya pengalaman interview jadi PPPT paling banyak viewer. Selamat datang bakal pensyarah Politeknik)

Ahaa itulah dia rupabentuk dashboard baru tu.
Dalam 1 minggu, ada 429 view. Walaupun blog bukanlah sepopular blogger ternama Malaysia, ada juga orang sesat masuk.
Cuma bezanya blog ni 429 view 7 hari, blogger hebat 429 dalam 7jam,  atau 7 minit.

Harap-harap kehadiran tersebut memberi manfaat kepada pembaca bukan sebaliknya. Sebab cara penilaian kita berbeza.

Apapun chill aje lah korang. Tak payah nak serius sangat. Penat weh!!
Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.