corEtan akAsHah

Sunday, October 20, 2019

Blogger dashboard baru
October 20, 20190 Comments
Bismillah ...
Lama dah tinggal blog tak berposting bila sibuk dengan kerja-kerja duniawi yang tak pernah habis. 
Tup tup
Tengok dashboard blog dah bertukar rupa.
Bagi yang tak tau, sebenarnya dashboard ialah platform pengguna blogger untuk mengurus posting dan setting blog masing-masing.
  1. Boleh tengok posting terbaru berapa view. Ni kes malas nak promote. Gitu laa ... 
  2. Status terkini viewer masuk blog kita ikut hari, minggu, bulan dan selama blog ni hidup. (hai semua jenguk je, tak komen pon. Ok bye!)
  3. Post paling popular pon boleh tengok. (nampaknya pengalaman interview jadi PPPT paling banyak viewer. Selamat datang bakal pensyarah Politeknik)

Ahaa itulah dia rupabentuk dashboard baru tu.
Dalam 1 minggu, ada 429 view. Walaupun blog bukanlah sepopular blogger ternama Malaysia, ada juga orang sesat masuk.
Cuma bezanya blog ni 429 view 7 hari, blogger hebat 429 dalam 7jam,  atau 7 minit.
Reading Time:

Thursday, September 12, 2019

Tak suka? scroll down je
September 12, 2019 2 Comments
Tak semua yang kita buat orang suka
Kadang disindir-sindir, dijaja merata
Tak suka tak apa
Scroll down je 

Tak semua yang kita post kena mengena
Dengan diri kita
Ada masa suka-suka merekacipta
Berdasar apa-apa sahaja
Tak suka tak apa
Scroll down je

Tak semestinya mengayat
kena berjela-jela dan berbunga-bunga
Straight forward aje
Tak suka tak apa
Scroll down je

Tak semestinya bergelar penulis
Sentiasa bertindak sebagai penglipurlara
Asyik berbahasa melere-leret jadinya
Tak suka tak apa
Scroll down je

Tak semestinya menulis biasa-biasa
Tanpa ada mesejnya
Dikurniakan idea dari Yang Esa
InsyaAllah guna sebaiknya
Alhamdulillah semoga istiqamah

Tak suka tak apa
Kita santai-santai aje
Bahagia kita yang pilih
Nak terlalu fikir apa orang kata
Atau biar serah segalanya pada Pencipta
Allah kan ada

(akashah, 2019)
Reading Time:

Sunday, September 08, 2019

Posting pembaca Seadanya Kuterima
September 08, 20190 Comments
Bismillahirrahmanirrahim

Sekali lagi entri dibawah #kashabuku. 

Siapa yang biasa jengah blog Kasha ni boleh perasan, entri yang ada ni kasha kategorikan kepada beberapa bahagian. Jadi pergi sahaja ke tab berkaitan untuk yang berminat membaca entri mengikut kategori-kategori tertentu seperti dibawah. Jadi #kashabuku boleh klik kat tab Ulat Buku
Jadi kali ini Kasha nak kongsi beberapa gambar menarik untuk karya Kasha. Ala-ala testimoni punya gambar lah. Seronok rasanya bila ada pembaca yang post mengenai buku kita kan? Lebih-lebih lagi apabila gambar cantik dikepilkan bersama. Perasaan teruja tu akan berganda-ganda.

Sejenis yang pantang tengok gambar cantik, bila dah terjumpa tu. Sekejap-sekejap itu juga kita guna snipping tool buat modal menulis di blog yang lama menyepi ni. 

Kredit kepada Kak Norlaily Ibrahim - kenalan semasa Kashah kerja sementara di Bahagaian Pencen Putrajaya.

Alhamdulillah, ada tulisan-tulisan kita yang boleh dijadikan pegangan bila berhadapan ujian. 

Yang ini memang special delivery kat beliau. 

Kredit kepada En Shahrul Azman - satu tempat kerja. Suka tengok gambar tempat dia pose kan buku tu. hehe

Quote dari naskah 'Seadanya Kuterima' dikepil bersama Masjid Sultanah Zahirah, Kuala Terengganu

Buku 'Seadanya Kuterima' posing cantik atas basikal


Agak- agak terjumpa lagi lain kali, insyaAllah Kashah update lagi sebagai koleksi peribadi. Atau ada sesiapa yang terjumpa, boleh emailkan terus ke alamat email kashah akashahkassim@gmail.com


Reading Time:

Friday, August 09, 2019

Feeling Ahli Sains @ 10 Gram Cafe, Kuantan
August 09, 2019 2 Comments
hasil order kat kedai.


Petang semalam selespas habis kerja, hajat hati nak buat balancing tayar tapi bila hajat lidah nak rasa coffee kat cafe hipster ni ha. Jadi hakak ketepikan tujuan sebenar tadi. hahah. tiba-tiba steering kete elok je membelok ke arah Air Putih. 
Alamat dia kat bawah ni, tapi kalau da ada waze tak pandang dah alamat tu. Taip je elok-elok kat apps tu 10 Gram cafe
10 GRAM
B-2, Jalan Air Putih, Kampung Air Puteh, 25300 Kuantan, Pahang
Waktu Operasi 8.30am - 11.00pm
Kafe berkonsep semi-self service. 
BAYAR dulu baru makan. Dia bagi kita menu, bawa SENDIRI order ke kaunter dan tungu di meja untuk order yang dipesan sampai. Sambil tu tengok la dekorasi kedainya. Hipster katanya.
banyak lah hiasa dinding dia boleh buat port bergambar selain seekor rusa buatan di muka pintu
Menu kedai ni ada western dan eastern. tapi tak tahu lah signature kedai ni apa sebab kat menu dia takde thumb signature atau chef choice ke. Cuma yang menarik air ala-ala ahli saintis dalam balang-balang silinder yang biasa jumpa dalam makmal kimia.
air ala-ala makmal ni harga dia harga makan gaji RM18

hah dia susun tu.. dari kiri (eh kalau tengok video dari kanan susu, cokelat, ketulan ais coffee, soda, hazelnut, kelapa. Bagi berangan konon-konon ahli sains. masuk sana sini..sudahnya pahit. haha
ketulan ais coffe + susu = latte
ketulan ais coffee + susu + cokelat = mocha
tapi dicadangkan letak coffee + susu je la + hazelnut ala2 picagari tu nak bagi manis sikit
soda dan kelapa pada kasha rasa pelik. tapi dah terletak sikit. tunggu dia turun. minum yang atas je

Kes nampak orang post.kasha pon sibuk nak rasa gak.
bole #sayasudah.

Reading Time:

Sunday, August 04, 2019

Bukannya Kuat Sangat Kita Ni
August 04, 2019 2 Comments
Bukannya kuat sangat kita ni. Kita sedih, kita kecewa, kita marah, kita menangis. Biasa! Sebab kita manusia biasa.
.

Tapi apa yang boleh menghalang kita daripada terus bangun setiap hari, mandi, makan, solat, bekerja dan meneruskan segala rutin harian seperti biasa?
.

Tak ada pilihan! Kita akur saja menyeret luka yang masih berdarah menjejes ke tanah. Kita pura-pura tidak nampak parut semalam yang sudah kering lukanya tetapi ngilunya masih terasa.
.

Kita ketap bibir kuat-kuat sambil cuba melangkah lagi penuh semangat.
.

Bukan sebab kita hebat. Tapi sebab kita ada iman. Sebab kita penuh percaya bahawa kematian bukanlah penamat segala kedukaan. Kita tahu bahawa sebaik sahaja mati, kita bahkan mungkin berdepan dengan sesuatu yang lebih dahsyat daripada ini.
.
Dengan amalan kita, dengan dosa-dosa kita selama hidup di dunia, kita pun tahu apa yang mungkin menanti di alam sana. Ngeri!
.

Sebab tu kita terus bertahan hari ini. Bukan sebab kita kuat, bukan sebab kita tabah dan bukan sebab kita hebat. Tapi sebab iman. Sebab rasa percaya pada Tuhan. Pada pembalasan!
.
Justeru hari ini, kita bangkit dan berjuang lagi. Mencari-cari apa yang boleh kita sumbatkan ke dalam lohong dosa itu agar tidak lagi berbau. Mencari-cari bunga pahala paling harum di dunia untuk menjadi tiket masuk kita ke sana. Ke syurga. Selagi bernyawa, kita terus mahu perjuangkannya! .

#BondaNor

Copy paste dari facebook Bonda Nor
Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.