corEtan akAsHah

Sunday, October 07, 2018

Berkurung Kedah
October 07, 20180 Comments
Meh kasha bagi kredit kat effa (3 dari kiri) yang rajin survey baju kurung kedah. So we all follow aje.
Special edition punya entri.. Bila set tema event berkurung kedah berkain batik.. Pakai kain batik pon tak pandai.. Nak ke hulu hilir masa event pulak pakai kain batik. Pening fikir. Padahal banyak lagi benda lain nak fikir.hahah..
Ahaa tu dia elok bersimpuh atas pentas.
Cukup sopan bersimpuh di atas pentas panggung lama sungai lembing. Tak semua ada.mana yang sempat aje
Hakak bukanlah kategori perempuan melayu terakhir yang berkain sarung dirumah.. Apa lagi saje-saje nak menggayakan masa mana-mana majlis. Kain batik dan kurung kedah  pon takde dalam simpanan..haha..Samalah yang lain-lain tu pon. Hehe.. Jadi inisiatif tercepat yang boleh fikir masa tu. 
Ruang panggung lama sungai lembing kawasan audience
Cari baju rm10 dan kain batik rm17. nak pakai sekali je pon.. Murah2 aje. Dan pergi hantar jahit je.senangnya lahai kalau event modal murah2 gini.tapi sebenarnya selalu tak amik kisah pon pasal tema ni. Sebabkan ada yamg rajin pergi survey 
Bila ramai-ramai pakai baju ikut tema, nampak cantik.cuma sayangnya tak dapat gambar sekaligus ramai-ramai. 
Kenangan bergambar bersama pengarah tourism Malaysia wilayah timur (tengah) Dr Zaliha atau Kak Ha lepas sesi pembentangan oleh pelajar
Bermacam-macam gaya. Student lebih bergaya dari kita.last2 student present atas pentas kita duduk bawah, tengok kain die cantik ke tak.haha.tapi serius mereka lagi menang gaya.
Group Photo bersama pelajar, penghulu
Program pelancongan berasaskan komuniti (CBT)kerjasama bersama PMKu Volunteerism
Penglibatan pelajar Diploma pengurusan pelancongan semester 5
Sesi pembentangan projek CBT kepada komuniti Sungai Lembing, program kebudayaan dan perlaksanaan homestay 2hari 1 malam bersama keluarga angkat.
Taknak cerita panjang pasal program ni sebenarnya, nak share pasal baju je.haha
Yang mana baju tu entah bila nak digayakan semula. Kain batik?ada jadi kain basahan je nanti.haha.
Sedikit info berkenaan kurung kedah
Baju Kurung Kedah dipercayai berasal dari Selatan Thai, kerana baju tersebut menyerupai blaus pendek dibuat singkat sampai ke paras punggung di selatan Thai. Baju Kurung Kedah terdiri daripada baju yang longgar dan diperbuat daripada kain cita (kapas) yang berbunga kecil ataupun kain kasa tebal atau nipis yang jarang serta potongan leher bujur sireh. Baju Kurung Kedah dipakai bersama kain sarung. 
Nota kaki:
Tengah dalam bas bosan lamanya duduk dalam bas..tak tau nak buat apa. Rasanya blog ni dah berhabuk lama dah tanpa dendangan cerita kan?so melayan blog sekejap. Sementara ada waktu terluang.. 


Reading Time:

Saturday, October 06, 2018

Buku 3 serangkai
October 06, 20180 Comments
Buku 3 serangkai ni sebenarnya masa penyediaanya berbeza tapi waktu cetak lebih kurang aje. Alhamdulillah.
Yang pertama:
Ada ISSN. Kasha rasa kasha dah banyak kali tanya kat doc.. Apa beza ISSN dan ISBN. So kita share kat sini supaya semua tau juga.. ISSN buku bersiri.so tak perlu mohon setiap kali cetakan.guna je lah no yaang sama setiap kali terbitan.
Digest Politeknik Metro Kuantan edisi 2/2018
Masa tu kasha buat sebab dapat porfolio penyelidikan dan inovasi. kebetulan ada penulisan yang belum terbit , menulis bersama kak ton. Ni dah mula kumpul bahan dan editing dari bulan 3 kot. Mencabar gak kumpul bila ada bahan yang tak dapat raw file..jadi agak blur sikit disitu. Tak boleh nak buat apa. Tapi part lain ok je..dan akhirnya bulan 10 baru berjaya dicetak. 
Size setting buku ni a4 tapi masa cetak buat separuh a4 iaitu A5.. 

Yang Kedua
Buku pelan strategik PMKu. Dalam gambar belah kanan sekali.
Hmm. Buku ini namanya buku terjebak. Semuanya terjebak. 
Terjebak tulis. (satu pengalaman baru, tapi rasa macam buat studio work masa Master dulu)
Terjebak edit, terjebak design. Ok itu je nak cakap
Boleh tengok dan jenguk-jenguk buku tu kat

Yang Ketiga:
Buku pelan pembangunan homestay sungai lembing
Sebenarnya buku ni hasil tulisan pelajar,
Kita selia je. Itu pon penuh kontroversi.opps.haha.. Seal seal.. 
Dah selamat Disampaikan kepada beberpaa pihak yang berkepentingan
1. Penghulu Mukim Ulu Kuantan
2. Tourism Malaysia
3. Majlis Perbandaran Kuantan

Notakaki:
Masih dalam bas
Panjang nya perjalanan tak sampai2 destinasi


Reading Time:

Friday, October 05, 2018

Bila ada tapi..
October 05, 20180 Comments
Bila ada tapi aku tak tunjuk
Engkau tak nampak
Bukan sebab ia tak ada 
Sebab ada sesetengah perkara
Lagi elok dipendam
Lebih cantik direndam
Agar tak tertanam dendam 
Ada masa kena kemam
Kadang2 terpaksa telan
Telan jangan sampai tersedak 
Ada ketika aku betul
Ada masa aku salah
Tapi jangan bimbang
Bila tiba masa
Ia perlu lepaskan bebas
Agar aku akan rasa lebih bahagia 
(olahan akashah, 2018
ilham dr tulisan bonda nor)
Reading Time:

Sunday, September 02, 2018

Kenapa kasha balik awal?
September 02, 2018 2 Comments
Dah sebulan lebih tak balik Johor, tup tup kena panggil kursus.. Balik tetap nak balik sebab banyak benda nak tengok kat Johor sana.. Ayat mudah bila orang tanya alah nak pi round kibar Jalur gemilang kat sana.

Kursusnya start esok pagi.hari ini perjalanan lah kiranya. Tengah sibuk nak mengemas , wasap berbunyi.. Ada notification bla bla bla has added you. Apa pulak group baru ni. Hakak da start nebes.
Adeh.. Kemas beg xsiap lagi..bergerak pon belum.. Group wasap dah ada.haha effisyen sangat kursus ni. Educator 4.0 sangat. Yang ini boleh bagi #pantastuntas
Kursus educator 4.0 ini lah punca kasha balik awal sikit dari Johor. Sebelum subuh dah terconogk kat terminal Kuantan tu ha.
Tu dia dah dapat buku program. 
Anyway masa sibuk menaip ada lagi barang tak masuk beg..memang habit gitu bila packing baju, selalu x fokus..macam2 benda nak buat. 💁💁
Janji ngan diorang gerak pukul 3.. Boleh bernafas lagi ni.. Cuma takut ngantok je tadi sampai pk4.30 pagi naik bas.. Petang ni nak drive bawa 2 ibu hamil. Katanya 3 jam perjalanan dari sini ke terengganu. Harap boleh bertahan mataku. Doa2 kan lah ya.

Gi kursus ni ibarat persimpangan dilema
Suka sebab 4.0 tu
Tapi yang tinggal berejam kat kelas tu sape nak ganti?  Kesian kesian..
Harap ada yang bermanfaat 2 hari di sana..
Ok dah, nak sambung mengemas sikit lagi.


Reading Time:

Wednesday, August 15, 2018

Boleh masuk Arkib Politeknik Malaysia
August 15, 20180 Comments
Gambar ni di snap masa nak pindah dari rumah sewa ke rumah sendiri tahun lepas
Mukadimah
Kita ini sebenarnya ada satu tabiat. Tabiat susah nak buang barang-barang lama.  Lepas tu lama2 boleh buat muzium sendiri. padahal simpan dalam kotak yang mana berteman anai-anai aje. Kalau duduk rumah yang tak pindah2 memang elok je la dalam kotak tu. Kalau berpindah-randah mesti usik2 juga lah. dan satu masa bila pindah banyak kali, kita akan buat keputusan yang sangat berat untuk let it go. fuh memang berat hati kalau jadi macam tu.
Rupabentuk surat tawaran diploma 2003. 
ok jom kita ke tajuk asal entri ni. Mengimbau kenangan suatu ketika dahulu.. Kemasukan diploma politeknik.bersaiz separuh a4. warna biru. Nak buka kena koyak kiri kanan dulu. Ha ni dah boleh masuk muzium politeknik dah surta tawaran ni.. Kalau ikut kan rupabentuk surat ini, macam surat daftar KWSP dulu, daftar akaun bank dan slip gaji kilang .ha macam ni lah. sekarang semua online. hahah
meh singkap sikit cite lama kita 
Ada seorang pensyarah bertanya apa 'expectation' masa '1st day' jejak kaki ke politeknik.cuba tulis dalam sekeping kertas...
09DUP03f032 - 09 kod pjb, dup utk kod diploma pengurusan pelancongan 03 mewakili tahun kasha masuk 2003.. F sampai sekrang jadi misteri 032 tu kasha orang yg ke 32 daftar masa batch tu untuk DUP.. 
Ini kad matrik pjb yang terjumpa time nak pindah aritu.. Bayangkan lah dari lepas diploma dekat 5 kali kot pindah..tapi artifak ni tetap ada..dari kulai pergi batu pahat pastu pindah pontian, pasir gudang pindah 3kali.. Smapai sekarang kat kuantan ada lagi..tapi xbawa lah gi sini..buat harta pusaka kat rumah pasir gudang. Yang lagi 3 sem ada lagi tu tapi tak terjumpa.kalau korek memang jumpa.sebab xbuang. Muka comel zaman remaja terpaksa diblurkan ..takut korang tengok masuk mimpi ngeri.haha.
hah teka mana kasha? muka tak reti nak senyum dah amik gambo menghadap matahari.masing2 semua tak nampak mata. umur 18 tahun.hahah terasa tua sangat dah ni?

Kasha menulis sebuah karangan. Panjang dua muka surat.tapi  tak dapat penuh lah ingat apa kasha tulis sepenuhnya. Tapi antaranya adalah seperti berikut:



"Saya bayangkan semua pensyarah tua-tua haha rambut putih macam professor seperti yang dimomokkan dalam tv 11 tahun yg lalu.. tapi terkejut besar, rupanya semuanya muda2 belaka"



Tak tahu la apa reaksi pensyarah tu masa baca karangan tu eh.. dia ingat lagi tak? Haha agak2 siapa pensyarah tu eh? Tak sangka pula akhirnya menjadi rakan sekerja pulak ..(sebenarnya kasha rasa pensyarah tu pon tak ingat dia yang suruh buat benda ni. sebab masa taip benda yang lebih kurang sama posting macam ni, dia rileks je. hahah.biarlah rahsia)



Tapi sekarang pensyarah lagi muda2.. Tak dapat beza dengan student. maybe 10 tahun akan datang, ada yang bakal jadi macam ni juga.. Jumpa student sendiri pula


Sekadar menyebut nama pensyarah yang terlintas dalam kepala: 
pn dayang (PA), pn maria, pn azila, pn zaiton, pn anita, pn wan linda, pn hanirah, pn imas, pn nora, tn syed,en zul, en yusdi, en azamrul, en kamal, en ismail, ustzh rohamiah,
Barisan legend lecturer pjb yang dah jadi rakan sekerja.alamak nape kasha nampak sebaya pulak? Adeh macam mana ni?
Nota kaki
Post ni dah lama tulis tapi tak publish2. Bila cik kasha da mula stress kat sini medium penawarnya  tambah2 ayat sikit.masuk2 gambar buat hiasan.. Jadi terpublish lah entri ni..
Argh memang stress..sampai tak tau nak buat apa,..amik lah selalu entri kasha ada mukadimah je, sekarang tambah nota kaki plak..esok2 tak tahu lah..

Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.