Assalammmualaikum blogger...Untuk posting kali, saje je nak perkenalkan masakan yang paling aku suke sgt sjak poli dulu..huhu and special credit i give to my fren, Oya coz introducing this delicious fOod. Ye la time dok luar masa tu la berjinak2 makan kat rstaurant atau warung2.Mana tau nak order apa yg best..So, ikut j la die. Mmg sedap pon..
Prnah gak try masak bistik ni masa kat umah sewa shah alam ngan kengkawan.. jadi la jugak..sedap tu..and yang paling best dpt makan byk sikit dr makan kat kdai.huhu..For this, i'm giving spcial credit to Chef Dayah..Huhu..So tgah buka2 laman web luv islam trjumpe lak pic telur bistik ni...just want to put here as my cOllection..
Bahan - bahan :
Untuk telur :
3 biji telur
Garam secukup rasa
Bahan untuk Sos
2 ulas bawang kecil, dicincang
2 ulas bawang putih, dicincang
1 batang cili merah, dihiris halus
2 batang jagung muda, dipotong serong
Sedikit bunga kobis
Sedikit carrot, potong serong
1 biji buah tomato, dibelah
½ cawan sos cili
¼ cawan sos tiram
1 kiub ayam
Garam secukup rasa
Bancuhan tepung jagung
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Telur dan garam dipukul dan digoreng seperti telur dadar, angngkat dan ketepikan
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang kecil dan lada merah sehingga naik bau.
3. Masukkan sos tiram, sos cili dan kiub ayam, kacau sehingga ia sebati.
4. Masukkan jagung muda, bunga kobis dan karot, kacau sebati.
5. Masukkan sedikit air, masukkan garam dan serbuk perasa, masukkan tomato, kacau sosnya sehingga ia sebati dan sayurnya masak.
6. Kemudian tuang sos diatas telur yang telah didadar tadi
7. Enak dihidangkan sewaktu ia panas.
Tu lah die resipi nyer.tp tak de ayam pon..kasi tambah aym poton kecik2..huhu baru layan..alhamdulillah kenyang walau tgk gambar.hhee..sekian
No comments:
Post a Comment