Eco Tourism Summit 2018 - corEtan akAsHah

Wednesday, November 07, 2018

Eco Tourism Summit 2018

Bila lama sangat mencari rezeki di perantauan. Rasa rindu pulak kat geng-geng zaman belajar dan kerja,  tup2 bila dah bertenang dengan kerja2 di sana..ada pulak jemputan ke sesi dialog ecotourism summit kat JB. fuh ibarat pucuk dicita ulam mendatang.. bak orang mengantuk disorongkan bantal.. zass.. terus bagi nama. huraayy!!!
seawal pagi dah tercongok kat holiday villa tu nak menghadiri sidang dialog. sebenarnya ni ecotourism summit kali ke7. memang belum pernah miss lagi pergi sini. 
ha dari kiri ada dayah kuasa dua di situ.. seat ala-ala dewan kuliah oi. bersedia untuk menerima info2 terkini. bukan main duduk seat barisan tengah.
gambar kenangan bersama pensyarah UTM.. Dr Ija dan Prof Amran
Eh? tn syed pon ada? kak rut pon ada. dengar cite, kak rut pon dah dapat sambung belajar PHD , biasiswa HLP next year. Jan pon ada tu.. telah rasminya jadi pelajar PHD bulan 10 aritu. (hah selamat belajar lah korang) kasha bila? adoi.. mungkinkah?
memang tak nak cerita pasal content ecotourism summit pon.. tengok gambar sebelum dan selepas je.
sebab content dia banyak sangat.. menarik dan boleh update nota terkini
lebih kepada eco-tourism dan sustainable tourism.

Sesi dari 8.00 pagi hingga 5.00 petang, intipatinya adalah:
Keynote adresss : National Ecotourism Plan 2016-2025: The Ecotourism Clusters
by YBrs Mr Mohd Daud Bin Mohd Arif
Undersecretary, Tourism Policy and International Affairs Division, MOTAC
Ecotourism - by UNWTO comprises of art and culture also. The scope is wider not only for nature, flora and fauna.

Paper 1 : The intersection between creative tourism and cultural heritage:The Terrapuri Heritage Village Experience
by Mr Alex Lee Yun Ping ( Owner of Terrapuri Heritage Village and CEO Ping Anchorage Travel & Tour Sdn Bhd

Paper 2 : The Role of Local Authorities in Ecotourism: A case study of Majlis Perbandaran Taiping
By Puan Hanim binti Ramly
Head of Corporate Public Relations and Tourism Division
Majlis Perbandaran Taiping

Paper 3: Synergy between High Value Ecotourism and Conservation: The competitive edge of Tanah Aina
By Puan Sri To’ Puan Datuk Shariffa Sabrina Syed Akil
President of The Association for the protection of the Natural Heritage of Malaysia (Peka) and owner of Tanah Aina Eco Resort

Paper 4 : Upscalling Community-based Ecotourism : Innovation and Inclusiveness in KOPEL Batu Puteh
By En Mohd Hasim Abd Hamid
Local Champion Miso Walai Homestay, Kinabatangan Sabah

4 comments:

norhidana miswan said...

dpt jumpa kwn2 seperjuangan mesti best tuh

Akashah Kassim said...

norhidana.. hehe tu lah sesekali semua nak kumpul sekali memeang seronok

Khir Khalid said...

Menarik majlis ilmu mcm ni apatah lagi jumpa ramai rakan dan kenalan. Salam ukhwah :)

Akashah Kassim said...

Khir khalid. Betul tu.. Best best
Salam ukhuwah jugak

st

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.