September 2018 - corEtan akAsHah

Sunday, September 30, 2018

Riadah @ Air Terjun Pelangi
September 30, 20180 Comments
Trip ke Air Terjun Pelangi, Sg. Lembing seawal jam 6 pagi meredah hutan.
.Akhirnya smpai jugak ke sini setelah 18km perjalanan menaiki 4x4 dan meredah 1.2km trekking dan hiking..hah mencabar, indah, penat, semua ada.fuhh lap peluh sikit. 
Stop over menikmati matahari terbit
tak sangka selama ini, dapat tengok matahari terbenam je.. akhirnya dapat lah menikmati keindahan matahari terbit. subhanallah.. setiap ciptaan Allah tu memang indah. Sebab tulah, jadi hobi kita merakam setiap sesuatu sebagai kenangan. banyak-banyak bahagia. lain macam bahagia bila dapat snap yang indah-indah ciptaan Allah. Cantik sangat kan? 

laluan ke air terjun Pelangi
Bunyi air terjun pelangi tu memang best. Katanya laluan trekking je.. rupanya ada juga hiking.. part trekking ok lagi landai.. part hiking semput juga hakak. cuma nak dibandingkan dengan bukit panorama, ni ok sikit lah. takde la berhenti banyak kali macam bukit panorama. Trekking mencabar sebab trekking berbatu.
hakak dapat tongkat sakti untuk cover asik jatuh.(sila rujuk gambar untuk tongkat tersebut) Memang boleh dapat crown la hakak ni. "Ratu Jatuh" selamat datang boleh tahan lagi jatuh masa trekking berbatu.. yang tak boleh blah jatuh masa balik trekking jalan rata, takde batu langsung. haha layanzz.
Maggie Air Terjun Pelangi
Makan maggie je ke?
Makan selepas 1 jam hiking naik air terjun pelangi. Bagilah bekas maggie posing kat sini. gambar tengah tu pulak udang yang berjaya dicapai oleh budak2 tepi tu. kita kacau je dok snap sana-sini . pastu feeling2 macam kita yang tangkap. sudahnya melompat udang tu kat tanah. haha menjerit sekejap. nasib dapat balik masuk bekas. kalau tak mau kena kecam.haha
bergambar pegang tongkat. dah macam nenek kebayan
info: 
  • masuk kawasan ke air terjun pelangi memang kena awal pagi, kelebihan dia dapat tengok matahari terbit. 
  • lepas pukul 11 memang takde dah trip masuk sebab laluan dia sehala aje. 
  • kena dapatkan permit nak masuk air terjun ni kalau tak kena patah balik je, sia-sia. haha harga permit . rujuk sini
  • tapi sebenarnya kalau naik 4 x 4, semua tu rm60/pax dah include sekali harga permit dan makan maggie + air milo. nak melantak banyak2 lepas turun hiking lah. (limit sekurang2nya 4 orang) atau rm250 untuk sebuah 4x4. (kalau lbh 4 org untung lah kan.
  • boleh je pergi naik kereta sendiri kalau tak sayang absober semua.. atau kereta ko memang kategori tahan lasak. 
Jumpa benda ni wei kat timeline..  Terasa kerdil lah nak jalan ngan orang2 fit..  Sentap tu boleh tahan lagi.part jalan sikit dah semput tu pulak dah improve sikit. Haha
Yang penting nasiblah jalan asik jatuh die tak sebut dalam tu. Kalau sebut mereput lah..  Eleh sape yang tulis ni,  kurang sangat ke songeh die. Nak berkenalan jugak.. 😝😝😝
Reading Time:

Sunday, September 02, 2018

Kenapa kasha balik awal?
September 02, 2018 2 Comments
Dah sebulan lebih tak balik Johor, tup tup kena panggil kursus.. Balik tetap nak balik sebab banyak benda nak tengok kat Johor sana.. Ayat mudah bila orang tanya alah nak pi round kibar Jalur gemilang kat sana.

Kursusnya start esok pagi.hari ini perjalanan lah kiranya. Tengah sibuk nak mengemas , wasap berbunyi.. Ada notification bla bla bla has added you. Apa pulak group baru ni. Hakak da start nebes.
Adeh.. Kemas beg xsiap lagi..bergerak pon belum.. Group wasap dah ada.haha effisyen sangat kursus ni. Educator 4.0 sangat. Yang ini boleh bagi #pantastuntas
Kursus educator 4.0 ini lah punca kasha balik awal sikit dari Johor. Sebelum subuh dah terconogk kat terminal Kuantan tu ha.
Tu dia dah dapat buku program. 
Anyway masa sibuk menaip ada lagi barang tak masuk beg..memang habit gitu bila packing baju, selalu x fokus..macam2 benda nak buat. πŸ’πŸ’
Janji ngan diorang gerak pukul 3.. Boleh bernafas lagi ni.. Cuma takut ngantok je tadi sampai pk4.30 pagi naik bas.. Petang ni nak drive bawa 2 ibu hamil. Katanya 3 jam perjalanan dari sini ke terengganu. Harap boleh bertahan mataku. Doa2 kan lah ya.

Gi kursus ni ibarat persimpangan dilema
Suka sebab 4.0 tu
Tapi yang tinggal berejam kat kelas tu sape nak ganti?  Kesian kesian..
Harap ada yang bermanfaat 2 hari di sana..
Ok dah, nak sambung mengemas sikit lagi.


Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.