Google+ Followers

hari jadi saya

sewaktu zaman kanak-kanak,
hari jadi dan parti jadi perkara paling seronok,
dapat jajan (ala dlm 1 plastik ada mcm2 la dlm 5 atau 6 jenis mknan),
Masa tu seronok pergi majlis hari jadi kwn2 lain,
ada kek, nyanyi2 sikit, lagi elok ada baca marhaban jugak,
pastu mesti nak kena tiup lilin,
baru la potong kek,

Masa remaja,
disuap pula dgn cerita2 drama,
asal hari jadi je mesti kna bagi hadiah,
kdg2 xde apa nak bagi,
ambil brg2 lama pastu buat jd cantik,
bagi la jadi hadiah,( boleh la kan, dr xde langsung)
suka tgk org dapat hadiah bsar2,
kadang2 terfikir jugak apa la isinya,
jgn2 kotak je besar, dlm surt khbr lg byk dr hadiah (haha da start merapu)

Di IPTA pulak lagi berubah gayanya,
sambut harijadi mesti nak simbah2,
habis telur, air, tepung jadi mangsa,
mcm da jd wajib pon ye,
asal hari jadi je ada je yg terkena,
klu tak join katanya tak open minded plak,
satu hal plak nak kena fikir rancangan jahat nak pekena org
(kdg2 tu ada yg smpi tak tegur seminggu sbb perkara tu)
ye la sentap gak la kawan tu klu simbah air masa tu dia bawa brg elektronik mahal (ipad ke, xke naya pastu nak ganti)

Satu masa memang teringin sgt nak ada majlis khas utk kita,

ada kek yg ada tulis nama kita kan kt ats tu,
Nanti ada org dtg wish kat kita (kdg2 terpakse dtg hehe, xdtg gaduh plak nti)
Nak dpt hadiah banyak2, xkisah la dlm nye apa,
janji kotak bungkus tu besar, hehe..

tapi nak buat apa membazir masa, duit, tnaga utk benda mcm tu,
pernah ke kita terfikir benda yang kita terima tu kan,
bukan dtg ikhlas dari org lain,
mana tau dia terpaksa (bkn kedekut),
terpaksa kumpul duit, terpaksa dtg majlis, terpaksa senyumkan diri wlupun dah terkena teruk dek member2

Mungkin kita kata isk tak kan lah die mcm tu,
tapi kita perlu sedar hakikat itu,
mana la tau bulan tu, duit dia da xde tetibe kna kumpul duit utk mjlis org,
terpaksa plak meminjam dr org lain,
sudahnya, cakap belakang, (satu hal lagi xpuas ati)

Apa2 pon utk hari ulangtahun kelahiranku tahun ni, ucapan dr family (melalui hp), sms kwn2, kwn2 kat FB,stdent pon rajin gak wish dah cukup utk kasha. 


Xpayah susah nak celebrate ke, kalau terlebih rajin. cukuplah sedekahkan al-fatihah buat Rasulullah dan juga buat akashah. x susah kan? xpayah modal pon, cukuplah sedekah yang ikhlas dari hati mendoakan kebahagiaan di dunia dan akhirat.. juga utk semua.. amin...


Share:

P E N A F I A N

Pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

akaSHa. Powered by Blogger.