corEtan akAsHah

Sunday, June 16, 2019

JOM URUS ORDER GUNA GOOGLE FORM
June 16, 20190 Comments
Bila dah start guna google form untuk terima order buku. ada yang bertanya, macam mana buat tu? Kasha biasalah bila mood rajin datang, duduk diam-diam dalam bilik. buatlah tutorial kejap.
Nak tau macam mana?

Reading Time:

Sunday, June 09, 2019

Salam Lebaran Salam Kemaafan
June 09, 2019 2 Comments
Assalammualaikum
Alhamdulillah.. Taqabballahu minkum
Kita diizinkan Allah menyambut hari kemenangan setelah sebulan berpuasa. Syukur dapat diberi nikmat menjalani ibadah rukun islam ketiga dengan aman dan tanpa halangan dan kezaliman di negara kita. Doakan semoga keamanan dan kesejahteraan ini berkekalan sentiasa amin.
Tuan/puan, Cik/Encik, 
rakan-rakan blogger, semua pembaca
Samada tersesat ke blog ini 
atau sedang mencari info disini,

Sempena bulan kemuliaan ini, saya Akashah Kassim menyusun jari sepuluh memohon kemaafan andai ada
* Hati 💔 terluka kerana penulisan sepanjang membaca blog ini.
* Bersedih 😭 hanya kerana tutur bicara yang terlepas dengan sengaja atau tidak.
* Menjadi mangsa keadaan🚫 dek salah sangka yang berpanjangan.
* Merajuk hati  💜 membawa diri kerana apa sahaja alasannya.
Kerana Kasha memang banyak kelemahannya. Bila menulis, ikut hati 
Kadang terlupa ada yang terasa
Bila bersuara, asal sampai
Tanpa sedar, ada yang memendam rasa
Bila bertindak, tak fikir panjang
Tiba-tiba, ada yang tersiksa
Mohon maafkan saya
Sebagai insan biasa
Sering tersalah sangka
Terlepas kata, terlajak tingkah
Tak sedar langkah
 InsyaAllah sama-sama kita perbaiki diri dan cara penulisan yang lebih bermakna untuk bekalan di akhirat nanti. 
Semoga amalan kita semua diterima dan direzekikan bertemu Ramadan yang akan datang.
Amin..
Syawal pertama sebagai penulis
Alhamdulillah, akhir tahun 2018 menemukan green button menyambung cita-cita suatu ketika dahulu bergelar seorang penulis.
4 Mei 2019, buku seadanya kuterima telah dilancarkan di UPM Serdang oleh Pengarah Perpustakaan Negara bersama 214 penulis yang lain.
kasha menulis bab ke3 dalam siri Muhasabah diri, Seadanya Kuterima berjudul "Sabar Tahap Tinggi". Ada yang dah boleh meneka apa yang kasha tulis dalam tu apabila sampul raya diedarkan. 
Bila ujian datang.. nak menangis meratapi atau nak kuatkan hati gagahkan diri..Engkau yang boleh pilih sendiri..tanpa perlu syarat atas diri.. 
Cuma masih berdebar menanti reaksi pembaca sebab ia merupakan kisah benar yang diubah dibahagian tertentu bagi menjaga aib tapi masih dalam cerita yang sama. Entahlah..doa yang baik-baik.
Alhamdulillah. Sekurang-kurangnya ada yang mampu mengembalikan mood berada diperantauan. 
Kepada yang berminat, boleh dapatkan buku ini di cawangan Buku Popular dengan harga RM20 sebuah atau pm tepi je kasha untuk buku bersama tandatangan😂.  (walaupon sign tak cantik😅)
Reading Time:

Wednesday, April 24, 2019

Menjelang Pelancaran BDC (seadanya kuterima)
April 24, 2019 2 Comments
Biarlah video dan infografik ringkas menjalankan tugas mereka membuka tirai cerita.
Info grafik:Timeline Bercakap dengan Cermin, BDC

Macam mana kasha terjebak dalam projek penulisan BDC
Hujung tahun lepas (lebih tepat November) nekad juga pergi menuntut ilmu dengan guru penulisan, Bonda Nor dalam seminar Bonda Nor. gi sorang tapi Hanim terjebak juga meneman dari Kuantan ke Bangi. Heheh. Terima kasih Hanim.
Di penghujung seminar, semua peserta seminar diberi kejutan dengan penerimaan surat Tawaran menulis buku bersama Galeri Ilmu untuk siri Buku muhasabah diri. (Siri Antologi Bercakap Dengan Cermin)

Fakta ringkas siri Bercakap dengan Cermin
memuatkan kisah benar muhasabah diri 
💁214 orang penulis.
💁9 buah buku
💁231 bab
😊harga RM20 sebuah
Berkonsepkan dakwah sentap!
Royalti? 
100% akan di sumbangkan kepada anak-anak yatim Baitul Saadah, Kedah yang dikelolakan oleh Cikgu Abu Hassan Morad dan Prof Muhd. Kamil. 
Nantikan pelancarannya pada 4 Mei 2019
Ada terfikir tak nak jadi penulis
Dulu la bila cikgu tanya cita-cita. kasha jawab, "saya teringin sangat nak jadi penulis, cikgu."
Cikgu tanya.. "Awak nak tulis pasal apa kashah? Novel cinta ke?"
Masa tu masih terpinga-pinga lagi nak jawab apa..

Alhamdulillah tercapai selepas 22 tahun kasha tulis impian tu dalam buku bibliografi (ala buku comel2 yang kita simpan semua biodata kawan2 kita tu.jadi hari ini kasha dah boleh jawab lah bahawa tulisan ini berbentuk muhasabah diri. #dakwahsentap.
Cerita menjelang Pelancaran BDC
Hari-hari dapat perkongsian promosi sempena pelancaran buku ini pada 4 Mei 2018. Seronok tengok. masing-masing dengan kreativiti masing-masing dalam mempromosi buku sebaik menerima amanat dari cikgu

Dalam group whatsapp pon mentor ada menyampaikan pesanan dari CIKGU.

Assalamualaikum. Kita ada 2 tugasan😍

a. Wujudkan poster dan video mengikut kreativiti group kalian berkaitan BDC.

Postkan di FB dan IG.

Bermula minggu ini sehingga sebelum hari majlis BDC.

Mohon meriahkan di media tentang BDC.

b. Cadangkan satu idea untuk memeriahkan majlis pada hari kejadian.

Ini (mungkin) perlukan dana minimum daripada setiap ahli sebagai komitmen.

Contohnya beli bunga ros kepada semua tetamu.

Target anggaran tetamu 250 (Dewan auditorium 260 pax).
Keterujaan penulis
Fuhh.. Gitulah kejadiannya.. Memang keterujaan tu dah nampak bila masing2 post di FB masing-masing. Tak terkecuali dengan kashah juga.. Layan feeling dia memang menjadi-jadi.
Bila cerita kat ibu pasal keterujaan tu.. Akhirnya ada 1 ayat Ibu tanya..
"ada ke orang nak beli?"
"ibu doakanlah ramai orang beli.dapat pahala sebab royaltinya jadi sedekah pada anak yatim"
Ehek korang tolong jawabkan sikit. Nak beli tak?
Reading Time:

Sunday, April 21, 2019

Cerita Jamuan Orang Berpencen
April 21, 20190 Comments
Hujung bulan 3,
BerTemakan Gold + Black
Kena buat backdrop untuk event ni 
Layankan aje..

Bila pergi jamuan pengarah yang dah pon berpencen
Dalam kereta dok berkira dengan Hanim
Kita bila lagi? Cer kira Nim..
puluh tahun lagi wei.. Jangan nak berangan lah
Kerja pon baru 9-10 tahun..
Jauh lagi perjalanan wei.. haha
Ucapan akhir:
Untunglah dah pencen..

(ini pon kes nak clear phone storage)
Reading Time:

Friday, April 12, 2019

Cerita ke Konvo Orang
April 12, 20190 Comments
10 Mac lepas, bila dijemput ke Konvo PIS.. atas urusan rasmi mewakili Pengarah
bagai orang mengantuk disorongkan bantal. 
Ala-ala tajaan bercuti balik Kampung sendiri. Alhamdulillah mengubat hati sekejap. Selebihnya biarkan gambar berbicara. 
baju maroon sama pulak dengan langsir.. adoihai
tapi takpe kasha suka ngan baju ni.. (rekaan akak kita, kak ngah) order je kat whatsapp
kak ngah, nak gi konvo..buatkan baju boleh tak?
zup zap.. siap.. heheh tq kak ngah..
tapi sekarang akak da bz jadi tauke ikan dah kurang menjahit.
Cik Hajah Rosnah (mantan KJ) dan Encik Hatta (Mantan Pengarah) pon ada. layankan aje
Sebenarnya nak clearkan memori HP ni. Nak buang sayang. jadi simpan gambar kat sini lah ye.
Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.