2017 - corEtan akAsHah

Wednesday, December 27, 2017

Bangkit
December 27, 20170 Comments
#EzRepost @bonda_nor with @repostigapp

Memberontak, membentak, berpencak tanpa otak, itu bukan lagi aku.
Berjuang dengan cara perang, hingga mampu menawan menang, itu juga bukan lagi aku.

Angkuh sudah lama terhakis.
Ego juga sudah lama kukikis hingga segunung yang pernah ada barangkali tidak lagi berbaki walau pun secebis.

Maka tak perlu kau hairan mengapa semudah ini aku tunduk dan enggan melawan.

Tak perlu kau tanya mengapa aku sudi untuk diam-diam melangkah pergi meninggalkan apa yang aku kasihi sepenuh hati. .

Sungguh aku telah lama mendefinisikan kehilangan sebagai satu pengorbanan.
Aku sudah belajar melepaskan apa yang aku sayang di bawah nama pengertian. .

Dan kerana takrif itu kini berbeza,
Maka jangan kau hairan andai aku masih mampu tersenyum bahagia.

Kerana bagiku kini bahagia itu bukan cuma ada pada memiliki,
Tapi lebih penting lagi ada pada melindungi apa-apa yang aku kasihi. .

Bahagia itu bukan cuma ada pada kebersamaan,
Bahkan juga ada pada perpisahan yang berintikan penghormatan pada pilihan takdir Tuhan!

----_---------------_---------------------------------------------
Td beli buku throwback siri pujuklah hati tak perasan plak buku bangkit ni.huhai.. Takpe satu2..
Kian lama menanti..akhirnya tercapai idaman hati..siri pujuklah hati... Baru selak2 pon dah ada kata terasa di hati.. Cuba memujuk diri.. Harap terhapus segala benci atau tersemat iri.. Biar suci dari penyakit direka sendiri.. #pujuklahhati5  #bondanor #krisisseorangaku

Bila penulis reply kat post kita..
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Review buku bangkit
Buku ni muncul pada masa yang tepat. Dikala hati seorang bernama Akashah sarat berkalang benci, sakit hati, dan macam-macam rasa lagi. Terlalu berat rasanya hukuman demi hukuman yang diri sendiri jatuhkan dalam menghadapi situasi. Kesian kan kat diri sendiri.
Sesuai dengan siri pujuklah hati, memang kenalah pada gayanya. Memujuk hati pada penyakit hati yang aku sendiri yang reka. 

Tak ada 1 pon helai yang tertinggal, 
tak ada 1 helai pon yang tak menyentuh hati,
Macam-macam rasa ada
Kadang rasa ditampar, tersindir, lebih-lebih pada kata-kata yang terkena batang hidung sendiri.
Bila lagi nak bangkit dari semua yang sebenarnya buat merana sendiri?

Bab 1 yang menampar diri: 
belajar bangkit

Nak memperjuangkan ketenangan hati? 
Asyik menyalahkan orang lain atas sesuatu musibah. Ini memang selalu jadi kat kasha. Entahlah hati ni selalu berbolak balik.. Nak berjuang, perlu kembali kepada pencipta hati macam yang disebut dalam bab ini.

Ayat-ayat yang menyentap hati

Kadang kita stress bukan sebab tak percaya Allah akan beri rezeki yang lain, tapi sebab kita ego. 
Kita marah bukan sebab kita tak redha dengan ujian Allah. tapi kita tak nak mengalah.
Ego membelit hingga nafas ketenangan kita menjadi begitu sempit.

Yup, perasaan nak menang yang sibuk rasa tak nak kalah buat kasha jadi ego tinggi melangit. Rasa nak meraih simpati manusia sedang pencipta sedang menanti kita meraih simpati dariNya. 
Semua benda nak stress. Tapi bab "bukan hak kita" sangat-sangat memujuk hati ini untuk mengawal ego seorang akashah. Dah bertambah umur, takkan nak sama naik tambah ego?

Puisi akhir

Duhai diri
Kau tak perky ada semua untuk bahagia. 
Kau cuma perlu ada jiwa: yang memandang sekecil-kecil nikmat sebagai rahmat
Dan segala musibah sebagai kafarah

Petikan puisi akhir dalam buku Bangkit dah jadi penguat semangat dalam menghadapi ujian hidup. 

Kan?kasha dah cakap dari cover page (hadapan) bawa ke cover page (belakang), tak gagal untuk memujuk hati..
Apa lagi isi dari tak ada page number, bawa kepada grafiknya.. Apalagi isinya yang tak sanggup lepas 1 pon ayat-ayat pujuk hati.

Kalau pickup line boleh chia chia chia untuk mencuri hati
Bangkit kasha bagi berjuta chia chia chia untuk pujuk hati ini

#memangkenapujukhatisendiri
Reading Time:

Monday, November 13, 2017

Be strong Comic

Thursday, November 02, 2017

Throwback 2 : cari nasi briyani
November 02, 20170 Comments
Breakfast @nasi briyani yong peng..
Bersama host tetap bila cerita bab makan, dayah! Layan aje dia.. Spontan aje ayat dia..
Ini lah sesi hiburan hati bila berjalan.. Sebab tu lah, power bank wajib ada untuk bekalan nak buat benda2 gini banyak makan bateri... 
masa ni, ada trip ke KL..
kali ni betul2 ikut trip aje.. sebab ini trip hujung bulan.. sabo aje lah..
ini lah barisan pesertanya.. bersama tour guide, En Firdaus (dua dari sebelah belah kanan) 
Reading Time:

Wednesday, November 01, 2017

Throwback jalan2 Tg Piai
November 01, 20170 Comments
Waktu ini family masih duduk kat pontian..
Jadi iza kuasa dua hujung minggu dah diajak tidur sana dan jalan2 kat tempat research kasha masa master.huhu yg itu tak boleh nak ingat balik.. Seram..
Video ini dihasilkan oleh iza ahmad..gigih dia edit kat viva video apps tu sampai tengah malam.. Ingat lagi.. Kalau tak silap time tu dia kena saman sebab no plate tak lepas jpj..yang itu kesian.tak pasal2..
Kasha jadi tour guide aje.. And sumbangan suara part akhir.haha kenal?😝😝

Lepas tu minggu yg lain, tambah aktiviti berbasikal area tambak , pontian.. Layankan aje.. 
berpeluh gak lah main basikal kat situ.. walaupon malam patutnya sejuk nak lak tepi laut
yg tak boleh blah bila pulang basikla, sebela kedai coffee haha.ice latte satu!!




Reading Time:

Monday, October 30, 2017

AMADEUS COURSE
October 30, 2017 2 Comments
Ha duduk depan Cikgu,  kalau tak paham jugak tak tahu le.. . 
Hai cikgu..  Nama cikgu Lee Soo li.. (eh betul ke ni eja?) 
Dah lama rasanya amik lesen gds amadeus ni.. Tahun 2013.. Tetiba nak kena mengajar pulak.. Sebenarnya sebelum ni,  mengajar sistem sabre@ dulunya dipanggil abacus.   Hampir 4 tahun dah tinggalkan sistem penempahan tiket  AMADEUS ni..  
Mari lah kita mengulangkaji dan recall balik mana2 step yang penting.. Dengan harapan mudah ajar student nanti.. 
Eleh berkerut2 kak wan nani dok depan pc.  Ramai cikgu nak mengajar dia. 
Ni paparan skrin 5 entri wajib untuk sebuah reservation.  Ok dah tu..  Sebenarnya berbeza sikit dengan masa ambil lesen dulu sebab sistem ni hanya untuk training aje.. Dia guna web based berbanding dulu install software dalam pc..  Live tapi tak direct ke IATA sana..  So kalau booking tak cancel,  tak menjadi masalah.

Updated hari kedua
alhamdulillah..Nampaknya dah boleh jalan smooth 5 mandatory item dalam reservation. Dan juga tambahan special request,  remark,  osi dan lain2..  Muka2 bersedia nak masuk kelas fare and ticketing pulak lepas ni.. kita dilepaskan awal jam 12.30 sebab semua da siap exercise cepat..huhu
Updated hari keempat
Ha dah kenapa hari keempat?  Mana hari ketiga?  Wei stress buat pricing sampai tak terkata.. Balik terus collapse  padahal esoknya kena exam. Haha
Ok muka nervous naik crs dulu..  
Part pnr ok.. Part reissue dan validate masih terkial2.. Fuhh

Semua tengah sibuk menelaah buat kali terakhir..  All the best guys..
Jadinya dengan penuh tekad,  masing2 masuk awal sempena exam.  Huhu kasha confident je wat siap awal.  πŸ˜‚..  Tapi siap awal yg penuh cerita..  Last2 kena tambah baik. Haha
Macam biasa buat kenangan ambil group photo. Ha kak rut dah gerak awal sebab ada hal.  Jd xdpt bergambo..
Dan tak lupa sesi selfie wefie..  Haha..  Baru lah lengkap.. Lulus ke tak belakang kira.. Sbb kasha da ada sijil lulus amadeus. Haha
Sijil tahun 2012 ada markah dan lebih trendy sikit😊

Reading Time:

Sunday, October 29, 2017

Topeng duniawi
October 29, 20170 Comments
Gambar sendiri edit kat insta story. Jgn termimpi

kehidupan didunia ni
Kita memegang pelbagai watak
Menutup satu wajah dengan topeng tersendiri
Tanpa kita sedar sendiri
Membawa peranan berbeza
Walaupon jasad dan roh kita  satu

Topeng anak/ibu/bapa
Apabila berada bersama keluarga
Ada kasih yang perlu diberi
Kadang terleka terlepas sendiri

Topeng seorang hamba
Lantikan khalifah dimuka bumi
Yang pastinya sejak roh ditiup lagi
Besetuju Mematuhi perintah Ilahi

Topeng pekerja/pemimpin
Lantikan duniawi
Kadang melebihi apa yang sepatutnya ukhrawi.. 
Kuasa dan pangkat kadang dikaburi

Topeng seorang sahabat/saudara
Memang tak boleh dinafi
Sentiasa perlu disisi
Menyokong dan memberi motivasi

Yang mana topeng pilihan hati
Biar apa pon 
Yang pasti
Suatu ketika nanti
Topeng jenazah akan dikuburi
Bakal menghadap azab atau nikmat dialam kubur
Meniti satu titian siratul mustakim
Ke syurgawi
Atau
Sebaliknya? 

(akashah,  2017, 11.27 malam) 



Reading Time:

Monday, October 23, 2017

Yasin @pondokbatu with DUP5A & DUP4
October 23, 20170 Comments
Setelah sekian lama berniat nak adakan Majlis bacaan yasin akhirnya terlaksana jugak.  Kita jadikan niat yang dihajat itu bagi beberapa tujuan dengan menjemput kelas Penasihat akademik,  DUP5A dan DUP4A seperti berikut:
1)bermulanya final exam jun 2017
2)masuk rumah baru. (dah 5bulan pindah, tak buat2 yasin oi)
3)sampaikan sedekah kepada arwah ayah,  kakak, dan atuk. (yg ini wajib sebab kenduri arwah ayah belum pernah buat kat pasir gudang ni)
Bacaan diketuai oleh ustaz hamdan, pensyarah JPA..  Alhamdulillah. Ada ustaz nak datang dihari cuti. Kalau tak nanti kasha yang lead student lelaki,  nampak macam ajaran pelik plak kan.

Antara gambar memeriahkan suasana majlis bacaan yasin di pondok batu kita..

Lagi satu cerita,  Tahun ni tak ada Majlis pra graduan ngan PA macam tahun sebelum ini.  Jadi amik la inisiatif sendiri,  kita wat majlis makan kecik2 aje untuk diorang..  DUP5A sebab diorang dah Last semester di PIS..  Sem depan dah latihan industri,  insyaAllah.lagipon tak kpernah pon keluar makan ngan budak2 ni dari sem 1.. Sebab cikgu dia ada huruf M yg besar..  MALAS. hahah. Ini kira jamakkan lah.
Sambil itu,  Salina Sipellizan dan Nur Hidayah Zulkifli turut mengambil kesempatan menjamu student ekspedisi dia,  dup4 merangkap student VIS Kasha , k. Lynn Nadzari dan kak Mek WanRosnani jugak..

diorang nilah penat mengurus ekspedisi langkawi dan bertanggungjawab terhadap kemunculan laman jauhar.. Kalau tak tak merasa lah jejak pulau lagenda tu
Selain pelajar,  ajak la sekali kawan2 yang berkelapangan pernah mengajar budak2 ni..  Kita segan nak ajak ramai sebab jamuan biasa2 je panggil budak2..

Alhamdulillah,  tercapai semua hajat yang diniatkan.. Terima kasih kepada semua yang sudi bertandang.  Doakan dimurahkan rezeki boleh la jemput yang tertinggal..
Reading Time:

Tuesday, October 17, 2017

Comic Cat 2017
October 17, 20170 Comments

 memperkenalkan watak baru dalam comic cat iaitu kucing baru sally namanya GARA..


Reading Time:

Saturday, October 14, 2017

We @langkawi sky cab
October 14, 20170 Comments

Sky Cab ini sinonim dengan lagenda Gunung Mat cincang. Bukan setakat naik sky cab tapi bila dah turun dapatlah masuk beberapa permainan dengan tiket yang dibeli..  Eh nak tau lebih tonton video amatur ni ha..  Cuma agak menceceh dalam skycab tu..  Haha apa entah di cecehkan.. Macam mak nenek.. Apapon Enjoy!!!
SebenaRnya video ni kena bagi kredit pada fb dayah dan sally jugak.. Kita main download aje.. Dan tak lupa pada kak lin jugak.. 😊
Reading Time:

Friday, October 13, 2017

Kasha dan 3M
October 13, 20170 Comments
3M BUKAN MENULIS MEMBACA MENGIRA TAPI
3M YANG INI IALAH
MISI MENCARI MAHSURI
menyusuri lagenda mahsuri di Langkawi
1. Makam Mahsuri
Menurut tour guide trip ini,  jasad mahsuri tidak ditanam dibawah batu tanda kuburnya tetapi di.... (masih area perkuburannya.. 
Ha kenapa ye jadi gitu?  Diceritakan banyak aktiviti penyembahan atas tujuan memohon hajat dikawasan dianggap keramat.. Jadinya untuk mengelak perkara ni lah dia buat lagu tu..  Jadi siapa yang buat penyembahan dia sembah batu la katanya.. Wallahualam..

2. Telaga Mahsuri
Telaga mahsuri ni samalah macam telaga biasa.. Cuma kat rumah taman jangan kan kata telaga kolah pon tak menemu.. Pakai shower aje kita.. 
Disebabkan seharian perjalanan agak kepanasan la masing2.. Kena lah merasa kesejukan dari sumber semulajadi air telaga..
Kasha try menimba.. Haha lepas lah gaya orang kampung..  Basuh muka sikit kasi aura mahsuri ke muka.. Tu yang basah baju tu..  Minum direct aje dari timba telaga..  Kalau nak beli sebotol rm7.. Kat sini takde amik gambar sebab khusyuk sangat main air. 
 Ha ni bukti baju tu basah main air telaga tu

3. Tapak rumah mahsuri

Feeling2 je dok bawah rumah tu .. Ada beberapa cerita dirungkai
-kesah di tiang seri, (wei tengok gambar atas tu,  bukan main erat kasha peluk tiang tu ta.. Tetiba dia bole cite...  Hampeh)
-kenapa ada kawasan lantai yang jarang kayunya
- kisah menumbuk padi.  (heh tumbuk ke)


4. Dewan tempat acara berendoi yang dilangsungkan oleh keturunan ke 7 mahsuri,  Aisyah utk anak sulungnya (bulan 8).maknanya anak aisyah tu adalah keturunan yang ke8
- macam tu lagu dia.. Dengan yang datang pon nak tidur sekali ni.. Apa cite? 



5. Muzium
Tak dapat snap.  No camera katanya.. Dia tunjuk barang2 tinggalan mahsuri.. Macam gelang kaki,  keris yang digunakan untuk menusuk mahsuri..  Hmm dan ada la beberapa gambar dan tinggalan kat situ.. 
Hilangkan penat sekejap menonton video pengenalan lagenda mahsuri
Haa tak lupa juga masa permulaan masuk tu ada persembahan kebudayaan iaitu chak lempong dan gamelan.. 

Cuma yang jadi persoalan kenapa ada interpretasi pasal matahari?  Hehe.. Menjadi tanda tanya hingga sekarang.. Haha
Reading Time:

Monday, October 09, 2017

Me with serindit @wildlife park Langkawi
October 09, 20170 Comments
Saje share video pasal burung serindit yang super duper cute ni ha.tak tau nape kualiti  video jadi teruk bila upload dalam youtube.. Layanzzz aje ok.. Orang terlebih excited bila burung datang kat tangan..

Nak masuk tempat ni hari tu dapat harga Promosi hari rabu..  Rm24..
Reading Time:

Thursday, September 21, 2017

Makan di Johor  @ Dreamliner Airways Cafe
September 21, 20170 Comments
The Dreamliner Airways Cafe- The first aviation theme cafe in Malaysia
Dreamliner Airways Cafe adalah kafe tema penerbangan pertama di malaysia yang terletak di desa tebrau, johor bahru. dibuka sejak 2016, menghidangkan makanan barat, asian, japanense, korea, Malaysia dan banyak lagi. Rekabentuk ruang makan seperti di dalam kapal terbang, termasuk tingkap, ruang pejabat, tali pinggang keledar, kerusi kelas perniagaan, bahagian ekonomi dan banyak lagi.
 (ayat copy paste ye atas ni dari page fb cafe ni)
Lokasi
Lokasi boleh mintak en. waze tunjukkan.. Apps yang boleh dimuat turun kat playstore. Boleh caya jugak apps tu untuk ke sini. Kadang2 je dia tempat lain die bawa lokasi yang menyeramkan. jalan kecik, takde lampu. sunyi dan mula membayangkan yang pelik-pelik. haha
Tapi nak lebih mudah kita kena ada pilihan. Pilihannya ialah, bila beruntungnya ada kawan yang pakar jalan (as known as ) a.k.a waze interaktif. waze interaktif yang pergi sekali pon dia boleh hafal macam dah lama duduk situ. dapat kat kasha 10 kali lalu kot baru hafal (tu pon nasib baik je)
Ok jom tengok design kafe yang diviralkan ni
Feeling aircraft seating
Adalah suasana macam dalam flight tu. kalau nak memenuhi situasi pelancongan sekarang. Melalui experience tu adalah. bukan nak merasa makanan sangat tapi just to experience .memang sesuai lah. Suasana bertambah dengan ada layanan ala-ala dalam flight. stewardess pon ada dengan pakaian dreamliner aiways dianampak macam duduk lain-lain tempat kan? yang duduk tepi tingkap seat biasa katanya. yang duduk tengah tu seat VIP. layanzz.
 
layan seat VIP
first visit kat kafe ni.. excited la duduk kat seat VIP. siap ada skrin tv bukan main besar atas kepala. ada lah kerusi exclusive sikit dari yang bahagian tepi. yang lain biar gambar berbicara.

Decoration semua ada lah rupa macam dalam flight. Dan minta sally check toilet die theme kan jugak x? Rupanya tidak. Haha ok tak nak komen panjang.. Anyway kita tak jumpa kapten Aidan atau mana2 waiter yang berupa seorang kapten. Yang ada waiter lah yang berpakaian pramugari.ye la dlm flight pon yg serve pramugari kan.. Service boleh tahan laju.. Sebab tak ramai orang masa tu.
Menu
Kalau ikutkan dalam menu kad dia tu memang serve macam-macam jenis makanan barat, asian, japanense, korea, Malaysia dan banyak lagi. Masa first visit punya experience Diorang punya makanan sedap-sedap semua.. Kasha salah order pergi pesan nasi ayam tomyam sape suruh.πŸ˜… so tips die tempat2 cenggini jangan sibuk nak order menu ala thai.. Dah tekak kita , tekak orang kampung, lapo nasi, acane tu? bila dah second visit, belajar dari kesilapan. so order yang betul-betul western haha. baru lah feel. walaupon balik lepas tu 2,3 jam nak cari nasi balik.haha
Orang katalah, pergi tempat hipster gini cuma nak ambil gambar je.. Tapi kitorang pergi memang time lapar.. Amik gambar tu mesti, tapi makan licin jugak.πŸ˜„πŸ˜„ sebab apa? harga dia harga makan gaji jugak(maksudnya harga baru dapat gaji, boleh la pergi). haha. paling penting makanan tu berasa. kalau setakat deco je cantik tapi makan tak berasa tak guna kan?
Rasanya sesuai jugak tempat ni nak sambut birthday ke..makan2 ke? Masa kitorang tu ada birthday party.. Elok je dia siap nyanyi lagu birthday, kitorang ikut je slow2 nyanyi sekali.. Memang gitu kan.. Kalau boleh nak tolong makan kek dia sekali.
Saya bagi 4 ha. Salah 4 ✈✈✈✈
Reading Time:

Saturday, August 26, 2017

Kipas kete wat hal lagi
August 26, 20170 Comments
Pernah dengar tak ayat ni

kipas susah mati

Tapi kete kita bukan masalah tu
Masalah kipas tak nak hidup
Temperature naik

Dah kali kedua tau jadi
Sebelum ni hantar proton siap tow lagi sebab temperature dah naik
tak berani dah nak bawa dengan berasap2 tu

Kali ni pulak
Bila aircond hidup kipas jalan
Bila matikan aircond kipas mati
Temperature naik
Jadi kita bawa je la kete dengan aircond
Die stabil sikit tp xlama
Sambil tu balik rumah dulu
fikir2 nak rujuk masalah ni kat proton ke bengkel biasa

Ikut pengalaman pertama aritu,  da takde waranty.. So kita try bengkel biasa aje lah
bawa bengkel lagi manja dia.. tak nak bergerak langsung kipasnya
nak kena ketuk2 sikit baru bergerak

Kedai deret kolej komuniti

Bersedialah kasha
Ada yang bakal dikorbankan untuk kete
Cuma jumlahnya tak tau berapa
Dalam nangis ke ketawa
Kerana terpaksa aku relakan jua
Haha sabar je lah

Katanya, kena tukar motor fans
esoknya kata dia tukar suis fans skali
300+ 180 =480
babai
Datang balik pk6.45 rupanya tak dapat bawa balik..  Die nak check in sana semalam.. 😝
Kete pertama ni lain macam
Asal tinggal jr macam-macam sakitnya.. 
Ni tinggal 4hari je kot gi Melaka
Haish manja betul
Reading Time:

Friday, June 02, 2017

CV grafik versi Kasha plak
June 02, 2017 2 Comments
Baru-baru ni viral kat facebook tunjuk CV grafik..siap buat bisness lagi.. dengan bayaran sekian..sekian, anda boleh dapatkan grafik CV yang menarik..haa cenggitu iklan dia.. tercetus dari situ lah,kasha terpanggil untuk buat CV grafik cenggini..boleh ke tak buat? nak ke tak nak je sebenarnya. Ceritanya dekat separuh hari jugak lah kasha mengerjakan dia.. baru dapat siap macam hasil dibawah. (kasha saje letak kualiti rendah, takut plak ada syarikat jauh2 nak appoint jadi pekerja..merantau lagi jauh plak kang) tapi kalau sekarang ada yang berminat, boleh pm tepi. lagi2 kalau keje kat area JB. hahah(ayat ni baru update 27/8/18)

hello adik2.. keje belum dapat.. buat CV dah nak keluar modal ke upah orang.. pergi buka komputer/laptop .. buka power point dan cuba edit guna software yang tak payah berbayar pon.. tak payah nak anta upah sana-sini.. membazir..
 "sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada TuhanNya"
itu belum cerita nak print, tambang interview ke? so pernah dengar DIY? Do it yourself ..meh hakak nak ajar sikit. ayat orang sekarang tutorial.

step 1: setting kan page power point kepada A4
Resume kan selalu buat dalam saiz a4..
bila dah create new blank presentation, 
pilih tab DESIGN (kat belah kiri dalam gambar) ..lepastu cari SLIDE SIZE.. kemudian pilih yang bawah sekali CUSTOM SLIDE SIZE

bila dah klik custom slide size tu, akan keluar paparan seperti dibawah ni.. comel je dalam kotak tu.
klik anak panah kat slide size for tu dari WINDSCREEN kepada A4.. pastu belah kanan tu pastikan POTRAIT.. sebab kita nak A4 tu menegak.. dah kalau melintang pelik plak CV tu.. kot ye pon nak rare.. hahah
ok lepas tu dia akan keluar 2 pilihan ni, pilih maximize, yang pertama tu.. next gambar tu, dah berjaya jadi kan slide tu A4 menegak.. ok senyum sikit sebab step nak jadikan saiz a4 dah berjaya..



step 2: ha bila masuk step dua ni memerlukan daya creativiti..
kalau rasa tak creative sangat. senang je.. pergi cari google..
taip creative CV template.. kalau nak download kat situ lagi senang.. edit je.. klu nak design sendiri jadikan template tu sebagai rujukan... jom jenguk google jap..
lepas google tetibe terberkenan dengan template ni..
ha kan cantik kan kalau dapat cenggini kan?
ok jadikan layout tu blank dulu.
lepastu insert shape yang petak tu.. ha susun tempat lebih kurang sama macam contoh kat atas..
tukar shape fill ikut warna kesukaan kita.
Untuk CV ni guna shape pink ni petak dan bulat aje.. susun exactly ikut dalam contoh kat atas..
perasan tak bentuk bulat tu kita susun je kat hujung petak.. ha..kan dia dah nampak kan? ok sekarang kita cari shape yang untuk letak separa bulat panjang di bawah bulatan tu  pulak

amik shape yang ditunjukkan kat atas ..rotate 90 darjah..lepas tu tarik jadi panjang...
dan kemudian tukar colour jadi kelabu

maka, hasilnya jadi lah seperti ini...
ha banyak kan dah jadi tu... sekarang kita pilih background jadi hitam plak
Step3 isi kandungan
 Bila background da siap..  Insert text box
Dan tulis detail yang sesuai utk letak dlm CV

Step 4
Save as PDF
And tara..  Jd lah CV grafik yg dikehendaki

tapikan kalau dah malas sangat nak fikir nak masuk shape2 ni
pergi je la login canva guna gmail
template semua da ada.. tinggal tukar tulisan aje..



*xpandai eh nak online tutorial bagai ni.. Susah nak tunjuk...  Korang paham ke?  kalau tak faham jugak, pm tepi kita face to face aje belajar. pastu belanja segelas teh ais terbaik. tak mahal kan upah dia. Haha..(rindunya  nak minum teh ais sweet cafe)
Reading Time:

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.