corEtan akAsHah

Tuesday, November 12, 2019

Nak makan mana?
November 12, 2019 4 Comments
Soalan nak makan mana biasa timbul bila nak cari makan lain dari biasa.
Begitulah kita bila yang diluar sana sibuk fikir nak masak apa
kita yang bekerjaya (cewah!) sibuk fikir nak makan kat mana?
"Kashah, kenapa tak menulis review makanan?"
"Ada sebab kenapa. Risau pula yang ibu-ibu mengandung teringin jauh pula nak mencari. Itu kalau ada bajet nak cari. Yang takde bajet. Ha nak wat cane?"
So kita tak nak lah post kat facebook, post blog kurang sikit audiencenya.
ok hari ni, nak share breakfast kat kedai rnr bertentangan betul dengan Sentral Hotel Kuantan. Area jalan besar. Sederet lah dengan Kula Cakes tu.
cukup jelas dah tu gambarnya. 
Kedai owner melayu. Boleh parking depan kedai atau parking sebelah kedai Lian Lee tu, banyak parking situ. 






 Kashah nak highlight 2 menu kat sini iaitu
 roti bakar kaya dan lempeng kelapa
 Sebenarnya Kashah bukan peminat lempeng kelapa.
 Biasa makan lempeng tampal ke?
 Tapi sini takde pula. Jadi Kashah tak order yang ni.
Merasa sikit dari pinggan Kak Dayah.
 Hehe ye ke sikit :)
 Lempeng kelapa dia cicah sambal telur, sambal sardin dan kuah kari
Rasa dia?
Nak bagi 4 bintang
Garing dan tak tebal sangat. Elok je lawan dengan sambal telur tu. 
Cuma kalau kashah, nipis lagi pon sedap.
Hah. Inilah roti kaya dia,
Menu pilihan pagi ini lawan kopi O
Kalau tak makan menu lain tak cukup 1 set gini, kena lah order lagi 1.
hehe.
 Merecik tak?
Cukup garing. Katanya kaya tu owner ni buat sendiri.
Inilah menu kedua Kashah. Nasi impit, Kuah Kacang + Ayam Goreng
Boleh tahan rasa kuah kacang dia. Layanzz.
Kalau ada lontong kering ke lontong goreng lagi best.

Harga?
Alamak tak tahu harga, sebab Kak Dayah belanja. Hehe
Semoga dimurahkan rezeki.
Tapi kalau makan bertiga
Nasi Air
Nasi impit, kuah kacang, ayam goreng
Lempeng Kelapa
Roti Kaya
Air Kopi
Air milo kosong
Air Teh O
semua sekali rm19.50
Reading Time:

Monday, November 11, 2019

Kursus PPK MICE
November 11, 2019 2 Comments
Kursus Program Peningkatan Kemahiran

Meeting Incentice Convention & Exhibition (MICE) @ PSMZA

Acara wajib, bukti ya dah complete PPK. 
Penerimaan sijil PPK dari Puan Gee Hassan. 
Senyum-senyum juga, mata mana mata 

Nak 'throwback' tugasan kumpulan MICE pada hari terakhir kursus. 
Ini adalah satu perkara 'unsangkarable' yang berjaya terhasil dalam 4 hari.
Bermula dengan site visit, discussion dan jadilah mock-up event gitu.

Salah satu kriteria penilaian peserta dimana tugasannya adalah untuk melakukan 
simulasi penganjuran event dan telah memilih untuk menganjurkan 
"Majlis Pelancaran Produk Madu Kelulut - Bee 🐝 with You" - 
produk inkubator PSMZA 

Layan aje lah ... Sporting je semua melayankan event adhock.
Biasalah sinonim poli pon dengan event ad hock. hahah
apapun 
Syabas kepada semua ahli kumpulan

Setiap orang punya kelebihan masing-masing dan telah dipergunakan sepenuhnya.

Nia Ilyani, Akashah Kassim, Lynn Nadzari, Leen Hassan, Najiha Kamdi, Rina Ilyana Zainal, Amizah Bt Mohamed, Salina Sipellizan, Rahimi Shahimi, Faizul Norudin, Junainah Johari, Helen Lau, Effa Izzati, Asyraf, Kayzie Rahman, Nurul Izzah,

dan tidak lupa kepada penceramah kursus 3 hari

Gee Hassan
Reading Time:

Thursday, November 07, 2019

Aplikasi secret message
November 07, 2019 5 Comments
Nama appsnya kubool.
Fungsi dia orang bole hantar message kat kita tanpa dedahkan identiti.

Apps ni boleh install dalam hp juga dari playstore rujuk link bawah ni.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kubool.app

Tapi kasha pakai web aje. malas pula nak penuh apps banyak dalam hp.

Nak cuba bagi secret message kat Kasha?
Pergi url address dibawah. 👇
https://gdpd.xyz/akashahkassim

Seronok baca mesej dari orang yang kita tak tahu pon. (amboi kat blog jangan buat gitu ya.hehe)
Macam ala-ala terima kad raya pula.

Nanti boleh share response kat status whatsapp secara rawak dan kalau rajin boleh jawab. Nak share ke story fb pon boleh juga.

Begitulah rupa response yang diterima. Response ni kekal 3 hari je. Jadi kita screenshot simpan.
Sebenarnya kasha dah jawab setiap respons dalam status whatsapp dengan klik share respon bagi setiap mesej yg diterima. maka penuhlah status whatsapp dan story FB semalam.
Sesekali main benda ni boleh hiburkan hati.
Terima Kasih kepada Hamidah Haron sebab share benda ni.

"senyum tak sudah. Banyak pujian tinggi melangit ni. Risau pula jatuh tersembam nanti"

Apapun terima kasih atas kesudian kalian yang sporting memberi respons.

Ok jumpa lagi next entry
Reading Time:

Monday, November 04, 2019

3 PENYERI 2019
November 04, 2019 5 Comments
Alhamdulillah ...
Penutup 2019 bakal berakhir dengan kelahiran 2 lagi 'baby' melengkapkan kepada 3 hasil karya seorang akashah kassim. Ketiga-tiganya masih buku berbentuk antologi iaitu gabungan kisah-kisah penulis yang disatukan dalam 1 buku.
Asyik fikir macam mana nak susun 3 buku ni. Sebenarnya nak tukar header facebook. Akhirnya berjaya dan beginilah rupa bentuknya.
Feeling-feeling sangat kan? 
Untuk seorang Akashah, tak apalah klu tak dapat jalan jauh-jauh sebab ada 3 penyeri ni menghiburkan hati. 
Ini buku pertama
Hasil Seminar Penulisan Mega Bonda Nor 2018.
Menulis 1 bab dalam buku ini berjudul
 'Sabar Tahap Tinggi'
Alhamdulillah rezeki Allah beri
 antara MPH weekly bestsellers.
Tangga ke 10 terlaris.
Tak apalah ke 10, tapi buku ini tetap nombor 1 dalam hati
Rasa apa? 
Manis sangat. Istimewa betul.
Terima kasih atas sokongan semua pembaca dan pembeli buku ini.
Terbitan Galeri Ilmu
Buku ini merupakan 
SIRI BERCAKAP DENGAN CERMIN
jadi ada 9 beradik macam dalam gambar diatas
Buku kedua Kashah
Hasil menghadiri Bengkel Suntingan Karya Bonda Nor 31 Ogos yang lalu
Buku kali ini, semua penulis menghasilkan karya dengan memegang topi 'editor'.
 Agak tebal berbanding buku 'seadanya kuterima'.
Ada kisah dan tips dikongsi bersama. 
Menarik dan boleh jadi panduan bersama.
Ya. Memang kata-kata ini nampak seperti mudah membuai emosi kita. 
Tapi dengan kata-katalah buat penguat semangat seseorang dalam hidup.
Kali ini tajuk yang kasha tulis ialah
'Kilauan Tekad'
Relakslah!
Benda boleh setel, buat apa nak menyerah
Tunggu tau! Pelancaran akan berlangsung pada
16 NOVEMBER 2019
dalam Seminar Melentur Hati Profesional
Terbitan Galeri Ilmu
Jom tengok video promosi sikit, 11 hari je lagi tu.
dup dap dup dap.
Pelancaran bersama 3 beradik buku bertemakan
Inspirasi Dai'
Ada 3 tangan comel pada setiap cover buku bersiri ini.
RELAKSLAH : RM27
CHAIYOK : RM25
CHECK IT OUT : RM20

Ini penulisan magik nampaknya.
26 Oktober berbengkel Penulisan di Kuantan,
dalam masa 1 hari kena hantar draf idea kepada penyelaras
dan ada lagi berbaki 4 hari untuk siapkan karya.
Satu hasil karya bertemakan Bahagia Tanpa Syarat,
agaknya apalah kisah yang kasha bawa agaknya.
Memang sangat dekat dan dah sebati dalam diri.
 Masih dalam proses suntingan lagi sebenarnya
 dibawah penyelaras, encik bomba Tn Zulkifli Che Noh.
Berbeza dengan 2 buku sebelum ini,
 buku ini merupakan projek swaterbit bawah Bonda Nor Resources.
Pelancaran akan berlangsung pada
 30 November 
dalam Seminar Penulisan Mega Bonda Nor 2019 
buku ini pon ada adik beradik juga lagi 2 
cuma tak reveal lagi cover buku dia
dengar kata cover ni yang pertama siap berbanding 2 buku seterusnya

Alhamdulillah. Ada penawar dan penyeri
 tahun 2019 menutupi kisah 2018 pada setiap kesakitan yang kita tanggung.
Tapi harap penawar yang sebenar akan muncul satu hari nanti
Doakan yang baik-baik buat diri kita.
Reading Time:

Tuesday, October 22, 2019

Kursus Renang
October 22, 20190 Comments
Sebelum ni Kasha ada share pasal aktiviti renang di Kolam Akuatik MPK, Kuantan.Tak baca lagi? rujuk sini.  
Jadi, dah setahun berlalu baru nak laksana kursus renang mengikut teknik yang betul.
Kursus kompetensi renang. Belah kiri tu coach Alias, jurulatih renang. Yang belah kanan tu sebenarnya dah layak jadi jurulatih dah. tinggal takde sijil je.

Eh, bukan Kasha dah pandai berenang ke?
Dulu mula-mula kerja, ada je kursus asas renang dengan Wet Station. 4 hari siap ada test lagi. Tapi tulah lama tak buat, lupa. heheh Kemahiran macam ni, selalu cepat lupa cara. Lebih- lebih lagi bila dah lama tak praktis. Ye la rumah takde kolam renang. Setakat gaya bebas atas katil je tak ke mana. hahah \(,")/. Snorkeling kat pulau pon pakai life jacket. Diving pakai Portable Float Device, PFD. 

Belajar kat mana?
Kompleks Akuatik Majlis Perbandaran Kuantan
ada coach yang boleh ajar kita berenang. (sebenarnya boleh request coach perempuan dan sesinya adalah pada pagi isnin)
4jam = RM80
Sijil   = RM10
video kursus renang 2 hari
Hari pertama buat sesi pagi, jadi kolam renang tu kami 10 orang yang punya.
Hari kedua terpaksa buat waktu petang sebab pagi ada jaga exam. Jadi meriah lebih la kolam tu. Masa tu lebih pada menyelamat.
Video ambil atas darat je lah sebab takde kamera air. Kalau tak dalam air pon jadi under water photography. heh?bila nak ada ni.
Anyway kat sini tak boleh ambil gambar pon. tapi coach ada tanya ok x kalau rakam gambar. Semua kata ok, so dia on je.
Dapat sijil, jangan sampai lupa berenang lagi
letak susun sijil renang kat sini. 
4 jam latihan berenang - asas renang dan latihan asas menyelamat.
2 jam pada 22 Oktober, 2 jam pada 24 Oktober, sebenarnya macam lebih je duduk berendam dan 'kecebur' dalam kolam tu. Selesai kursus KUDAP untuk 10 orang. 
Ok sekian sahaja perkongsian kursus renang yang sekian lama paperwork lulus tapi kali ini baru berjaya nak laksana. itupun terpaksa menyelit dalam sibuk isi markah Penilaian berterusan.
Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.