corEtan akAsHah

Monday, June 07, 2021

Sejarah Live seorang Akashah
June 07, 20211 Comments

Selepas 5 kali buat perkongsian live secara public dan di group tertutup, semalam satu benda drastik telah dilakukan oleh seorang Akashah. Tapi yang pastinya bukan berseoranganlah. 2 kali live berturut-turut pada hari Ahad.

LIVE 1: 1 jam pukul 3

-kasha kongsi 5 online tools untuk memudahkan PdPr.

Okay yang satu ini, kira memang 'makanan' Kashah lah. Berkongsi tip mudah penggunaan online tools untuk pembelajaran. Yang baharunya live kali ini dapat guna OBS, jadi live kali ini lebih jelas dan dapat masukkan skrin hp dalam tu. Excited belajar pagi dalam pukul 11 macam tu, pukul 3 terus cuba. Ahh sakit pun tak fikir dah, bila buat benda ni.

Boleh tonton di sini

https://fb.watch/5YjfRAeyob/


LIVE 2:  19minit je @ Go Shop Nad


Okay yang ini bab marketing gini, kita serah pada ketua unit Jualan Dropshipper Bonda Nor yang bercakap lebih. Kasha sampuk cakap sikit-sikit dah le. Cuma Kasha suka guna setting video kat belakang studio tu. Memang lupalah sakit bila main ngan benda-benda gini.
Boleh tonton live tu di sini


SIRI LIVE AKASHAH KASSIIM

Sebenarnya satu kerisauan juga setiap kali nak buat live di facebook ni secara public, khasnya apabila terfikir apa pula orang kata nanti?

Allahu. Kadang tu malas juga nak buat. Sebab at the end secara realitinya dapat penat sahaja. Cuma ada beberapa kata-kata dari guru-guru Kasha dalam memberi kekuatan  untuk terus berkongsi. Kasha kongsikan di sini untuk renungan bersama.

'Semakin saya berusia, saya perlu bagitahu orang muda supaya kejar masa yang ada. Jangan masa berumur nanti baru nak buat. Sebab bila dah tak mampu nanti baru kita rasa nak buat semua. Tapi masa tu kita dah tak berdaya' - Prof Siti Rugayah.

'Bimbang jika diberi sekian-sekian nikmat, masih tidak bersyukur. Takut jikatelah diberi sekian-sekian bakat, tidak digunakan sebaiknya. Moga Allah bimbing hati dan tindakan kita' - Bonda Nor

Semoga dengan usaha yang sedikit ini, dapat memberi manfaat buat yang menerima. Sebenarnya satu kebahagiaan juga apabila nampak ada yang menggunakan ilmu yang Kasha kongsikan. Ya Allah rasa hilanglah penat membebel dalam live tu. 

Doakan dapat istiqamah buat sharing macam ni. Cuma sepatutnya sekarang kena siapkan dokumen. 3 minggu lagi. Alahai tak ready lagi tu oi nak upload dalam one drive. 

Sekian coretan bagi mengemaskini blog yang lama dah menyepi ni.

Okay bye. 

 

Reading Time:

Saturday, May 22, 2021

Terkini 22 Mei 2021
May 22, 20210 Comments

Ok mari kita simpan sejarah PKP 3.0 diperketatkan. Maknanya PKP 3.1 la kan?

Ura-ura yang pada mulanya lock down tidak berlaku. Jadi hari ini 2 menteri telah pun menamatkan spekulasi yang tersebar seminggu dua ini. 

Sedut poster cantik








Macam tulah lebih kurang situasi negaraku. Jangan biarkan diri menjadi panik. 

Jaga diri, jaga SOP
Semoga semua kekal sihat sejahtera.

Letaklah juga suratdari KSU



Reading Time:
Pengalaman Kursus buat e-book sendiri
May 22, 20210 Comments

Kursus bermula jam 8.30 pagi sehingga 5 petang. Katanya penceramah ini merupakan tenaga pengajar Digital Marketing yang mana telah menghasilkan berpuluh e-book.

 Ok letak sikit rupa coach yang mengajar cara buat ebook sendiri. Dengar suara Coach Zul sejenis suara komersial, jadi khusyuk nampaknya semua.

 Apabila teringat masa mengajar, selalu krik krik student tak on kamera. Jadi kita tak nak lah jadi macam tu. Nak belajar kena semangat! Kesian pula cikgu cakap sorang-sorang. Haha bukan apa dah lama teringin nak tahu cara yang betul menghasilkan ebook dengan betul. Inilah masanya.

Kenapa best sangat dapat menghabiskan kursus seharian ni?

✅penerangan dan tutorial dan perkongsian website dan software yang membantu menyediakan ebook menarik

✅Praktis terus dalam kumpulan kecil untuk penghasilan e-book

✅ Platform untuk belajar ni zoom, lebih user friendly. Kasha suka orang mengajar guna zoom. 

Apa yang menarik pada Kasha secara peribadi sebab sebelum ni cuma guna powerpoint. Antaranya ialah

✅ Macam mana nak pastikan edaran ebook kita berkesan. (Ada bukti orang yang download) haa ni best dan mudah.Senang je rupanya guna google form. Ada function kat google form yang boleh auto generate. Wah! Bahagia betul eh.

✅ Gunakan voice to text (bahasa Melayu!) Haa ini menarik. Kadang-kadang idea nak menulis datang masa kita drive. Kita sebut je kat whatsapp nanti, dia akan auto type. 

Pernah buat sebelum ni, tapi tak menjadi sangat. Ini kira 80% accurate lah. Nak senang lagi tengah mengajar on function ni. Terus boleh dapat 5000patah perkataan untuk masuk jadi buku.

✅ Interactive ebook boleh di embed ke website. Haa sebelum ni pakai flipbook tapi apabila guna website ni, apa yang kita present tu jadi sebiji dalam web, Wah! Bahagia betullah.

✅Boleh present with animation and audio. Ini menarik, kasha tak sangka boleh buat ebook se interaktif begitu.

Baiklah kasha kongsikan beberapa website yang boleh digunakan untuk hasilkan interaktif ebook;

1) canva- 

biasa dengar kan? Selalu Kashah buat poster atau video je. Rupanya boleh hasilkan Interactive ebook wei!

2) Visme

- tak try lagi sebab coach kata banyak design kena bayar. Tapi sesuai untuk info grafik mantap. 

3) google form

-untuk menghasilkan ala-ala preorder buku kat onpay. Siap isi detail, popup link buku pun keluar.

Try la tekan ni

https://forms.gle/tpTzNmD36FUbfg3g9

Ada beberapa juga website dicadangkan oleh coach tapi Kasha malas dah nak scroll. Cukuplah 3 tu,. Boleh siap lawa dah.

Seronok dan berbaloi. Layanzz. Terima kasih Coach. Belajar online macam ni pun satu terapi. Alhamdulillah.

Reading Time:

Friday, May 21, 2021

Kita belum menang, teruskan berjuang
May 21, 20210 Comments

 Kita belum menang, jadi teruslah berjuang!Jaga diri, patuhi SOP

* Jarak 1 meter, tak apa kalau orang kata sombong sebab sesiapa dikalangan kita berpotensi mendapat wabak tanpa sedar. Ini termasuk diri saya yang menulis ini.

* Pakai mask dengan betul. Tak apalah walau sampai terpasang sampai dua pun, asalkan bukan cuma tersangkut di dagu. Alamak ingatkan diri juga ni sebab selalu lemas dalam mask.

* Kerap basuh tangan. Kalau tak ada air, jadikan   amalan membawa dan menggunakan sanitizer ke mana-mana. Itulah sanitizer ada tapi susah capai dalam beg.

* Elakkan tempat sesak. Tangguhkan sesuatu pembelian sekiranya tempat tersebut penuh atau beli sahaja secara online. Ha part ni best, tiba-tiba dapat parcel, feeling dapat hadiah.

*Untuk guru, pelajar dan ibu bapa yang mula bertarung dengan PdPr, memang tak mudah kan? Tapi perjuangan perlu diteruskan. Pesanan untuk diri yang bergelar pendidik.

Semoga semuanya dipermudah urusan. 

Teruskan berjuang!

Doakan juga buat saudara kita di Pales. tin


#coretanakashah

#terusberjuang

Reading Time:

Thursday, May 20, 2021

Tekad teruskan apa yang dihadapi
May 20, 20210 Comments

Tuan puan,

Apabila berdepan dengan masalah, jangan gelabah. Pernah juga ada rasa 'Ah! Biarkan jelah' tanda sudah mengalah.

Tapi ... 

Cuba pujuk hati untuk sabar menghadapi semuanya. Minta dengan Allah supaya Dia tenangkan jiwa dan emosi kita sambil kita teruskan berikhtiar. 

Buntu ... 

Bercelaru nak pilih mana satu. Ke kiri salah, ke kanan pun salah. Namun, tiada masalah yang tanpa ubatnya cuma Allah tentukan dia cepat atau lambat sahaja datangnya.

Sekarang itulah yang berlaku ... 

Berkayak atas darat, mengembara secara virtual, mesyuarat, perbincangan, dan belajar dalam talian bukan lagi mustahil dilaksana.

Entah apa lagi norma baharu yang muncul tak lama lagi, Perkara yang tak terjangkau akal manusia suatu masa dahulu namun hakikatnya itu yang kena hadap,

Apa yang pasti,

Genggamlah tekad melepasi ujian ini. 

Untuk barisan frontliner,

Teruslah bertahan dalam kepenatan, semoga dikurniakan kekuatan yang berpanjangan dan diberi ganjaran besar dari Tuhan.


Stay safe negaraku!

Stay strong everyone,

Ingat Allah ada jaga kita


Salam Syawal. 


Dari

Akashah Kassim 


#coretanAkashah

#menggenggamtekad

Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.